• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Έγινε κι αυτή η αλλαγή. Χωρίς φασαρία, χωρίς ανακοινώσεις και δελτία τύπου. Αθόρυβα και ουσιαστικά. Στις απεργιακές και άλλες συγκεντρώσεις πλέον είναι όλοι μαζί. Οι Νεοδημοκράτες (λίγοι), οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ (σαφώς περισσότεροι), του ΠΑΜΕ (οι γνωστοί), του πρώην ΠΑΣΟΚ (νυν ΚΙΝΑΛ) και πολλοί άλλοι.

Μπροστά σε αυτήν την εικόνα βρεθήκαμε το πρωί της Δευτέρας, με αφορμή την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών. Εκεί φωτογραφήθηκαν δίπλα δίπλα να συζητούν τις πολιτικές εξελίξεις ο Κώστας Μορφίδης με τον Ηλία Ιωαννίδη. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχαν τα «πηγαδάκια» στα οποία συμμετείχαν και τα στελέχη του ΠΑΜΕ. Εμπρός λοιπόν για τον επόμενο στόχο. Ενωτικός (δηλαδή όλοι μαζί) εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου και γιατί όχι και της εργατικής Πρωτομαγιάς!

 


 

Με δηλώσεις που έκανε χθες στην Πρωινή η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο κ. Κατερίνα Πετράκη, μοιάζει να ακουμπά την ουσία του βασικού προβλήματος. Του προβλήματος της γραφειοκρατίας. Προτείνει προσλήψεις εποχιακού προσωπικού στο Νοσοκομείο αλλά με πιο απλές και πιο σύντομες διαδικασίες. Έτσι ώστε να καλυφθούν άμεσα τα κενά των νοσηλευτών, να λειτουργήσει άμεσα η δεύτερη κλινική κορωνοϊού που είναι απαραίτητη. Η κ. Πετράκη ξέρει καλά που «σκοντάφτει» η διαδικασία. Τα θέματα γραφειοκρατικής φύσεως είναι που εμποδίζουν το αυτονόητο. Το σωστό και απαραίτητο. Δυστυχώς και το επείγον.

 

Ξέρει καλά ότι αν ξεκινήσει σήμερα μια τυπική διαδικασία π.χ. με κριτήρια ΑΣΕΠ, θα χρειαστεί μπόλικος καιρός μέχρι αυτή να φθάσει στο τέλος της. Κι όμως, τα κενά προσωπικού υπάρχουν εδώ και 1,5 μήνα κι είναι καθοριστικά για το Νοσοκομείο. Τα κρεβάτια της κλινικής κορωνοϊού είναι συνεχώς γεμάτα κι έτσι κάθε νέο περιστατικό που πρέπει να νοσηλευτεί, αναζητά ελεύθερη κλίνη σε κάποιο από τα άλλα Νοσοκομεία της περιοχής.

 

Η γραφειοκρατία εμφανίζεται ως πρόβλημα και σε άλλα τοπικά ζητήματα. Η καθαριότητα του ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Η επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου. Κι αν ψάξουμε θα βρούμε και άλλα τέτοια προβλήματα. Κι ενώ οι νόμοι έγιναν για καλό, η λειτουργία και η εφαρμογή τους δημιουργεί πρόβλημα όχι μόνο διαδικασίας αλλά και ουσίας.

 

Ας δούμε το παράδειγμα του ΔΙΠΑΕ Καβάλας (πρώην ΤΕΙ Καβάλας). Ήρθε η ώρα να κάνει δια ζώσης μαθήματα μα δεν διαθέτει καθαρίστριες. Η πρόσληψη τους πρέπει να γίνει γρήγορα αφού είναι απαραίτητη. Μόλις χθες δημοσιεύτηκε η αρχική και απαραίτητη ανακοίνωση. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως 22 ή 23 Οκτώβρη. Μετά θα μεσολαβήσει η διαδικασία της μοριοδότησης. Μια διαδικασία «βουνό» για αυτούς που θα παραλάβουν τις αιτήσεις και θα πρέπει να τις επεξεργαστούν. Να τις αξιολογήσουν.

 

Η αξιολόγηση θα κρατήσει σίγουρα κάποιες ημέρες κι έτσι ο πρώτος, αρχικός, πίνακας θα είναι έτοιμος μάλλον αρχές Νοέμβρη. Μέχρι τότε το ΔΙΠΑΕ Καβάλας (και όλο το ΔΙΠΑΕ) θα πρέπει να περιμένει. Πώς να λειτουργήσει χωρίς καθαριότητα; Όλα αυτά θα έπρεπε να επισπευστούν. Μα δεν επισπεύδονται. Όπως έπρεπε να επισπευστεί και η διαδικασία πρόσληψης νοσηλευτών στο Νοσοκομείο. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν προβλέπεται να γίνει.

 

Για χάρη της διαφάνειας και της αξιοκρατίας υιοθετήθηκαν διαδικασίες πολύπλοκες και χρονοβόρες. Το Νοσοκομείο δεν έχει τους νοσηλευτές όταν τους χρειάζεται, το ΔΙΠΑΕ δεν έχει τις καθαρίστριες όταν πρέπει. Το τρίτο παράδειγμα είναι ελαφρώς διαφορετικό. Αφορά την άδεια λειτουργίας του κολυμβητηρίου. Για τεχνικούς λόγους η έκδοση της αργεί. Λόγοι μη σημαντικοί. Ταυτόχρονα και καθοριστικοί.

