Με αφορμή, δήλωση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Στεφάνου. «Είναι ένα όραμα μου να μπορέσει να αποκτήσει η Καβάλα ένα μεγάλο Μέγαρο Μουσικής και ένα μεγάλο συνεδριακό»
Σεβασμιότατε καλά τα όνειρα, όμως να είναι και εφικτά.
Ας ξεκινήσουμε από το Συνεδριακό Κέντρο.
Η Μητρόπολη μέσω προγραμμάτων Ε.Ε. δημιούργησε Συνεδριακό Κέντρο μέσα στο χώρο του Βαπτιστηρίου της Λυδίας. Μόνο που δεν είδαμε συνέδρια να γίνονται εκεί. Εκτός από ένα Θεολογικό, αν θυμάμαι καλά, τότε στα εγκαίνια. Έκτοτε έμεινε μόνο του παρέα με το Ζυγάκτη ποταμό παραδίπλα.
Επίσης έχουμε και ένα ακόμη Συνεδριακό Εκθεσιακό Κέντρο στη Ν. Καρβάλη του Επιμελητηρίου. Που και αυτό εκτός από την Εμπορική Έκθεση και το Φεστιβάλ Πληροφορικής δεν παρουσιάζει κάτι άλλο στον ετήσιο προγραμματισμό του. Περιττό βέβαια να πούμε πως τα Συνεδριακά Κέντρα δεν χτίζονται ούτε μέσα σε χωράφια στο τίποτα και το πουθενά, ούτε έξω από τον ιστό της πόλης.
Ας έρθουμε τώρα στο μεγαλόπρεπο Μέγαρο Μουσικής. Σε όλους τους Καβαλιώτες θα άρεσε η ύπαρξή του.
Μόνο που θα πρέπει να δούμε κάποιες λεπτομέρειες.
Πιστεύετε ότι θα υπάρχει πληθώρα Συμφωνικών που θα έρθουν στη Καβάλα όταν δεν πατάνε ούτε στη Θεσσαλονίκη;
Ή μήπως πιστεύετε ότι υπάρχει κοινό που θα γεμίζει σε κάθε εκδήλωση το μεγαλόπρεπο Μέγαρο Μουσικής;
Εκτός και θέλετε να το έχουμε για 1-2 μουσικές εκδηλώσεις του Ωδείου, που μπορούν να γίνουν άνετα σε μια αίθουσα από αυτές που διαθέτει η πόλη μας.
Αν δούμε δε τις πωλήσεις κλασικής μουσικής, μετά βίας φτάνουν το 0,3% στη δισκογραφία έναντι των άλλων ειδών. Συνεπώς εκτός από μουσικούς θέλουμε και ακροατές ρέκτες του είδους.
Σεβασμιότατε.
Αυτά τα μεγαλόπρεπα κτήρια έχουν και μεγαλόπρεπα κόστη λειτουργίας και συντήρησης. Ποιος θέλετε να τα καλύπτει κάθε χρόνο;
Όπως είπε ο Ισαάκ Νεύτων
«Η φύση ευχαριστιέται με την απλότητα και δεν αγαπάει τη μεγαλοπρέπεια των περιττών αιτίων».
Γιάννης Τζανίδης