• 10 Μαΐου 2024,

Ο Ουντέζε που αγωνίστηκε στον ΑΟΚ την δεκαετία 90 μιλάει για ΠΑΟΚ και Ορούμα

 Ο Ουντέζε που αγωνίστηκε στον ΑΟΚ την δεκαετία 90 μιλάει για ΠΑΟΚ και Ορούμα

«ΠΑΟΚάρα μου έχω μαύρο αίμα, ονειρεύομαι να πάρουμε το πρωτάθλημα»

Ο Ιφεάνι Ουντέζε σε μια κατάθεση ψυχής στο gazzetta.gr εκφράζει τη λατρεία του για τον ΠΑΟΚ και αποθεώνει τον Ιβάν Σαββίδη. «Θα είναι κρίμα να χάσουμε το πρωτάθλημα. Δεν άρχισε το ματς για το τίποτα». Η επιθυμία για επιστροφή, τα λεφτά που χάρισε στον Δικέφαλο, ο Εμενίκε και ο Μπάγεβιτς!

Ο Ιφεάνι Ουντέζε στην πρώτη δεκαετία του 2000 αποτέλεσε το «πουλέν» του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Στην Καβάλα αφίχθη σε ηλικία μόλις 17 ετών (1997) και μέσα σε τρεις σεζόν κατέγραψε 65 συμμετοχές κάνοντας την διαφορά με τις εμφανίσεις του. Ο Σερβοέλληνας ήταν εκείνος που διέγνωσε το ταλέντο του φέρνοντας τον στον ΠΑΟΚ.

Ο Ουντέζε γνώρισε την καταξίωση μέσω του «Δικεφάλου» καταφέρνοντας να φορέσει το περιβραχιόνιο της ομάδας, αλλά και να πάρει μέρος στο Μουντιάλ του 2002 με τα χρώματα της εθνικής Νιγηρίας.

 Η ποδοσφαιρική αξία του, ήταν αδιαμφισβήτητη, αλλά τα οικονομικά προβλήματα και η κατάσταση που επικρατούσε στον σύλλογο εκείνη την εποχή παρέσυρε και τον ίδιο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρανοήσεις με τα τερτίπια του.

Ο αρχικός ωστόσο ενθουσιασμός των οπαδών του ΠΑΟΚ για τον Ουντέζε έδωσε τη θέση του στον εκνευρισμό, καθώς λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του δεν κατάφερε να κάνει την καριέρα που άξιζε.

Μετά την επιστροφή του από την Γουέστ Μπρομ (2003), όπου είχε παραχωρηθεί με την μορφή δανεισμού η απόδοση δεν ήταν το ίδιο σταθερή με συνέπεια οι μετοχές του να πέσουν.

Το φινάλε ήταν άδοξο καθώς ο παλαίμαχος μπακ αναγκάστηκε το 2008 να εγκαταλείψει την καριέρα του σε ηλικία μόλις 28 ετών λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού. Ο Ουντέζε μάλιστα πρόλαβε μετά την μεταγραφή του στην ΑΕΚ να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ για να κλείσει στη Θεσσαλονίκη την καριέρα του.

Ο Αφρικανός, μολονότι πέρασε μια δεκαετία από την αποχώρηση του από τον ΠΑΟΚ δεν έχει πάψει να παρακολουθεί τα νέα της αγαπημένης του ομάδας. Ο Ιφεάνι Ουντέζε μίλησε στο gazzetta.gr για το «δέσιμο» με τον ΠΑΟΚ, εκθείασε τον Ιβάν Σαββίδη και τον κόσμο της ομάδας, ενώ αναφέρθηκε σε όσα συνέβησαν στην Τούμπα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που δεν ξεκίνησε ποτέ.

Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία του να εργαστεί ως σκάουτ για τον ΠΑΟΚ, ενώ αναφέρθηκε στον Ντούσαν Μπάγεβιτς, αλλά και τους συμπατριώτες τους Εμενίκε και Ορούμα!

