Ο Στάθης Χαρπαντίδης γράφει για το γύρο του Σπύρου

 Ο Στάθης Χαρπαντίδης γράφει για το γύρο του Σπύρου

Γύρος με ιστορία πολλών ετών από τον Σπύρο Μπασδάνη


Το πράγμα φαίνεται απλό. Αλλά ωστόσο δεν είναι, μιλάμε για τον υπέροχο γύρο του Σπύρου Μπασδάνη στο ψητοπωλείο του επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου. Πίσω από αυτόν τον επώνυμο γύρο χτίζεται μια ολόκληρη ιστορία η οποία μετράει πολλά χρονιά ζωής, δεν ξέρουμε ακριβώς πόσα αλλά σίγουρα ξεκινάει κάπου στην δεκαετία του ’50 όταν ο προκάτοχος του Σπύρου ο Σάββας Ιωαννίδης αποφασίζει να στήσει το πρώτο του μαγαζί με τον χειροποίητο γύρο που παρασκευάζει, τυποποιεί και ψήνει ο ίδιος.

Αντί για την τυπική ηλεκτρική αντίσταση η γυριέρα του περιείχε δυο μεταλλικά χωρίσματα γεμισμένα με κάρβουνο, για να δίνει έξτρα νοστιμιά στο γύρο. Τη συνταγή του Σάββα Ιωαννίδη «κληρονόμησε» ο Σπύρος Μπασδάνης όταν αποφάσισε να αγοράσει την επιχείρηση του κ Ιωαννίδη λόγω συνταξιοδότησης.

Τότε ο ηλικιωμένος μάστορας πήρε κοντά του τον Σπύρο, του έμαθε να επιλέγει την καλύτερη ποιότητα χοιρινού για την παρασκευή του γύρου, να τον κάνει ο ίδιος χειροποίητα, να τον μπολιάζει με την ιδιαίτερη μαρινάδα η οποία είναι απαραίτητη για την νοστιμιά του και τέλος να τον αφήνει να ξεκουραστεί για να πάρει τις γεύσεις και τα αρώματα από όσα του πρόσθεσε.

Οι συνταγές αυτές με τις οποίες μπολιάζει το φρέσκο κρέας είναι μυστικές, δεν τις ξέρει κανείς άλλος και είναι ακριβώς αυτό που εξηγεί την επιτυχία του γύρου. Τι ακριβώς βάζει ο Σπύρος για να γίνει αυτός ο γύρος τόσο νόστιμος καθώς ψήνεται δεν είναι γνωστό, δεν θα το μάθει κανείς γιατί το κρατά σαν επτασφράγιστο μυστικό, σίγουρα είναι η μαρινάδα που φτιάχνει με λαχανικά και ελάχιστα μπαχαρικά και μυρωδικά από το εργαστήρι της φύσης.

Έτσι το αποτέλεσμα ενθουσιάζει τον κόσμο και ο γύρος του είναι φημισμένος όχι μόνο στην Καβάλα αλλά και σε όλους τους γειτονικούς νομούς. Τον γύρο του ο Σπύρος τον καταψύχει σε έτοιμες ψημένες μερίδες και τον στέλνει στην Αθήνα και σε πολλούς Έλληνες που ζουν στην Αγγλία, την Ολλανδία και Γερμανία.

Με δυο λόγια: Ο γύρος του Σπύρου είναι μια γευστική μελωδία, ομοιόμορφα ψημένος, στο εσωτερικό του ζουμερός και εύχυμος, ενώ εξωτερικά η κρουστή του σάρκα είναι καλοψημένη και τραγανή.

Διαβάστε επίσης