• 19 Μαΐου 2024,

Ο Παναγιώτης Φώτου για τη δημιουργία μονάδας κοινωνικής φροντίδας στην Καβάλα

 Ο Παναγιώτης Φώτου για τη δημιουργία μονάδας κοινωνικής φροντίδας στην Καβάλα

Καλό και πράγματι φιλόδοξο το σχέδιο των Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και του Εντεταλμένου Σύμβουλου Υγείας της ΠΑΜΘ  για τη δημιουργία δομής Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Καβάλα που έχει ανακοινωθεί στον Τύπο της πόλης μας.

Η παροχή της υπηρεσίας αυτής στους Ογκολογικούς ασθενείς του Νομού μας και όχι μόνο, είναι σπουδαία και είναι αλήθεια ότι μπορούν να την απολαύσουν και ασθενείς  από άλλες παθήσεις. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα λειτουργεί ένας μικρός αριθμός ΜΚΟ παροχής Κοινωνικής Φροντίδας και Παρηγορητικής Φροντίδας κυρίως στην Αττική.

Οι σπουδαιότερες από αυτές είναι:

  1. Η Μονάδα Ανακουφιστικής Αγωγής “Τζένη Καρέζη”, είναι μονάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ακτινολογίας) και λειτουργεί από το 1992 ως παράρτημα του Αρεταίειου Νοσοκομείου, με εξειδικευμένο διεπιστημονικό προσωπικό πλήρους απασχόλησης.
  2. Η “ΓΑΛΙΛΑΙΑ” είναι ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 2010 και παρέχει Ανακουφιστική Φροντίδα σε ενήλικες στο σπίτι και υποστήριξη στις πενθούσες οικογένειες με τη βοήθεια των εθελοντών της. Εκτός από την κατ’ οίκον Ανακουφιστική Φροντίδα παρέχει νοσηλεία σε εσωτερική δομή-ξενώνα στους χώρους της (9 κλίνες) διαθέτει κέντρο ημέρας και χρηματοδοτείται από  το 2017 από  το  ΙΣΝ
  3. Η “Μέριμνα”- Εταιρεία για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και τον Θάνατο”.
  4. Το Ιατρείο Πόνου της Α’ Αναισθησιολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Πανεπιστημιακού
  5. Η ΜΚΟ «Νοσηλεία» η οποία από το 2001 ανελλιπώς παρέχει νοσηλεία στο σπίτι.

Παρακάτω ορισμένα στοιχεία που αντλήσαμε από μια καταπληκτική μελέτη μιας ομάδας σπουδαίων Ελλήνων επιστημόνων του είδους. Συγκεκριμένα η Μελέτη και η έρευνα σκοπιμότητας για την Ανακουφιστική Φροντίδα  οργανώθηκε από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία και χρηματοδότηση του ΙΣΝ (ΊΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ) για την Ελλάδα, στην οποία διαπιστώνεται ότι 135,000 ασθενείς το χρόνο χρειάζονται, αυτοί και οι οικογένειες τους, παροχή τέτοιας φροντίδας, από τους οποίους ένα ποσοστό που πλησιάζει το 37% αφορά τους Ογκολογικούς ασθενείς.

Συμπεραίνουμε δηλαδή ότι περίπου 50.000  τον χρόνο καρκινοπαθείς στην Ελλάδα χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα. Το 95% των ασθενών αυτών θα έπρεπε και επιβάλετε να λαμβάνουν την ανακουφιστική φροντίδα στο σπίτι τους και μόνο ένα 3,5 % σε άλλες δομές Νοσοκομειακού τύπου, αναφέρεται στην παραπάνω έρευνα.

Και η επιτροπή καταλήγει ότι «Το χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες και τις δυνατότητες παροχής υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο μεταξύ της χώρας μας και με τις άλλες χώρες τις Ευρώπης». Στις περισσότερες προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται δωρεάν και παρέχονται από κατάλληλα εκπαιδευμένους Εθελοντές με την συνεπικουρία της ECPC (EUROPEAN CANCER PATIENT COLATION) και των Κρατικών δομών.

