Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης με τα μάτια του Κοσμά Χαρπαντίδη. Μια εξαιρετική παράσταση στο Φάρο

 Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης με τα μάτια του Κοσμά Χαρπαντίδη. Μια εξαιρετική παράσταση στο Φάρο

 

Πολύ καλή ήταν η παράσταση – θεατρικό αναλόγιο με τίτλο «Κάπα ποιητού» του Κοσμά Χαρπαντίδη, η πρεμιέρα της οποίας δόθηκε την Πέμπτη το βράδυ στον προαύλιο χώρο του 7ου δημοτικού σχολείου στο Φάρο, στην Παναγία.

Τρεις ηθοποιοί του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας με την σκηνοθετική επιμέλεια της Κατερίνας Συμεωνίδου παρουσίασαν αποσπάσματα από τη ζωή και το έργο του ποιητή Γιάννη Κωνσταντινίδη ο οποίος με καταγωγή από την Κρήτη ήρθε στην Καβάλα για να βοηθήσει, να συνεγείρει και να εμπνεύσει με την δράση του και τα ποιήματά του την τοπική ελληνορθόδοξη κοινότητα στον αγώνα της κατά του οθωμανικού ζυγού και αργότερα κατά των βουλγαρικών βλέψεων.

Η θεατρική ομάδα αποτελούμενη από τους Ναταλία – Άννα Βασιλέκα, Δημήτρη Κοντό και Παύλο Σταυρόπουλο, υποδυόμενοι έναν θίασο που προετοιμάζεται για να ανεβάσει ένα έργο γραμμένο για τη ζωή του Κωνσταντινίδη, ξετύλιξαν με σεβασμό και ευαισθησία το κείμενο του Χαρπαντίδη και σε πενήντα περίπου λεπτά κατάφεραν να δώσουν στο κοινό το περίγραμμα και τη δράση του εμπνευσμένου πατριώτη αλλά και φλογερού ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη.

Η ικανοποίηση του κοινού από την παράσταση φάνηκε και με το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα που εισέπραξαν οι συντελεστές στο τέλος αλλά και από τα πολύ θετικά σχόλια και φιλοφρονήσεις που απηύθυναν στον συγγραφέα και στους ηθοποιούς.

Επίσης καθόλου δεν ενόχλησε (στην ουσία ούτε που φάνηκε) ότι επρόκειτο για θεατρικό αναλόγιο και οι θεατές απόλαυσαν και «ρούφηξαν» το κείμενο και τα ποιήματα του Γιάννη Κωνσταντινίδη ενώ πρέπει να τονιστεί και η σε βάθος έρευνα που έγινε από τον Κοσμά Χαρπαντίδη για να σχηματοποιηθούν σε θεατρικό κείμενο όλες αυτές οι σημαντικές πληροφορίες και λεπτομέρειες για τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Κωνσταντινίδη.

Μπράβο σε όλους τους συντελεστές.

Η παράσταση θα επαναληφθεί στον ίδιο χώρο σήμερα Παρασκευή 23 και την Κυριακή 25 Ιουνίου, στις 21.15. Μη τη χάσετε.

Θόδωρος Θεοδωρίδης

Διαβάστε επίσης