Ο Γιάννης Εριφυλλίδης εκτός από μουσικός ασχολείται και με τη νομική επιστήμη. Θα έπρεπε, συνεπώς, να γνωρίζει ότι αρμόδια για τις φωτιές είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία ερεύνησε και το συμβάν της Δημοτικής Καπναποθήκης αλλά δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμπεράσματα. Ως εκ τούτου η Εισαγγελία Καβάλας έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Ο δε πατέρας του Γιάννη, δημοτικός σύμβουλος την εποχή εκείνη, καταψήφισε την προσπάθεια να αποκατασταθεί το καμένο τμήμα της Καπναποθήκης και έκανε προσφυγή στην Περιφέρεια ελπίζοντας να καθυστερήσει το έργο.
Μουσειολογική μελέτη για το Δημοτικό Μουσείο Καπνού ουδέποτε υπήρξε στο παρελθόν. Η διοίκηση Εριφυλλίδη ουδέποτε ανέθεσε επίσημα μελέτη σε κάποιον ούτε ποτέ κάποιος, ακόμη και αυτοβούλως, παρέδωσε στον Δήμο Καβάλας κάτι που να μοιάζει με μελέτη. Η μοναδική αληθινή μουσειολογική μελέτη ξεκίνησε τα τέλη του 2013 από τον αρχιτέκτονα καθηγητή Ιωάννη Κίζη χάρη στη δωρεά του Συλλόγου Καπνεμπόρων (την οποία επιτύχαμε με τη βοήθεια των κ.κ. Αλαμανή, Βύζικα, Τζούμα). Πρόκειται για εξαιρετική δουλειά που ευχόμαστε να υλοποιηθεί γρήγορα, μαζί με το έργο της πλατείας Καπνεργάτη.
Πριν όμως από τη μελέτη Κίζη είχαμε τη συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Γιάννη Αναγνωστόπουλο, ο οποίος μελέτησε το μουσείο Πολύγνωτου Βαγή, σχεδίασε τα βάθρα και την εν γένει εγκατάσταση των εκθεμάτων του Λαογραφικού Μουσείου και έκανε τη μελέτη χωροθέτησης όλων των επιμέρους Μουσείων και δραστηριοτήτων μέσα στην Καπναποθήκη. Με τη βοήθειά του εντάξαμε προμήθεια ύψους 1.300.000€ στο ΕΣΠΑ για την υλικοτεχνική υποδομή του συνόλου της Καπναποθήκης (κυρίως ψηφιακός εξοπλισμός και έπιπλα). Χάρη στη χρηματοδότηση αυτή αλλάχτηκαν και οι περισσότεροι λαμπτήρες, που ήταν επικίνδυνοι για Μουσεία και μάλλον λειτουργούσαν περισσότερο ως θερμαντικά σώματα! Εξίσου ακατάλληλα για Μουσεία ήταν και τα πανάκριβα αντίγραφα των προθηκών, που με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου παραχωρήσαμε σε διάφορους φορείς, κυρίως σε συλλόγους ή σε σχολεία. Εκεί είναι πιο χρήσιμα.
Η προχειρότητα και η δήθεν καπατσοσύνη με τις οποίες γίνονταν τότε τα δημοτικά έργα θα επιβαρύνουν τον Δήμο μας για πολλά χρόνια. Προσπαθήσαμε πολλές φορές και ως ένα βαθμό καταφέραμε να μπαλώσουμε τις ανοιχτές τρύπες που βρήκαμε μπροστά μας. Τρύπα είναι πως η Δημοτική Καπναποθήκη – Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καβάλας – διαθέτει ΜΙΑ μονάχα τουαλέτα σε ολόκληρο το κτίριο! Δεν έχει και τουαλέτα ΑμΕΑ! Δεν έχει χώρο και εξοπλισμό γραφείου για τους υπαλλήλους! Αλλά έχει μια θηριώδη και βαριά κλιματιστική εγκατάσταση σε κάθε όροφο, που δεν μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα σε όλο το κτίριο γιατί θα το γκρεμίσει! Και το κυριότερο: δεν έχει ειδική στατική μελέτη για χώρο υποδοχής και κυκλοφορίας κοινού! Τι είδους μουσείο σχεδίασε εκεί η διοίκηση Εριφυλλίδη, ένας θεός γνωρίζει.
Χάρη στη μελέτη Κίζη και με την ευκαιρία των έργων για την υλοποίησή της όλες αυτές οι τρύπες θα κλείσουν, όπως είχε προγραμματιστεί έγκαιρα από τη δική μας διοίκηση.