• 25 Απριλίου 2024,

Ο Ευρωβουλευτής Ζαριανόπουλος στη δομή των προσφύγων: Καλή η κατάσταση στη δομή – δικαιολογημένες οι ανησυχίες

 Ο Ευρωβουλευτής Ζαριανόπουλος στη δομή των προσφύγων: Καλή η κατάσταση στη δομή – δικαιολογημένες οι ανησυχίες

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος επισκέφθηκε χθες τη δομή φιλοξενίας των προσφύγων στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», συνοδευόμενος από τους Βασίλη Καταπόδη- Χρήστο Ποτόλια- Φάνη Γκερλκετσή. Με αυτήν την αφορμή μπήκαν και πλησίασαν στη δομή τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες που ισχύουν σε σχέση με τους πρόσφυγες, τα μέσα ενημέρωσης αποκλείονται από τέτοιες επισκέψεις όπως επίσης κι από την πιο απλή επίσημη ενημέρωση. Χθες παρόλα αυτά οι νόμοι «παραβιάστηκαν» αφού και πληροφορίες προέκυψαν και φωτογραφίες υπήρξαν.

Οι βασικοί κανόνες ίσχυαν και ισχύουν. Αυτό που συνέβη χθες – με την αφορμή της επίσκεψης του ευρωβουλευτή- ήταν το αυτονόητο. Να δούμε από κοντά τι συμβαίνει, να αντιληφθούμε τη δουλειά που γίνεται εκεί, το πώς ζουν τόσοι άνθρωποι. Οι απλές αυτές πληροφορίες εξασφαλίστηκαν μετά κόπων και βασάνων. Πολλές φορές μέσω του ευρωβουλευτή και πάντα ανεπίσημα.

Τη βασική ευθύνη διαχείρισης της δομής έχει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.). Το προσωπικό πρόθυμο, χαμογελαστό και άριστα προσαρμοσμένο στα δεδομένα του προσφυγικού προβλήματος αφήνει να εννοηθεί ότι στη δομή του Ασημακοπούλου όλα βαίνουν καλώς. «Είμαστε μια μικρή κοινωνία. Έτσι ότι υπάρχει σε μια φυσιολογική κοινωνία, υπάρχει και εδώ» είπαν οι εκπρόσωποι του Δ.Ο.Μ. στον κ. Ζαριανόπουλο. Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι οι πρόσφυγες είναι 408 (και όχι 420 που αναφέραμε χθες), οι υποδομές φιλοξενίας βρίσκονται στο όριο τους. Δηλαδή δεν χωρούν αρκετοί επιπλέον. Δεν υπάρχει προοπτική αύξησης της χωρητικότητας της δομής. Είναι κάτι που ο κ. Ζαριανόπουλος το ζήτησε αφού προέβλεψε αύξηση των ροών.

Ο Δ.Ο.Μ. ισχυρίζεται ότι σήμερα η κατάσταση στις δομές Καβάλας- Δράμας- Σερρών είναι καλή. «Η πίεση αυξάνεται συνεχώς» λένε (στον ευρωβουλευτή) οι εκπρόσωποι του. Ζητούν στήριξη (προφανώς και από την τοπική κοινωνία) σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Είμαστε ήρεμα και πολύ καλά» καταλήγουν καθώς ενημερώνουν και ξεναγούν τους εκπροσώπους του ΚΚΕ. Ο κ. Ζαριανόπουλος δεν κρύβει την απαισιοδοξία του. «Το πρόβλημα θα είναι μόνιμο. Θα υπάρχει για χρόνια» σημειώνει. Εξηγεί τους λόγους που οι ροές θα αυξηθούν, ασκεί κριτική στην πολιτική της Ευρώπης. «Τώρα υπάρχουν κράτη που ζητούν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στα εδάφη τους να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα» δηλώνει στους δημοσιογράφους.

Στη διάρκεια της επίσκεψης λίγοι πρόσφυγες βγήκαν από τα διαμερίσματα τους κι είχαν επικοινωνία με τους επισκέπτες. Έλαβαν έντυπο υλικό του κόμματος στα Αράβικα. Σημειώνουμε ότι επειδή σε άλλες δομές της Βόρειας Ελλάδας η κατάσταση είναι χειρότερη, υπάρχουν περιπτώσεις προσφύγων που εμφανίζονται στις δομές Καβάλας- Δράμας- Σερρών αφού έχουν μάθει ότι σε αυτές τα δεδομένα διαβίωσης είναι πολύ καλύτερα.

Διαβάστε επίσης