Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Θάσου σχολιάζει την έναρξη της τουριστικής περιόδου

 Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Θάσου σχολιάζει την έναρξη της τουριστικής περιόδου

Εν αναμονή των υγειονομικών πρωτοκόλλων ξενοδόχοι της Θάσου μιλούν στη Voria.gr – Ποιους τουρίστες περιμένουν – Σε τι ποντάρουν


Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι άνθρωποι του τουρισμού της Βόρειας Ελλάδας, «εκπονώντας» καλά και άσχημα σενάρια για την εξέλιξη της κουτσουρεμένης θερινής περιόδου, που έχουμε μπροστά μας.

Για τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρη Παρασχούδη, το καλό σενάριο για τη φετινή σεζόν μεταφράζεται σε ένα 30% – 35% της κίνησης της περσινής χρονιάς.

«Το ποσοστό σίγουρα δεν είναι ικανοποιητικό για να κρατήσει την τουριστική οικονομία του νησιού ζωντανή. Δεν θέλω καν να συζητώ για το κακό σενάριο που θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ άσχημα» τονίζει μιλώντας στη Voria.gr o κ. Παρασχούδης επισημαίνοντας πως σε αυτούς που ποντάρει, την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδος η Θάσος είναι οι Βαλκάνιοι και δη οι Ρουμάνοι, οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι.

Ωστόσο όπως εξηγεί «όλα θα εξαρτηθούν και από τι θα κάνουν και οι άλλες χώρες. Πότε θα ανοίξουν τα σύνορα τους. Εμείς ανοίγουμε τα δικά μας, το ζητούμενο είναι και το τι θα κάνουν οι χώρες από τις οποίες περιμένουμε τουρίστες».

Αναφορικά με τον εσωτερικό τουρισμό, που για την πλειονότητα των καλοκαιρινών προορισμών της χώρας μας αναμένεται να είναι βασικός αιμοδότης, ο κ. Παρασχούδης επισημαίνει πως από το 2010 και μέχρι πέρυσι, επί του συνόλου των τουριστών του νησιού, οι Έλληνες αποτυπώνονταν σε ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 5-10% για το διάστημα 20 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου, περίοδος που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο ελληνικό τουριστικό κύμα.

Ενδεχομένως το μικρό ποσοστό των Ελλήνων που επισκέπτονται το νησί να εξηγείται και από το γεγονός πως τα καταλύματα της Θάσου, στις καλές εποχές, ήταν κλεισμένα σε αρκετές περιπτώσεις και από τον προηγούμενο Νοέμβριο του έτους από ξένους τουρίστες. Οι Έλληνες από την άλλη είναι της τελευταίας στιγμής, οπότε δεν υπήρχε διαθεσιμότητα για αυτούς.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη τα περισσότερα ξενοδοχεία (συνολικά η Θάσος διαθέτει 200) ετοιμάζονται για να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου. Ωστόσο τα όσα έχουν διαρρεύσει σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν έχουν αποτυπωθεί σε νομοθετική πράξη γεγονός που διαιωνίζει τη δυστοκία προκειμένου να δοθεί απάντηση στο γρίφο «να ανοίξω το ξενοδοχείο μου, ή όχι;».

«Τα περισσότερα ξενοδοχεία και δη τα μεγάλα κάνουν όλες τις προετοιμασίες για να ανοίξουν. Για τις μεγάλες μονάδες είναι πιο εύκολα να διαχειριστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο χρόνος όμως είναι πιεστικός και σχεδόν ανύπαρκτος προκειμένου να εκπαιδεύσουμε τους εργαζόμενους. Μόλις θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα υγειονονομικά πρωτόκολλα θα είναι σε θέση οι ξενοδόχοι να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις» σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου υπογραμμίζοντας πως οι όποιες μειώσεις τιμών στα δωμάτια δεν μπορούν να ξεπερνούν το 10 %.

«Δεν υπάρχει περιθώριο μείωσης τιμών. Είναι δεδομένο πως φέτος θα έχουμε ζημιές. Το άνοιγμα των ξενοδοχείων θα γίνει μόνο και μόνο για να κρατήσουμε ανοιχτό τον προορισμό της Θάσου» καταλήγει ο κ. Παρασχούδης.


Πηγή: www.voria.gr

Διαβάστε επίσης