Πως κρίνεις μετά από τόσα χρόνια την καριέρα σου στον ΠΑΟΚ;

«Ο ΠΑΟΚ ήταν και παραμένει μια πολύ μεγάλη ομάδα. Πέρασα το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας μου στον ΠΑΟΚ και είμαι περήφανος που φόρεσα της φανέλα αυτής της ιστορικής ομάδας.

Αναγκάστηκα να φύγω από τον ΠΑΟΚ γιατί εκείνη την εποχή δεν πληρωνόμουν ενώ είχα προστριβές με τον πρόεδρο Ζαγοράκη. Υπέγραψα στην ΑΕΚ, όμως επέστρεψα για να κλείσω την καριέρα μου στην αγαπημένη μου ομάδα.

Έχασα χρήματα από τον ΠΑΟΚ, όμως ποτέ δεν τα ζήτησα. Τα χάρισα γιατί δέθηκα και αγαπώ τον σύλλογο. Είχα πολύ καλές σχέσεις με όλους. Το τεχνικό επιτελείο, τους συμπαίκτες μου, τους ανθρώπους που δουλεύουν στην ομάδα. Απόλαυσα κάθε στιγμή μου στον ΠΑΟΚ και επαναλαμβάνω πως είμαι περήφανος που ήμουν μέλος της ομάδας».

Παρακολουθείς τα νέα του ΠΑΟΚ;

«Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα της ζωής μου. Όπως λέω πάντα, από τότε που ήρθα το αίμα μου έγινε πιο μαύρο λόγω της ομάδας. Πάντα παρακολουθώ τα νέα της ομάδας μέσω του διαδικτύου. Τσεκάρω τα αποτελέσματα της ομάδας μέσω των social media. Θα ήθελα πολύ να γυρίσω στον ΠΑΟΚ και να τον βοηθήσω με την εμπειρία μου. Υπάρχουν παίκτες στη Νιγηρία που θεωρώ πως θα μπορούσαν να προσφέρουν στον ΠΑΟΚ.

Ξέρω 1-2 παιδιά που βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το όνειρο μου είναι να δω τον ΠΑΟΚ να κατακτά το πρωτάθλημα της Super League και ελπίζω να γίνει σύντομα. Θέλω να έρθω στη Θεσσαλονίκη και να συζητήσω με τους ανθρώπους της ομάδας».

Έχεις άποψη για όσα έγιναν στην Τούμπα και οδήγησαν στην αναβολή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό;

«Γίνεται συνέχεια το ίδιο πράγματα με τον ΠΑΟΚ. Με το παραμικρό τον τιμωρούν και χάνει πάντα βαθμούς η ομάδα. Συνέχεια χαμένοι βαθμοί και αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Είναι κρίμα να συμβαίνει αυτό. Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να έχει ισότιμη αντιμετώπιση και όχι να εξαντλούν την αυστηρότητα πάνω του.

Είναι κρίμα τώρα με όσα έγιναν με τον Ολυμπιακό να τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ. Δεν πρέπει έτσι για το τίποτα να στερείς από μια ομάδα το πρωτάθλημα και ελπίζω πως όλα θα πάνε καλά».

Γιατί εγκατέλειψες το ποδόσφαιρο σε τόσο μικρή ηλικία;

«Είχα έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο και δεν μπορούσα να συνεχίσω το ποδόσφαιρο. Έτσι αναγκάστηκα να αποσυρθώ σε μικρή ηλικία. Τουλάχιστον πρόλαβα να επιστρέψω στον ΠΑΟΚ και να κλείσω εκεί την καριέρα μου. Ήμουν άτυχος που δεν έπαιξα περισσότερο, αλλά πρόλαβα να γευθώ χαρές με τον ΠΑΟΚ και την εθνική Νιγηρίας».

Με τι ασχολείσαι αυτή την εποχή;

«Είμαι αρκετά απασχολημένος καθώς διατηρώ μια εταιρία με μεταφορές καυσίμων εδώ στο Λάγος, επίσης έχω την δική μου ακαδημία ποδοσφαίρου, ενώ παρουσιάζω σε ραδιοφωνικό σταθμό την δική μου εκπομπή. Το όνειρο μου είναι όμως να επιστρέψω για να εργαστώ για τον ΠΑΟΚ».

