Ο κορωνοϊός επηρέασε αρνητικά τουριστικές εκθέσεις και λοιπές δραστηριότητες

 Ο κορωνοϊός επηρέασε αρνητικά τουριστικές εκθέσεις και λοιπές δραστηριότητες

Ο πρόεδρος των Ενοικιαζόμενων Δωματίων Θάσου κ. Γιάννης Μαρκιανός (φωτογραφία) ρωτήθηκε από την Πρωινή για την κατάσταση στον τουρισμό σήμερα, στο τέλος της Φθινοπωρινής περιόδου με αρχές Χειμώνα.

Προς γενική έκπληξη περιέγραψε ένα κλίμα στασιμότητας, ένα «πάγωμα» γενικό. Το οποίο δήλωσε έχει σχέση με την γενική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Εκτιμά μάλιστα ότι αυτή η κατάσταση είναι πιθανό να συνεχιστεί ως την Άνοιξη.

Όταν και η κινητικότητα θα επανέλθει, ανάλογα φυσικά με την γενικότερη κατάσταση τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο κ. Μαρκιανός περιγράφει «ζωηρή» την κατάσταση αμέσως μετά το Καλοκαίρι, επηρεασμένη σημαντικά ωστόσο το τελευταίο διάστημα. Στο οποίο τα κρούσματα αυξήθηκαν.

Αρχικά ο κ. Μαρκιανός ρωτήθηκε για τη συμμετοχή της Θάσου στην τουριστική έκθεση της Θεσσαλονίκης:

«Η Θάσος μέσω του Οργανισμού Τουρισμού της έχει ήδη μισθώσει χώρο στην έκθεση Philoxenia. Γίνονται οι προετοιμασίες για την παρουσία μας. Παρόλα αυτά τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας θα δούμε πόσο θα αφήσουν να εξελιχθούν τα πράγματα. Έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Το βλέπουμε γύρω μας, το βλέπουμε σε όλη την Ελλάδα. Το περίπτερο όλων των φορέων της Θάσου στην έκθεση το έχει συμφωνήσει ο Οργανισμός Τουρισμού Θάσου.

Όσον αφορά τα πρώτα νέα από το εξωτερικό για το επόμενο Καλοκαίρι, έχω να πω τα εξής. Ενώ τελειώνοντας το Καλοκαίρι υπήρχε μια έντονη κινητικότητα για το επόμενο, τελευταία τα πάντα πάγωσαν. Όλοι περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί το θέμα του κορωνοϊού. Ο καθένας περιμένει για τους δικούς του λόγους, από τη δική του πλευρά. Π.χ. περιμένουν να δουν εκτός από τα κρούσματα το τι θα γίνει με τις τιμές, τα υγειονομικά μέτρα κτλ.

Σε γενικές γραμμές μπήκαμε πάλι σε μια περίοδο αναμονής. Αυτό δείχνουν τα πράγματα. Δεν αποκλείεται να περάσει έτσι όλος ο Χειμώνας. Εξελίξεις φαίνεται ότι θα έχουμε όταν το επιτρέπουν οι καταστάσεις. Όταν τέλειωσε το Καλοκαίρι άπαντες οι ιδιώτες του τουρισμού άρχισαν τα σχέδια για το επόμενο. Αλλά αυτά τα βλέπουμε να σταματούν. Να παγώνουν. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι όλοι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Το ίδιο ισχύει εντός και εκτός Ελλάδας. Το ίδιο ισχύει για τις εκθέσεις τουρισμού κτλ. Θα δούμε…»

Σχολίασε και την συνεχή έκδοση οικοδομικών αδειών για μικρές τουριστικές επενδύσεις στη Θάσο:

«Την τελευταία διετία υπάρχουν αρκετές νέες οικοδομικές που κατατέθηκαν και κατατίθενται συνεχώς. Ξέρουμε για 80. Ίσως είναι περισσότερες. Αφορούν κυρίως μικρές μονάδες. Τα δωμάτια των οποίων θα προστεθούν στα υφιστάμενα δωμάτια. Αρκετές κλίνες πρόκειται να προστεθούν στο νησί ως το επόμενο Καλοκαίρι».

Τέλος για την αύξηση των κρουσμάτων στο νησί δήλωσε:

«Η αύξηση των κρουσμάτων στη Θάσο είναι ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Παίζει ρόλο και η κούραση. Προηγήθηκε ένα δύσκολο Καλοκαίρι. Βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση εδώ και 1,5 χρόνο. Όλοι κάπως χαλάρωσαν. Δυστυχώς ο ιός δεν το επιτρέπει αυτό.

Ευτυχώς στη Θάσο έχει αποδειχθεί ότι αν τηρηθούν τα μέτρα, αν συμμαζευτούμε τότε εύκολα τα πράγματα επανέρχονται. Αυτό έχει δείξει η προηγούμενη εμπειρία. Ίσως η αύξηση των κρουσμάτων να είναι ένα καμπανάκι ώστε γρήγορα να καταλάβουν άπαντες στη Θάσο τι συμβαίνει».

Διαβάστε επίσης