• 25 Απριλίου 2024,

Ο Μάκης Παπαδόπουλος καταψήφισε το …δικό του πρόγραμμα!

 Ο Μάκης Παπαδόπουλος καταψήφισε το …δικό του πρόγραμμα!

 

Αρνητική αίσθηση έχει δημιουργήσει στην τοπική κοινωνία η στάση των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας (Δ. Τσανάκα. Μ. Παπαδόπουλου, Β. Παππά) να καταψηφίσουν ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για σημαντικά έργα και δράσεις στην χερσόνησο της Παναγίας ύψους 4,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Με πρόσχημα την εισαγωγή την τελευταία στιγμή ως έκτακτο θέμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και την μη επαρκή, τάχα, ενημέρωσή τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι των τριών ανωτέρω αναφερομένων παρατάξεων καταψήφισαν το θέμα αυτό με αποτέλεσμα να χάσει η πόλη τα χρήματα αυτά και η Παναγία μια ευκαιρία να αναβαθμισθεί ποιοτικά.

Ωστόσο ενημέρωση υπήρξε. Οι δύο ειδικοί επιστημονικοί σύμβουλοι της διοίκησης του δήμου Καβάλας κυρίες Έλενα Σαμουρκασίδου και Ιώ Χατζηβαρίτη, παρέμειναν μέχρι αργά τη νύχτα που συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο και με υπομονή και ευγένεια ενημέρωσαν το σώμα, απάντησαν σε σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων που υπέβαλαν επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι (καμιά φορά με κάποιες δόσεις ειρωνείας μάλιστα) και εξήγησαν με ενάργεια όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Όμως κάθε προσπάθεια να πεισθούν τα μέλη των τριών παρατάξεων ήταν μάταιη. Οι λόγοι ήταν άλλοι, έχουν αναφερθεί στα τοπικά ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα, η τοπική κοινωνία καταλαβαίνει πολύ καλά τους λόγους αυτούς οι οποίοι μάλιστα  έχουν σίγουρα καταγραφεί με μελανά χρώματα στο συλλογικό υποσυνείδητο από όπου θα ανασυρθούν τον κατάλληλο χρόνο.

Και το ότι οι λόγοι είναι άλλοι αποδεικνύεται από το γεγονός ότι και οι τρεις επικεφαλής των παρατάξεων που αρνήθηκαν να στηρίξουν το πρόγραμμα για την Παναγία, συμπεριελάμβαναν στα προεκλογικά τους προγράμματα εξαγγελίες για την ιστορική συνοικία της Καβάλας ακριβώς ίδιες μ’ αυτές που περιελάμβανε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ήρθε προς ψήφιση στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Άλλωστε τα είχαν ανακοινώσει και οι ίδιοι στην ημερίδα που έγινε για την Παναγία στην Παλιά Μουσική τρεις μήνες πριν τις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της δημοτικής παράταξης «ο τόπος της ζωής μας» με επικεφαλής τον Μάκη Παπαδόπουλο που στο σχετικό δελτίο τύπου που είχε εκδώσει την επομένη της ημερίδας και αναφερόταν στις προτάσεις που παρουσίασε ο ίδιος, έλεγε χαρακτηριστικά:

«Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ σχεδιάζει το μέλλον της Καβάλας, βάζοντας την Παναγία σε απόλυτη προτεραιότητα!»

1ος άξονας: Ολοκληρωμένος σχεδιασμός δράσεων για τη διαφύλαξη της ταυτότητας της Παναγίας μαζί με τη εξυπηρέτηση της σύγχρονης καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών

2ος άξονας: Αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και των θεμάτων προσβασιμότητας, εξασφαλίζοντας την εύκολη μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών.

η δημιουργία ενός περιμετρικού μονοπατιού της συνοικίας δίπλα στη θάλασσα

Επίσης, λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις δυσκολίες των πιο ηλικιωμένων κατοίκων.

Και κλείνει το δελτίο τύπου των εξαγγελιών του ο Μάκης Παπαδόπουλος με την εξής φράση:

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να πω ότι συμφωνώ με την άποψη ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η Παναγία είναι κρίσιμη. Είναι αλήθεια πως πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.

Ως υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας θα μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω την ανάγκη η δράση μας να είναι πάνω απ’ όλα συλλογική, με την πρωτοβουλία του Δήμου και τη συνεργασία των κατοίκων και των φορέων».

 

Όλα τα παραπάνω που κατέθεσε σαν προτάσεις του συνδυασμού του για την Παναγία ο Μάκης Παπαδόπουλος περιλαμβάνονται αυτολεξεί μάλιστα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ο ίδιος, η παράταξή του και άλλες δύο παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου απέρριψαν την περασμένη Δευτέρα κι έτσι έχασε η Καβάλα την ευκαιρία να επωφεληθεί από έργα 4,7 εκατομμυρίων ευρώ που τόσο ανάγκη τα είχε η ιστορική συνοικία της Παναγίας.

Χαρακτηριστικός είναι και ο πίνακας που δημοσιεύουμε.

Δυστυχώς το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και τα χρήματα που το συνόδευαν χάθηκαν για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους.

Ευθύνη φέρει και η δημοτική αρχή που δεν ενημέρωσε έγκαιρα το δημοτικό συμβούλιο και τις παρατάξεις για το θέμα αυτό όχι γιατί θα άλλαζε κάτι. Πάλι θα υπήρξε άρνηση από την πλευρά τους. Απλώς θα τους είχε αφοπλίσει και από το τελευταίο επιχείρημα και από την τελευταία δικαιολογία.

Θ. Θεοδωρίδης

Διαβάστε επίσης