Τι έχεις ακούσει για τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη;

«Γνωρίζω ποιος είναι ο Ιβάν Σαββίδης. Πρόκειται για έναν άνθρωπο έντιμο, περήφανο και αξιοπρεπή. Είναι ένας ήρεμος, ταπεινός άνθρωπος, ο οποίος δεν προκαλεί και έχει μεγάλη υπομονή. Τον θαυμάζω και θέλω να δικαιωθεί για τον αγώνα που κάνει για το καλό του ΠΑΟΚ. Ο σύλλογος έχει βρει τον δρόμο του και το μόνο που απομένει είναι να κατακτήσει το πρωτάθλημα».

Σκοπεύεις να επιστρέψεις κάποια στιγμή στη Θεσσαλονίκη;

«Θα είμαι στην αποστολή της Νιγηρίας που θα ταξιδέψει στη Ρωσία ως πρεσβευτής της ομοσπονδίας. Προτού πάω στη Ρωσία σκοπεύω να κάνω ένα πέρασμα από την Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρακολουθήσω το τελευταίο ματς του ΠΑΟΚ στη Super League και να συναντήσω τους ανθρώπους της ομάδας για να συζητήσω το ενδεχόμενο να δουλέψω για τον ΠΑΟΚ».

Πως ήταν η σχέση σου με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ;

«Δεν μπορώ να ξεχάσω τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Για πάντα θα βρίσκονται στο μυαλό και την καρδιά μου. Θέλω να ξέρουν πως τους αγαπώ. Όταν παίζεις για τέτοιους οπαδούς που βλέπουν τον σύλλογο τόσο σοβαρά πρέπει να τα δίνεις όλα για να νικήσεις. Αυτό προσπαθούσα να κάνω και όταν έπαιζα για τον ΠΑΟΚ. Μπορεί να μην πήραμε το πρωτάθλημα, αλλά πάντα αυτός ήταν ο στόχος. Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα και πρέπει να στοχεύει ψηλά».

Πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην καριέρα σου;

«Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είναι σπουδαίος προπονητής. Είναι ο άνθρωπος που με πήρε από την Καβάλα και με πήγε στον ΠΑΟΚ. Μου έδειξε εμπιστοσύνη και προσπάθησα να την ανταποδώσω. Είναι προπονητής με προσωπικότητα που αν πιστέψεις σε αυτόν δεν θα απογοητευτείς στην καριέρα σου. Μου έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία να αγωνιστώ στον ΠΑΟΚ και τον ευχαριστώ για αυτό».

Γνωρίζω πως συνδέεσαι με φιλία με τον Εμάνουελ Εμενίκε. Τι πιστεύεις πήγε στραβά στον Ολυμπιακό;

«Ο Εμενίκε είναι σαν μικρός αδερφός για μένα. Έχουμε άριστη σχέση και μιλάμε συχνά. Είναι ωραίος τύπος, καλό παιδί και σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Τον πιστεύω ως παίκτη. Έχει μεγάλες δυνατότητες. Δεν μπορώ να καταλάβω τι πήγε στραβά στον Ολυμπιακό, είναι ανεξήγητο. Πιστεύω πως το πρόβλημα του είναι περισσότερο ψυχολογικό για αυτό δεν μπόρεσε να δείξει τις δυνατότητες του».

Ένας πρώην παίκτης της Καβάλας, ο Γουίλσον Ορούμα αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας. Έχεις ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του;

«Ευτυχώς είναι καλά. Η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται συνεχώς. Αντιμετώπισε κάποια προβλήματα μετά την απόσυρση του από την ενεργό δράση. Αγαπάει το ποδόσφαιρο και δεν μπόρεσε να το διαχειριστεί σωστά. Είναι όμως πολύ καλύτερα τώρα και μάλιστα εμφανίστηκε και σε μια εκδήλωση της νιγηριανής ομοσπονδίας απονέμοντας βραβείο στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της σεζόν».

Πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης