• 7 Μαΐου 2024,

Ο Μάνος Ελευθερίου και η Καβάλα

 Ο Μάνος Ελευθερίου και η Καβάλα

 

Ένας σημαντικός άνθρωπος του λόγου και του πολιτισμού, έφυγε μάλλον ξαφνικά από τη ζωή στα ογδόντα του χρόνια.

Ο Μάνος Ελευθερίου, ποιητής και συγγραφέας αλλά και από τους πολυγραφότατους στιχουργούς του έντεχνου και λαϊκού ελληνικού τραγουδιού «έσβησε» από ανακοπή καρδιάς στο νοσοκομείο μετά από μια εγχείρηση στην οποία είχε υποβληθεί την προηγούμενη μέρα.

Η Καβάλα είχε την τύχη να φιλοξενήσει έργα του Μάνου Ελευθερίου δύο φορές, χάριν της στενής σχέσης και φιλίας που διατηρούσε ο συριανός ποιητής με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρή Γκόνη.

Την πρώτη φορά μάλιστα, το 2009, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων που μόλις είχε αναλάβει τότε ο Θοδωρής Γκόνης, είχε έρθει στην Καβάλα, και στον υποβλητικό χώρο της Παλιάς Μουσικής είχε αφηγηθεί ο ίδιος σε μορφή θεατρικού αναλογίου, το έργο του «Ο γέρος χορευτής», ενώ τη δεύτερη φορά, μόλις την πρόσφατη θεατρική σεζόν 2017-2018 ο Θοδωρής Γκόνης σκηνοθέτησε και παρουσίασε σε Αθήνα και Καβάλα, με την εξαιρετική ερμηνεία του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη, τον μονόλογο του Μάνου Ελευθερίου «Ο πατέρας του Άμλετ».

Αμέτρητα είναι τα τραγούδια τους στίχους των οποίων έχει γράψει ο Μάνος Ελευθερίου συνεργαζόμενος με όλους τους μεγάλους Έλληνες δημιουργούς.

Ο θάνατός του αποτελεί μια δυσαναπλήρωτη απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό.

 

*** Η φωτογραφία από τη συνέντευξη τύπου τον Ιούλιο του 2009, επί δημαρχίας Κωστή Σιμιτσή όταν αντιδήμαρχος πολιτισμού ήταν η κ. Θεοδώρα Βαβαλέσκου

Διαβάστε επίσης