• 3 Μαΐου 2024,

Ο Μιχάλης Αμοιρίδης επιβεβαιώνει την αύξηση του τουρισμού

 Ο Μιχάλης Αμοιρίδης επιβεβαιώνει την αύξηση του τουρισμού

Μπορεί ο θεσμικός ρόλος του Μιχάλη Αμοιρίδη να διαφοροποιήθηκε και ο πρώην θεματικός αντιπεριφερειάρχης να είναι πλέον εντεταλμένος σύμβουλος του κ. Παυλίδη, ωστόσο το αντικείμενό του παραμένει αναλλοίωτο και αφορά φυσικά στον τομέα του τουρισμού. Με τη νέα ιδιότητα, ο κ. Αμοιρίδης μας μίλησε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ για τη φετινή αύξηση του τουριστικού ρεύματος, την επέκταση της τουριστικής σεζόν και τη συμμετοχή της περιφέρειας στις τουριστικές εκθέσεις.

Ο κ. Αμοιρίδης επιβεβαίωσε ότι ο φετινός αριθμός των τουριστών ήταν υψηλότερος από κάθε άλλη χρονιά. Η γκρίνια των επαγγελματιών δε σχετιζόταν τόσο με τους επισκέπτες όσο με τα νέα φορολογικά μέτρα και τον όγκο των βαρών που επωμίσθηκαν το τελευταίο διάστημα. Εξάλλου, σύμφωνα και με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ειδικά προς το νησί της Θάσου σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 10% για τους επιβάτες και 16% για τα οχήματα. Κάτι όμως που αντικατοπτρίζεται και στο ηπειρωτικό τμήμα, βάσει στοιχείων από τις οδικές και αεροπορικές προσελεύσεις που κατέγραψαν αύξηση 7% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Μάλιστα, η αυξητική τάση άρχισε να παρατηρείται νωρίς, από το Μάη και τον Ιούνη, άρα η σεζόν άρχισε θετικά για την περιοχή. Όπως παρατήρησε ο κ. Αμοιρίδης, η γκρίνια των επαγγελματιών ήταν δεδομένη και αναμενόμενη αφού επαναλαμβάνεται σταθερά κάθε χρόνο λες και είναι έθιμο. Ο Σεπτέμβριος φαίνεται πως επίσης θα είναι ένας καλός τουριστικά μήνας, ίσως καλύτερος και από τον Ιούνιο. Ο ροή επισκεπτών από την Τουρκία έχει ομαλοποιηθεί και με δεδομένες τις θρησκευτικές γιορτές της γείτονος προοιωνίζεται μια επισκεψιμότητα σε πολύ καλό επίπεδο. Αντίστοιχη ροή όμως θα πρέπει να αναμένεται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Αναφερόμενος στα γενικότερα στοιχεία για την περιφέρεια ΑΜΘ, ο κ. Αμοιρίδης διευκρίνισε ότι την τουριστική «παρτίδα» σώζουν οι βαλκάνιοι επισκέπτες. Οι τουρίστες από βόρεια και δυτική Ευρώπη φαίνεται πως προτιμούν κατά κύριο λόγο τη Θάσο και σε μικρότερα ποσοστά το ηπειρωτικό τμήμα. Μάλλον διότι μετακινούνται μέσω μεγάλων τουριστικών πρακτορείων τα οποία προτιμούν τη συνεργασία με τις πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού.

Το πρόγραμμα συμμετοχών της περιφέρειας στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις θα συνεχιστεί, διαβεβαίωσε ο Μιχάλης Αμοιρίδης. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες αποστολή βρίσκεται στο Ντίσελντορφ όπου διεξάγεται έκθεση για τον πεζοπορικό τουρισμό, εναλλακτική μορφή στην οποία δίνει ιδιαίτερη σημασία η διοίκηση. Έως το τέλος του έτους, συμμετοχές θα υπάρχουν εκ μέρος της περιφέρειας στις εκθέσεις του Παρισιού (20-23/9), του Λονδίνου (7-9/11) και φυσικά στη PHILOXENIA εντός του Νοεμβρίου. Επιπλέον βαρύτητα θα δοθεί φέτος στη γαλλική έκθεση διότι υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθεί νέα αεροπορική σύνδεση εντός του 2017. Φαίνεται πως όλα είναι σχεδόν έτοιμα κι απομένουν ορισμένες λεπτομέρειες για την έναρξη της σύνδεσης. Οι Γάλλοι τουρίστες έρχονται μεν στην περιοχή μας μεμονωμένοι, ωστόσο είναι επιθυμητή η μαζικότερη έλευσή τους.

Ο πεζοπορικός τουρισμός θα μπορέσει να αναπτυχθεί και μέσω της βαρύτητας στη Via Egnatia, προκειμένου η περιοχή να αποκτήσει διακριτό όνομα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Επίσης, στοιχεία όπως ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, επίσημα πλέον ενταγμένος στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και τα βήματα του Αποστόλου Παύλου προσφέρουν ήδη στο τουριστικό προϊόν της Καβάλας και της ΑΜΘ. Η αξιοποίηση των στοιχείων έχει αρχίσει ήδη με την ιερά μητρόπολη Φ-Ν-Θ, με το δήμο, με την αρχαιολογική υπηρεσία. Το υπουργείο πολιτισμού θα δημιουργήσει φορέα διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων όπου θα μετέχει η τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιωτικοί φορείς. Από το εξωτερικό ζητείται κι αποστέλλεται υλικό για δημοσιεύματα. Τη γενικευμένη προσπάθεια, ο κ. Αμοιρίδης ευχήθηκε να την αγκαλιάσουν και οι τοπικοί επαγγελματίες.

 

=

 

Διαβάστε επίσης