 

Ο λαός λέει συχνά ότι «…βγάλαμε μόνοι τα μάτια μας». Είναι κάτι που σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ισχύει 100%. Κι ενώ είχαμε άλλες προθέσεις, στο τέλος δημιουργήσαμε το … τέρας. Το τέρας της διαδικασίας και της γραφειοκρατίας. Αυτό το… τέρας πρέπει επιτέλους να βρούμε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε και τελικά να το κερδίσουμε. Χωρίς φυσικά να παραβιάζουμε τους βασικούς κανόνες. Μιας τίμιας επιλογής απαραίτητου προσωπικού, στηριγμένης στις πραγματικές ανάγκες των υποψηφίων και ενδιαφερομένων.

 

Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου. Και στο Δήμο Νέστου αποφεύγουν τις δια ζώσης ή τις μικτές συνεδριάσεις. Συνεχίζουν στην πεπατημένη. Συνεδριάζουν από απόσταση. Αντίθετα χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας συνεδρίασε πάλι με μικτή διαδικασία. Όσο για το συμβούλιο τοπικής κοινότητας Καβάλας, συνεδρίασε τη Δευτέρα (προχθές) επίσης με μικτή διαδικασία. Οι παρόντες στην αίθουσα τοπικοί σύμβουλοι ήταν μόνο 4. Οι άλλοι επέλεξαν την τηλεδιάσκεψη!

 

Όλα αυτά δείχνουν και ξαναδείχνουν ότι οι πολλοί βολεύτηκαν. Συνεχίζουν να επιλέγουν να συνεδριάζουν από το σπίτι τους. Άλλοι τόσοι διστάζουν, ίσως και να φοβούνται να προσέλθουν στον τόπο της συνεδρίασης. Κατά συνέπεια και δεδομένης της κατάστασης στους άλλους Δήμους (στα άλλα δημοτικά συμβούλια, επιτροπές κτλ), η απόφαση στην Καβάλα για μικτές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν μάλλον μια βιαστική απόφαση.

 

Στη συνεδρίαση, τη μικτή προχθεσινή συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Καβάλας, παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος. Αυτός «άνοιξε» τη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα του επόμενου έτους. Μια συζήτηση που αφού κάνει τον κύκλο της, στο τέλος θα απασχολήσει μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

 

Τον φιλόξενο και κατάλληλο στην πανδημία χώρο του «Ζέφυρου» επιλέγουν τα μέλη του σωματείου των επιπλοξυλουργών. Εκεί θα κάνουν την τακτική γενική τους συνέλευση και τις εκλογές νέας διοίκησης. Η διαδικασία προγραμματίζεται να γίνει στις 24 Οκτώβρη, ημέρα Κυριακή.

 

Ολοκληρώθηκε προχθές στη Δράμα το 1ο εργασιακό πρωτάθλημα μπάσκετ. Το οποίο κατέκτησε η ομάδα των μηχανικών. Η απονομή του κυπέλλου έγινε παρουσία του προέδρου του ΤΕΕ ΑΜ κ. Απόστολου Παυλίδη. Πέραν όλων των άλλων, η διοργάνωση της Δράμας στέλνει μήνυμα και στην Καβάλα. Να ξαναρχίσει το δικό της εργασιακό πρωτάθλημα μπάσκετ που σταμάτησε απότομα λόγω πανδημίας την Άνοιξη του 2020.

 

Ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Χάρης Καστανίδης έκανε πρόσφατα περιοδεία στους Νομούς Ροδόπης και Έβρου. Ήθελε να έρθει και στην Καβάλα αλλά όπως λέγεται, εδώ δεν βρήκε υποστηρικτές και «συνδέσμους». Οπότε προσπέρασε την Καβάλα αλλά την έχει πάντα στο νου του.

 

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα είχε τη Δευτέρα κι ένα μίνι πρόγραμμα επισκέψεων σε αξιοθέατα της πόλης. Μετά την επίσκεψη της στο Νοσοκομείο. Εθεάθη στην συνοικία της Παναγίας. Όσοι την… «παρακολούθησαν» την είδαν να φωτογραφίζεται στην Παναγία, με το γνωστό φόντο. Την πόλη της Καβάλας.

 

Ο κ. Κλειτσιώτης της έκανε το τραπέζι τελικά το βράδυ της Δευτέρας, δείπνο στο οποίο παρακάθισαν πολλοί και διάφοροι. Κι επειδή η κ. Γκάγκα είναι γιατρός και όχι κομματικό στέλεχος της ΝΔ, στην παρέα της ήταν κυρίως γιατροί. Διοικητικοί παράγοντες του Νοσοκομείου Καβάλας και της 4ης ΥΠΕ γενικότερα. Η Αναπληρώτρια Υπουργός διανυκτέρευσε στην Καβάλα και χθες το πρωί αναχώρησε για τον επόμενο της προορισμό.

 

Ο Δήμος Παγγαίου φιλοξένησε κι αυτός τους Ρώσους παρουσιαστές τηλεοπτικών εκπομπών τουρισμού. Οι οποίοι ήταν στην περιοχή με πρωτοβουλία του ΕΟΤ Ρωσίας. Μάλιστα τους παρουσίασε, μεταξύ των άλλων, το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θοδωρή Κοκκινίδη. Και πολύ καλά έκανε αν και ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος… Έβρεχε κατά την επίσκεψη των Ρώσων στο Παγγαίο.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης