Ο Μάκης Κωνσταντινίδης σχολιάζει τις δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη και απαντά

 Ο Μάκης Κωνσταντινίδης σχολιάζει τις δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη και απαντά

Το σωματείο εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων του Νομού Καβάλας μετέχει στην πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου. Πρόκειται να παραδώσει τα κλειδιά των επιχειρήσεων -όπως προβλέπει η ομοσπονδία- προκειμένου αυτά την ερχόμενη εβδομάδα να παραδοθούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την απόφασή του τοπικού σωματείου γνωστοποίησε μιλώντας στην Πρωινή ο πρόεδρος του Μάκης Κωνσταντινίδης. Τα σχόλια του κ.Κωνσταντινίδη ήταν ιδιαίτερα επικριτικά για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο Μάκης Κωνσταντινίδης περιέγραψε πολύ δύσκολη την κατάσταση στην οποία βρίσκονται εστιάτορες και λοιποί επαγγελματίες της εστίασης. Αντιμετωπίζουν υποστήριξε ένα γενικότερο πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με την στήριξη και τα μέτρα της κυβέρνησης.

Η συνέντευξη

Ερ: Μιλήστε μας για τα καταστήματα εστίασης. Πως περνάει αυτός ο καιρός που είναι ιδιαίτερα δύσκολος;

Απ: Η εστίαση όπως ξέρουμε το 2020 ήταν κλειστή για 4,5 μήνες περίπου. Ο τζίρος μας ήταν μειωμένος για τους υπόλοιπους μήνες για τους γνωστούς λόγους. Μείωση τουρισμού, μείωση των τραπεζοκαθισμάτων, μειωμένο ωράριο και ο φόβος του κόσμου για τον ιό. Η κατάσταση είναι τρομερά δύσκολη ενώ μπήκαμε στον 4ο μήνα που είμαστε κλειστοί.

Είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη πλέον.

Πρώτα απ` όλα και στην πρώτη και στην δεύτερη πανδημία πετάξαμε πολλά προϊόντα.  Δεν μπορούσαν να διατηρηθούν. Αυτή τη στιγμή έχουμε μηδενικά έσοδα. Οι υποχρεώσεις όμως δεν σταματούν. ΦΠΑ Οκτωβρίου, φορολογικές υποχρεώσεις, δόσεις δανείων, δόσεις ρυθμίσεων παλαιότερων οφειλών, οι προσωπικές μας ασφαλιστικές εισφορές, εισφορές του ΙΚΑ, για την ενέργεια, για την ύδρευση, τις τηλεπικοινωνίες, δημοτικός φόρος παρεπιδημούντων, ΑΕΠΙ και ότι ο καθένας έχει να πληρώσει.

Μην ξεχνάμε και τα έξοδα των σπιτιών μας. Άλλοι έχουν παιδιά που σπουδάζουν, τη καθημερινή μας διατροφή κτλ.

Ερ: Τα μέτρα στήριξης βοήθησαν λίγο, καθόλου; Τι λέτε;

Απ:  Ναι ήταν ανάσες, ήταν μικρές ανάσες αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν για να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις προς το κράτος. Για να πληρώσουμε το ΦΠΑ, για να πληρώσουμε το ΙΚΑ, για να πληρώσουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές, λογαριασμούς της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

Δεν φτάνουν αυτά τα χρήματα. Δεν φτάνουν φυσικά για να ζήσουμε, να επιβιώσουμε εμείς οι ίδιοι.

Δεν φτάνουν με τίποτα. Αυτό που ζητάμε είναι ότι τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής να γίνουν 100% μη επιστρεπτέα. Τουλάχιστον να καθίσουν να κάνουν ένα οικονομικό πρόγραμμα ειδικά για την εστίαση, να είναι στοχευμένο στην εστίαση, γιατί η εστίαση είναι που έχει το μεγαλύτερο βάρος απ` όλους τους κλάδους.

Εμείς είμαστε που έχουμε φτάσει στο αμήν. Έχουμε αυτή την κατάσταση με την απόγνωση και τα λουκέτα για 80.000 επαγγελματίες και 300.000 εργαζόμενους που έχουμε που ζουν αυτή τη στιγμή με δανεικά και αγωνία για την αυριανή μέρα.

Έρχεται ο κ. Γεωργιάδης μπροστά σε αυτή την τραγική κατάσταση και ειρωνεύεται το κλάδο μας με μια απίστευτη αναλγησία και φαιδρότητα θα μπορούσα να πω, κανένα σεβασμό σε αυτόν τον κλάδο που συνεισφέρει τόσο πολύ στην οικονομία της χώρας. Είμαστε οργισμένοι πραγματικά με την ειρωνεία του κ. Γεωργιάδη.

Ερ: Θα γίνουν κάποιες κινητοποιήσεις;

Απ: Ναι θα συμμετάσχουμε με το σωματείο μας σε όλες αυτές τις δράσεις  που διοργανώνει η πανελλήνια ομοσπονδία μας  και για την κινητοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραδώσουμε τα κλειδιά.

Και εδώ στην Καβάλα θα μαζέψουμε κλειδιά από μαγαζιά συναδέλφων και θα τα στείλουμε στην ομοσπονδία και θα συμμετάσχουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.

Ερ: Λένε παντού ότι η εστίαση θα ανοίξει τελευταία και μάλλον με την βελτίωση του καιρού, έχει δρόμο μπροστά του αυτό το λουκέτο.

Απ: Προσπαθούν με κάτι ημίμετρα να μας πουν να ανοίξουμε σε εξωτερικούς χώρους στην αρχή. Δεν μπορείς όμως να δουλέψεις χειμώνα καιρό σε εξωτερικό χώρο, είναι αδύνατο. Τουλάχιστον μέσα στον Μάρτιο λίγο να φτιάξει ο καιρός και να μπορέσουμε να δουλέψουμε τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα στο ακέραιο.

Να μπορέσουμε να δουλέψουμε, δεν γίνεται να έχεις μηδενικό τζίρο, να μην έχεις 1 ευρώ εισόδημα. Είναι τρομερό.

Ερ: Πολλοί λένε ότι κάποια μαγαζιά δεν θα ξανανοίξουν, αυτό είναι σχήμα λόγου ή σε μια περιοχή όπως η δική μας ξέρετε συγκεκριμένα μαγαζιά που δεν ανοίξουν;

Απ: Υπάρχει αυτός ο φόβος. Είναι βάσιμος και ανοίγοντας θα μετρηθούμε, πόσοι θα μπορέσουν να ανοίξουν, πόσοι δεν θα μπορέσουν, πόσοι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Είναι δύσκολη η επανεκκίνηση. Είναι πολύ δύσκολη γιατί χρειάζεται μεγάλη ρευστότητα.

Δεν χρειάζονται άλλα δανεικά. Με δανεικά τι γίνεται; Χρεωνόμαστε και χρεώνονται επιχειρήσεις που ήταν κερδοφόρες και σταθερές. Έχουν μπει μέσα και με τα δανεικά δεν γίνεται τίποτα. Πρέπει να είναι επιδοματικού χαρακτήρα οι ενισχύσεις.

Διαβάστε επίσης