• 24 Απριλίου 2024,

Ο Γιάννης Ζάχαρης του Meteokav.gr εξηγεί και αναλύει τα ρεκόρ ζέστης της 3ης Αυγούστου

 Ο Γιάννης Ζάχαρης του Meteokav.gr εξηγεί και αναλύει τα ρεκόρ ζέστης της 3ης Αυγούστου

Η ιστοσελίδα Meteokav.gr παρακολούθησε στενά το κύμα καύσωνα των προηγούμενων ημερών και την κορύφωση του την Τρίτη 3 Αυγούστου.

Τα συμπεράσματα και τα συγκεκριμένα στοιχεία αναπτύχθηκαν σε συνέντευξη στην Πρωινή από τον εκπρόσωπο της ιστοσελίδας κ. Γιάννη Ζάχαρη.

Η συνέντευξη

Ερ: Μίλησε μας για την ιστοσελίδα MeteoKav;

Απ: Το MeteoKav ουσιαστικά είναι ένα μικρό δίκτυο από μετεωρολογικούς σταθμούς που ο κόσμος μπορεί να μπει και να δει τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες αλλά πέρα από αυτό υπάρχει και ένα κομμάτι πρόβλεψης της πόλης μας αλλά και για άλλα σημεία του νομού. Υπάρχουν και οι κάμερες οι οποίες δείχνουν διάφορα σημεία και μπορεί ο κόσμος να δει τον καιρό κάνει αυτή την ώρα.

Ερ: Η ιστοσελίδα έχει μεγάλη επισκεψιμότητα το χειμώνα σε κύματα κακοκαιρίας και το καλοκαίρι με τους καύσωνες.  Τότε ενδιαφέρεται πάρα πολύ ο κόσμος.

Απ: Ακριβώς. Όταν υπάρχει κάποιο σημαντικό καιρικό φαινόμενο ο κόσμος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα νούμερα  πλέον είναι αρκετά εντυπωσιακά, θα έλεγα.

Ερ: Γίνεται καλή δουλειά σε αυτή την ιστοσελίδα και ο κόσμος την εμπιστεύεται. Πείτε μας τώρα τι έγινε με τη ζέστη, κυρίως χθες.

Απ: Για να τα πάρουμε λίγο από την αρχή. Καταρχάς να πούμε ότι πρόκειται για ένα κύμα καύσωνα το οποίο είχε να συμβεί αρκετά χρόνια. Ίσως από το 1987. Η διάρκεια ήταν το πιο δυνατό χαρακτηριστικό αυτού του καύσωνα. Η Καβάλα γενικά κατά μέσο όρο δεν ανεβάζει μεγάλες θερμοκρασίες εξαιτίας της θαλάσσιας αύρας η οποία κρατάει στην παράκτια ζώνη του νομού τη θερμοκρασία σε πιο υποφερτά επίπεδα. Αυτό που έγινε τη Δευτέρα προς Τρίτη, είχαμε μια στροφή των ανέμων μέσα στη νύχτα, βορειοδυτικών διευθύνσεων οι οποίοι έχουνε ηπειρωτική προέλευση άρα είναι ξεροί και στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν και ιδιαίτερα θερμικοί. Μέσα στη νύχτα, περίπου στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης 3 Αυγούστου, ενώ η θερμοκρασία βρισκόταν περίπου στους 28 βαθμούς, είχαμε μια άνοδο της τάξεως των 5,5 βαθμών. Έφτασε η θερμοκρασία στις 3 τα ξημερώματα, σχεδόν στους 34 βαθμούς.

Ερ: Αυτό το διαπίστωσαν πολλοί δηλαδή το πρωί στις 5.30 με 6 το πρωί της Τρίτης πια, υπήρξαν συνθήκες και θερμοκρασίες τρομερά ζεστές.

Απ: Ο άνεμος ήταν ουσιαστικά καυτός. Αν κάποιος έτυχε να βρίσκεται έξω εκείνη την ώρα το διαισθάνονταν ότι κάτι γινόταν, ότι κάτι συνέβαινε.

Ερ: Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η Τρίτη 3 Αυγούστου, μετά τι έγινε;

Απ: Την Τρίτη ήδη από το ξεκίνημα είχαμε φοβερές θερμοκρασίες. Γύρω στις 7 το πρωί είχαμε 33 βαθμούς.

Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η θαλάσσια αύρα άργησε και συνέχισαν οι βοριάδες μέσα στην ημέρα, τουλάχιστον μέχρι στη 1 το μεσημέρι. Το αποτέλεσμα ήταν να σπάσουνε κάποια ρεκόρ. Έσπασε το ρεκόρ στην Καβάλα στον μετεωρολογικό σταθμό στη Δεξαμενή που έφτασε η θερμοκρασία στους 38,9. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό. Εδώ και 15χρόνια δεν έχει μετρηθεί τέτοια θερμοκρασία. Αντίστοιχα στη Ραψάνη έφτασε στους 38,4. Ο σταθμός ο συγκεκριμένος είναι ακριβώς απέναντι στη Θάλασσα. Παρά τη θαλάσσια η αύρα, η θερμοκρασία πήγε στους 38,4. Με τα στοιχεία που έχουμε δεν μετρήθηκε θερμοκρασία στους 40 βαθμούς. Το peak του καύσωνα ήταν χθες (προχθές).  Σιγά-σιγά θα πέφτει η θερμοκρασία αλλά με αργούς ρυθμούς. Θα χρειαστεί να κάνουμε λίγο υπομονή ακόμη. Και την Πέμπτη και την Παρασκευή, σταδιακά αποκλιμάκωση η οποία θα γίνει πιο αισθητή, κυρίως από το Σαββατοκύριακο αλλά και την επόμενη εβδομάδα.

Ερ: 40αρια στο νομό Καβάλας είχαμε χθες (προχθές); Θα έχουμε σήμερα (χθες);

Απ: Σαφώς και είχαμε 40αρια στο Βόρειο τμήμα του νομού. Στην Ελευθερούπολη είχαμε συγκεκριμένα ρεκόρ χθες με 42,4 βαθμούς. Ρεκόρ δεκαετίας τουλάχιστον. Μιλάμε για μέσα στην Ελευθερούπολη. Στο Παλαιοχώρι του Δήμου Παγγαίου επίσης είχαμε ρεκόρ με 41,9. Οπού είχαμε μετεωρολογικούς σταθμούς, σημειώθηκε σχεδόν σε όλους ρεκόρ δεκαετίας.

Ερ: Να σας ρωτήσουμε για τις ελάχιστες θερμοκρασίες. Σήμερα θα είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση;

Απ: Θα είναι λίγο χαμηλότερα σίγουρα με 1 ή 2 βαθιούς. Οπότε σιγά-σιγά θα φανεί λίγο η διαφορά. Τουλάχιστον από τις νυκτερινές ώρες και τα ξημερώματα. Από την άλλη θα συνεχίσει να είναι έντονη και σήμερα και αύριο.

Ερ: Οι ειδικοί λένε ότι έρχεται καταιγίδα την Παρασκευή και καύσωνας από την επόμενη εβδομάδα. Τι λέτε εσείς;

Απ: Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια ακόμη. Παρόλα αυτά για την Παρασκευή υπάρχει κάποια αστάθεια στην περιοχή μας οποία μπορεί να δώσει κάποιες καταιγίδες. Ωστόσο αυτές οι καταιγίδες μπορούν να έχουν κεραυνούς χωρίς όμως να έχουνε την απαραίτητη ποσότητα βροχόπτωσης που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε κάποιο θέμα με ενδεχόμενες πυρκαγιές.

Διαβάστε επίσης