• 7 Μαΐου 2024,

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών για τις επισκέψεις στο κολυμβητήριο

 Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών για τις επισκέψεις στο κολυμβητήριο

Το Υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει σε όλη την Ελλάδα πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης, το οποίο κατά πρώτον αναφέρεται στους μαθητές των δημοτικών σχολείων. Κινητικότητα για την υλοποίηση του προγράμματος στο Κλειστό Κολυμβητήριο Καβάλας, υπάρχει σε τοπικό επίπεδο, μόνο που ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού διαπιστώνει προβλήματα, έτσι όπως το υπουργείο επιδιώκει να οδηγήσει τα παιδιά στο Κλειστό Κολυμβητήριο. Εξ αυτού του λόγου εξέδωσε ανακοίνωση με τις παρατηρήσεις του, ανακοίνωση που στάλθηκε στα μέλη του, δάσκαλους και νηπιαγωγούς σε όλο το Νομό Καβάλας, την προηγούμενη εβδομάδα, κι αναφέρει τα εξής:

 

Ενόψει των προγραμματισμένων επισκέψεων των σχολικών μονάδων σε γειτονικά κολυμβητήρια για την πραγματοποίηση της διδασκαλίας της κολύμβησης, σας επισημαίνουμε ότι:

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του Π.Δ. 201/98, αναφέρεται ότι «Τα Ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα των δημοτικών σχολείων ορίζονται με Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία εκδίδονται για το σκοπό αυτό. Παρεμβάσεις και ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα μπορούν να γίνονται με υπουργικές αποφάσεις». Όλα αυτά που αναφέρονται ως απόφαση «της Δ/νσης Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ. σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού» δεν αποτελούν αντικείμενο κάποιας Υπουργικής Απόφασης. Κι αυτό γιατί δεν αναφέρεται στο έγγραφο που υπογράφει ο Γ. Γ. του  ΥΠ.Π.Ε.Θ. ο αριθμός της στο Φ.Ε.Κ..

Επομένως δεν υφίσταται θέμα υποχρεωτικότητας και όσοι Σύλλογοι Διδασκόντων αποφασίσουν να μην υλοποιήσουν το σχετικό πρόγραμμα, μπορούν να καταγράψουν τις παρακάτω προτάσεις στο σχετικό πρακτικό που θα συντάξουν:

Τα 25 χιλιόμετρα δεν είναι απόσταση που ευνοεί τη μετακίνηση των μαθητών και μάλιστα εντός δίωρου αφού όπως αναφέρεται «Το διδακτικό δίωρο θα περιλαμβάνει το χρόνο μετάβασης των μαθητών/τριών από και προς το χώρο διεξαγωγής του μαθήματος και τη χρονική διάρκεια διδασκαλίας του αντικειμένου.»

Η ασφάλεια των μαθητών δεν καλύπτεται από την ύπαρξη ενός μόνο συνοδού.

Δεν είναι δυνατή η τροποποίηση του προγράμματος της σχολικής μονάδας, από τη στιγμή που θα απουσιάζει ο εκπαιδευτικός της Φυσικής Αγωγής.

Στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται ρητά ότι «Οι μετακινήσεις από και προς τη σχολική μονάδα θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες, περί μετακίνησης μαθητών/τριών, διατάξεις και χωρίς δαπάνη για το ΥΠ.Π.Ε.Θ.». Συνεπώς, τα έξοδα μετακίνησης δε μπορούν να καλυφθούν από τα κονδύλια που διαθέτει η μονάδα για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται στο σχετικό υπ. αρ. 792/06-09-2016 έγγραφο της ΔΟΕ, η οποία αναφέρει ότι «..Καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αποφάσεις τους ενώ καλύπτει πλήρως όσους αποφασίσουν να μην υλοποιήσουν το πρόγραμμα με βάση όλα τα παραπάνω προβλήματα».

 

 

Διαβάστε επίσης