• 29 Μαρτίου 2024,

Ο σύλλογος δασκάλων συζητά για τα δωρεάν σχολικά γεύματα

 Ο σύλλογος δασκάλων συζητά για τα δωρεάν σχολικά γεύματα

Συνεδριάζει το απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει είναι το πρόγραμμα των δωρεάν σχολικών γευμάτων, που για δώδεκα σχολεία του δήμου Καβάλας φαίνεται πως θ’ αρχίσει το Δεκέμβριο.

Η εγκύκλιος του υπουργού στάλθηκε στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας και στη συνέχεια διανεμήθηκε στα δώδεκα σχολεία που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα. Υπάρχουν προβλήματα, είπε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του συλλόγου Απόστολος Μουμτζάκης, εξηγώντας ότι αυτά αφορούν στον τρόπο υλοποίησης, αφού όπως τόνισε δεν μπορεί ένας δάσκαλος να κάνει ποιοτικό έλεγχο στα γεύματα που αμέσως μετά θα μοιραστούν στους μαθητές του.

Και αυτό το θέμα θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, όπως επίσης και ό,τι προβλέπει η εγκύκλιος για την ώρα του φαγητού. Οι μαθητές των δώδεκα σχολείων θα γευματίζουν από τις 13:15 και για τριάντα λεπτά. Ανακύπτουν όμως προβλήματα που σχετίζονται με το ωράριο των δασκάλων, το οποίο εμμέσως πλην σαφώς παρατείνεται, προβλήματα με το ποιος θα αναλάβει την καθαριότητα των τάξεων μετά το φαγητό, τι θα γίνει με τα λεωφορεία που πιθανώς θα περιμένουν τους μαθητές ώστε να τους μεταφέρουν στο σπίτι τους.

Με λίγα λόγια και φέτος οι εκπαιδευτικοί ζητούν είτε τα γεύματα να χορηγούνται νωρίτερα στους μαθητές, ώστε να τρώνε πριν το τέλος του ωραρίου, είτε οι μαθητές να παίρνουν μαζί τους τα γεύματα προκειμένου να τα καταναλώνουν στο σπίτι τους. Ίδιες αντιδράσεις διατυπώνει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, αλλά τελικά το  τι ακριβώς θα συμβεί θα αποφασιστεί χωριστά για κάθε σχολείο ο σύλλογος διδασκόντων.

Εντωμεταξύ, το πρόβλημα των διαγωνισμών για την παρασκευή των γευμάτων φαίνεται να έχει επιλυθεί. Υπάρχει ανάδοχος, από τη γειτονική Δράμα για την περίπτωση των σχολείων του δήμου Καβάλας, που ήδη επικοινωνεί με τα σχολεία ώστε να συνεννοηθεί με τους δασκάλους σχετικά με τη διαδικασία προμήθειας των γευμάτων.

Από την μία το υπουργείο κάνει συγκεκριμένα βήματα προκειμένου το Δεκέμβριο να αρχίσει η υλοποίηση του προγράμματος δωρεάν γευμάτων, από την άλλη καταγράφονται αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την έναρξη της υλοποίησης.

Διαβάστε επίσης