• 23 Απριλίου 2024,

Ο Μιχάλης Σωτηρόπουλος εξηγεί και αναλύει τα συμπτώματα της «Όμικρον»

 Ο Μιχάλης Σωτηρόπουλος εξηγεί και αναλύει τα συμπτώματα της «Όμικρον»

Ο συμπολίτης γιατρός, Μιχάλης Σωτηρόπουλος, νωρίτερα σήμερα, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση για τα συμπτώματα της «Όμικρον»:

«Η «Όμικρον» ξεκινά από το λαιμό και αλλάζει τα self test!

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της όμικρον είναι ο έντονος πονόλαιμος. Οι ασθενείς παραπονούνται για λαιμό που «γδέρνεται» και πονάει έντονα, μαζί με τη ρινική συμφόρηση.

Αντιθέτως με τα παλαιότερα στελέχη, η απώλεια όσφρησης είναι πιο σπάνια. Αυτό το γεγονός μαρτυρά ότι πιθανώς στην αρχή, τουλάχιστον, της νόσου το στέλεχος της όμικρον βρίσκεται κυρίως στο φάρυγγα και λιγότερο στη μύτη. Αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει κάποιες παρατηρήσεις στη Νότια Αφρική πως τα self test που γίνονταν με σάλιο ήταν πιο ακριβή σε σχέση με αυτά που γίνονταν ρινικά!

Το γεγονός ότι με την Όμικρον υπάρχουν πιο υψηλά φορτία ιού στον φάρυγγα σε σχέση με τη μύτη πιθανώς να ενισχύεται στους εμβολιασμένους στους οποίους η άμυνα καθυστερεί την ανάπτυξη φορτίων στη μύτη και έτσι στις πρώτες ημέρες των συμπτωμάτων ο ιός να ανιχνεύεται κυρίως στον φάρυγγα.

Πολλοί ερευνητές προτείνουν η αυτό εξέταση με self test να ξεκινά με το να βάζουμε τη μπατονέτα βαθιά στο στόμα και στην υπερώα, και να «ξύνουμε» για αρκετά δευτερόλεπτα και μετά να τη βάζουμε στη μύτη μας.

Το FDA μπορεί να διατηρεί τις επιφυλάξεις του αφού οι προδιαγραφές των self test είναι για χρήση στη μύτη, αλλά μελέτες στη Ν, Αφρική έδειξαν ότι τα τεστ σάλιου ήταν ανώτερα από τα ρινικά ενώ έχει πλέον αποδειχθεί ότι στην όμικρον η παρουσία του ιού στο σάλιο κορυφώνεται μέχρι και 2 ημέρες πριν την κορύφωση στη μύτη!

Αυτή η ιδιαιτερότητα της όμικρον έχει προκαλέσει και τη νέα τάση στη λήψη δείγματος στα self test και επανέφερε την παλιά τακτική όταν δείγμα λαμβάνονταν και από το φάρυγγα και ρινικά! Αρκεί να μην έχει κάποιος πιει υγρά ή έχει φάει ή έχει βουρτσίσει τα δόντια του για 30 λεπτά. Πρέπει η μπατονέτα να φτάσει στο φάρυγγα, να ξύσει μπρος πίσω 4 φορές, να αποφύγουμε τη γλώσσα και μετά να πάρουμε και δείγμα από τη μύτη όπως φαίνεται και στο βίντεο!».

Διαβάστε επίσης