Ο Ricardo Guffanti μας μεταφέρει σε μια άλλη ποδοσφαιρική νοοτροπία 

 Ο Ricardo Guffanti μας μεταφέρει σε μια άλλη ποδοσφαιρική νοοτροπία 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στην Αθλητική Πρωινή ο Ιταλός διευθυντής scouting της Κάλιαρι Ricardo Guffanti ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Καβάλα για το 1ο scouting Camp που διοργανώνει ο ΠΑΟΚ Μουντιαλίτο σε συνεργασία με τον Καβαλιώτη μάνατζερ Παναγιώτη Δομουτζόγλου.

Ο Guffanti αναφέρθηκε στη δουλειά του που είναι η ανεύρεση ταλέντων σε μια προχωρημένη ηλικία ενώ αποκάλυψε ότι θα ήθελε να εργαστεί σε μια Ελληνική ομάδα, αφού και η μητέρα του είναι Ελληνίδα. Ακόμη μίλησε για την επιτυχία της Εθνικής Ιταλίας στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, τονίζοντας το μερίδιο που είχε ο προπονητής Μαντσίνι σε αυτή.

Αναλυτικά η συνέντευξη.

Ερ: Ποια είναι η άποψη σας για το Ελληνικό ποδόσφαιρο;

Απ: Είναι ένα δύσκολο ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο μέσα στο γήπεδο είναι το ίδιο πάντα. Μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο αναπτυγμένο, αλλά πάντα είναι το ίδιο. Το όλο θέμα είναι στη νοοτροπία και στην οργάνωση. Πρέπει οι ομάδες να δίνουν τη δυνατότητα τους νεαρούς ποδοσφαιριστές να παίζουν περισσότερο. Αν καταφέρει να καλυτερέψει την ποιότητα των νεαρών σίγουρα θα φτιάξει καλύτερο ποδόσφαιρο. Ξέρουμε όλοι ότι το ποδόσφαιρο ξεκινάει κάτω από τη βάση για αυτό λοιπόν πρέπει να κάνεις περισσότερο δουλειά, να ψάχνεις παραπάνω. Πολλές φορές βλέπουμε μόνο τους μεγάλους και χάνουμε τα ταλέντα σε νεαρές ηλικίες. Είναι μια μικρή χώρα όσον αφορά τον πληθυσμό. Το ποδόσφαιρο παίζεται βέβαια παντού στην Ελλάδα. Πρέπει να γίνεται σωστή δουλειά σε όλες τις περιοχές με νέα παιδιά.

Ερ: Που οφείλεται  η τελευταία μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Ιταλίας να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα;

Απ: Ήταν η έκπληξη για πολλούς  αλλά για την Ιταλία ποτέ δεν ήταν έκπληξη.  Μην ξεχνάτε ότι η Ιταλία έχει κερδίσει 4 παγκόσμια Κύπελλα. Είναι μια χώρα που έχει μεγάλη παράδοση στο ποδόσφαιρο. Όταν έχει καταφέρει τόσα πολλά οπότε δεν μπορεί να είναι μια έκπληξη. Ο προπονητής Μαντσίνι ήταν καταπληκτικός και του αξίζουν πολλά μπράβο. Δούλεψε πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια που είναι προπονητής στην Εθνική Ιταλίας. Έδωσε χώρο στους νεαρούς. Πολλοί ποδοσφαιριστές στην ομάδα ήταν νεαροί και φυσικά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Ξεκινήσανε μαζί, μεγαλώσανε, αποκτήσανε εμπειρίες και εκεί ήταν η βάση για κάτι καλό. Έπαιξε απέναντι σε ομάδες που είχαν παίκτες οι οποίοι παίζανε και 10 χρόνια μαζί. Πρέπει να έχεις κουράγιο μεγάλο για να αλλάζεις ριζικά κάτι σε μια ομάδα.

Ερ: Πόσο σας αρέσει η δουλειά με νεαρούς ποδοσφαιριστές;

Απ: Η δουλειά μου είναι όχι με πολύ μικρά παιδιά αλλά με παιδιά που είναι σχεδόν έτοιμα να παίξουν επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η δική μου δουλειά είναι από 15-16 και πάνω μέχρι 18-19 ετών. Είναι κάτι σίγουρα που το κάνω με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση.

Ερ: Υπάρχουν ταλέντα που έχουν χαθεί στο ποδόσφαιρο για τον Α ή Β λόγο;

Απ: Θεωρώ ότι όποιος αξίζει στο τέλος θα βγει στην επιφάνεια. Κάποιοι αξίζουν να βγουν πολύ νωρίτερα αλλά αργούν πιο πολύ. Το ποδόσφαιρο έχει κάποιους κανόνες. Πιστεύω όμως ότι σε όλα τα σπορ, όποιος αξίζει προχωράει. Αν δουλέψουν σωστά ο κόπος τους θα ανταμειφτεί. Σε κάποια άλλη δουλειά αν βάλεις κάποιο μέσο για να δουλέψεις ίσως να μην το καταλάβει κανένας. Στο ποδόσφαιρο όμως το καταλαβαίνει κάποιος. Στο ποδόσφαιρο ούτε ο γιος του Μπερλουσκόνι μπόρεσε να παίξει. Το ταλέντο σε κάποια στιγμή θα φανεί. Ταλέντο ήταν ο Παβαρότι στη παγκόσμια μουσική σκηνή και φάνηκε αμέσως. Μερικές φορές ψάχνουμε ένα δυσεύρετο ταλέντο μέσα σε πολλά άλλα. Αυτό είναι λίγο δύσκολο και θέλει τέχνη και φυσικά εμπειρία. Είναι θέμα του προπονητή. Να πάρει από την αρχή ένα παιδί και να το δουλέψει όπως πρέπει, προκειμένου να αναδείξει το ταλέντο του. Όμως μπορεί ο προπονητής αρχικά να φτιάξει ένα καλό ποδοσφαιριστή και στη διάρκεια να  τον χαλάσει. Βρίσκεις το ταλέντο και μετά ο προπονητής το φτιάχνει. Όταν εργαζόμουν στην Ουντινέζε είχαμε πει ότι πρωταγωνιστής πρέπει να είναι ο ποδοσφαιριστής. Βέβαια μπορεί να είναι πρωταγωνιστής ο ποδοσφαιριστής αλλά αυτός που ψάχνει τον ποδοσφαιριστή πρέπει να είναι στο κέντρο του σχεδίου. Μερικές ομάδες πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη βάση σε αυτούς που ψάχνουν καλούς παίκτες. Οι προπονητές πρέπει να δουλεύουν περισσότερο στο γήπεδο για να φτιάχνουν καλούς παίκτες.

Ερ: Όμορφη πόλη η Καβάλα;

Απ: Ναι είναι πολύ όμορφη πόλη. Η δική μου μητέρα είναι Ελληνίδα. Η Καβάλα είναι μια πόλη κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί είναι οι ρίζες της μητέρας μου. Εγώ θα ήθελα σε κάποια στιγμή να εργαστώ στη χώρα της μητέρας μου. Θέλω σε κάποια στιγμή να  εργαστώ σε μια Ελληνική ομάδα και να ψάχνω να βρω ταλέντα για αυτή.

Διαβάστε επίσης