• 4 Μαΐου 2024,

Ο Καβαλιώτης chef Κώστας Ερίνκογλου είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες

 Ο Καβαλιώτης chef Κώστας Ερίνκογλου είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες

Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης


Στην Καβάλα λίγοι γνωρίζουν τον Κώστα Ερίνκογλου στο Βέλγιο όμως όλοι μιλούν για τον εξαιρετικό chef,  επιτυχημένο επιχειρηματία και άξιο πρεσβευτή της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό. Ο Κώστας Ερίνκογλου κατάγεται από την Μουσθένη του Παγγαίου σε ηλικία 18 ετών αποφασίζει να εγκαταλείψει τον τόπο του για να σπουδάσει Κοινωνιολογία και Δημόσιες Σχέσεις στο Στρασβούργο.

Για δέκα χρόνια θα εργασθεί στην καρδιά των Βρυξελλών, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο τμήμα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα με τις επαγγελματικές του ασχολίες αφιερώνει τον εαυτό του στην εκτεταμένη έρευνα για την μεσογειακή κουζίνα και τις διατροφικές συνήθειες.

Θα επισκεφθεί επανειλημμένως το Άγιο Όρος για να αντλήσει έμπνευση από τη πληθωρική, πολυσυλλεκτική και λιτή Αγιορείτικη κουζίνα. Ο αείμνηστος Νικησιανιώτης  ιερομόναχος και αρχιμάγειρας Επιφάνιος θυμάμαι χαρακτήριζε την αγιορείτικη μαγειρική ως χωνευτήρι γαστρονομικών γνώσεων και εμπειριών.

Εδώ και 20 χρόνια ο Καβαλιώτης chef είναι ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Notos» που δίνει τον τόνο της ελληνικής κουζίνας στην καρδιά των Βρυξελλών και της Ευρώπης. Χωρίς τουριστικούς υπαινιγμούς, ο Κώστας Ερίνκογλου μοιράζεται με τους θαμώνες του εστιατορίου τους τις εξαίσιες γεύσεις μιας Ελλάδας πλούσιας σε μεσογειακές, ανατολικές και βαλκανικές επιρροές.

Αφηγείται μέσα από τα καλοδουλεμένα και γενναιόδωρα πιάτα του την αγάπη του για τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα που χρησιμοποιεί και τα οποία προμηθεύεται από μικρούς παράγωγους , ενώ εκτοξεύει την απίστευτη γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας ακόμη ψηλότερα.

Πρόσφατα ο Καβαλιώτης chef ανακηρύχτηκε από τον Βασιλιά Φίλιππο του Βελγίου ως Ιππότης του Τάγματος του Λεοπόλδου του Β’ με σκεπτικό τη συμβολή του στην τιμητική ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας στο Βέλγιο. Μεγάλη τιμή για την χώρα μας και την γαστρονομία της, δεν νομίζω να έχει ξανασυμβεί σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Ο Κώστας Ερίνκογλου στο παρελθόν έχει τιμηθεί και με μια σειρά βραβείων, όπως ο καλύτερος πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας στο Βέλγιο, Bib Gourmant του Guide Michelin και First Choice στη Hot list του Conde Nast Traveller. Να είστε σίγουροι όταν επισκεφτείτε το εστιατόριο “Notos” θα απολαύσετε σπουδαίες καλοφαγικές εμπειρίες.

Tips: «Notos» Greek Restaurant, Fine Dining Restaurant, Livornostraat 154, 1000 Brussel, τηλ: +32 2 513 29 59.

Διαβάστε επίσης