Οι Εθελοντές αυτοί βοηθούν και εκπαιδεύουν τους οικιακούς φροντιστές για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις εξυπηρέτησης του ασθενή στις καθημερινές τους φροντίδες αλλά και τις έκτακτες όπως άμεση επικοινωνία με το θεράποντα γιατρό όταν παρουσιασθεί  το έκτακτο γεγονός.

Καμιά φορά η άμεση επαφή με το θεράποντα γιατρό μπορεί να είναι σωτήρια για τη ζωή του ασθενή αλλά προσφέρει και ψυχολογική τόνωση στον ασθενή στη δύσκολη ώρα. Ο Σύλλογος των Εθελοντών Κατά του Καρκίνου το 2014 προσπάθησε να δημιουργήσει μια ομάδα φροντιστών και ο τότε Πρόεδρος, ο γιατρός, ο Ζουμπούλης ο Μελετιάδης παρακολούθησε στη «Γαλιλαία» έναν κύκλο εκπαίδευσης Φροντιστών με σκοπό τη δημιουργία μιας παρόμοιας υπηρεσίας στην Καβάλα.

Οι οικονομικές δυνατότητες όμως του Συλλόγου την εποχή εκείνη δε μας έδιναν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια ομάδα σωστά εκπαιδευμένων φροντιστών με τις απαραίτητες ειδικότητες   και η εθελοντική προσφορά ήταν ελάχιστη. Η δημιουργία λοιπόν μιας δομής παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας στην πόλη μας που πράγματι θα προσφέρει μεγάλη βοήθεια στους καρκινοπαθείς και στις οικογένειες τους αλλά και σε άλλες ομάδες ασθενών που χρειάζονται Ανακουφιστική αλλά και Παρηγορητική  φροντίδα.

Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι η ύπαρξη  εκπαιδευμένων φροντιστών που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή λειτουργία της μονάδας. Ιδιαίτερα για τους Καρκινοπαθείς οι κύριοι, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και ο Εντεταλμένος σύμβουλος θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά αν βοηθούσαν στη δημιουργία και λειτουργία Ογκολογικού Συμβουλίου και στο Νοσοκομείο της Καβάλας που παρά τις υποσχέσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού για άμεση λειτουργία και μάλιστα με υψηλής ποιότητας παροχής διαδικτυακές υπηρεσίες, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στην Καβάλα Ογκολογικό Συμβούλιο.

Βέβαια με βάση τους Νόμους Ν4052/2012 και 4316/2014 είναι υποχρεωμένη κάθε Νοσοκομειακή  μονάδα που κάνει Ογκολογική Θεραπεία να έχει τέτοιο Συμβούλιο. Κανένας ογκολογικός ασθενής δεν πρέπει μπαίνει σε αγωγή θεραπείας αν η περίπτωσή του δεν περάσει από Ογκολογικό Συμβούλιο. Μεγάλη βοήθεια θα προσφέρουν επίσης  αν μέσω της Περιφέρειας γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να έρθει στην Καβάλα το Ακτινοθεραπευτικό Μηχάνημα που είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη Διοίκηση του Υπουργείου Υγείας  και είχε ανακοινωθεί  μάλιστα στη Βουλή και σ’ εμάς προσωπικά.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας σε δήλωση του στην εφημερίδα είπε ότι υπάρχουν όλα τα δεδομένα για την εγκατάστασή του, λείπει μόνο η σχετική Απόφαση του Υπουργού για να αρχίσουν οι διαδικασίες.

Τέλος μπορεί να γίνουν ενέργειες από τους ανωτέρω στο Υπουργείο Υγείας για την άμεση υπογραφή του Οργανισμού του Γεν. Νοσοκομείου Καβάλας από τον οποίο Οργανισμό ξεκλειδώνει η  δημιουργία της Ογκολογικής Κλινικής. Μόνο μια υπογραφή είναι αυτή που καθυστερεί τη δημιουργία της Κλινικής, ΕΛΕΟΣ.

Παναγιώτης Φώτου

Διαβάστε επίσης