• 20 Απριλίου 2024,

Ο Σύλλογος Λογιστών/Φορoτεχνικών Ν. Καβάλας ενημερώνει τα μέλη του για την αναλυτική διαδικασία του self testing

 Ο Σύλλογος Λογιστών/Φορoτεχνικών Ν. Καβάλας ενημερώνει τα μέλη του για την αναλυτική διαδικασία του self testing

Ο Σύλλογος μας ενημερώνει τα Μέλη του, τους Επαγγελματίες – εργοδότες, τους Εργαζόμενους, για τα παρακάτω, σχετικά με τα self test:

Δόθηκε στην δημοσιότητα 17/4/21 η ΚΥΑ των Υπ. Κοιν. Ασφαλίσεων και του Υπ. Υγείας που αφορά τα υποχρεωτικά self test. Σ’ αυτήν αναφέρονται οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων των οποίων οι εργαζόμενοι πρέπει να υποβληθούν σε self test.

Ειδικότερα, τα self tests είναι υποχρεωτικά για τους εργαζομένους προκειμένου να παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στους ακόλουθους κλάδους:

  • Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβάνονται τα σουπερμάρκετ και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων-ποτών)
  • Εστίαση
  • Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες
  • Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές)
  • Υπηρεσίες καθαρισμού
  • Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζομένους του για την υποχρέωσή τους με κάθε πρόσφορο μέσο (μήνυμα, ανακοίνωση . ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κλπ.) Οι εργαζόμενοι προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν.

  • Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός είτε δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμα (αν τον απασχολήσει επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ/εργαζόμενο) είτε έχει δηλώσει θετικό .(επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ/ εργαζόμενο).
  • Ο εργαζόμενος δηλώνει ο ίδιος , το αποτέλεσμα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
  • Εφόσον οι εργοδότες προσφέρουν προσωπική εργασία ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, οφείλουν να κάνουν self test (θα ανακοινωθεί σχετική απόφαση εντός των ημερών).

Η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου. Το self test διενεργείται μια φορά την εβδομάδα, και έχει ισχύ για μια εβδομάδα.

Για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής, οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν το τεστ και να δηλώσουν το αποτέλεσμα του, εντός του χρονικού διαστήματος 19-25 Απριλίου. H εφαρμογή των ρυθμίσεων θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχων από τον ΣΕΠΕ .

Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι αγωνιούν για την εφαρμογή του μέτρου και τα επικείμενα πρόστιμα και ζητούν από του Λογιστές – Φοροτεχνικούς τους, πληροφορίες και διευκρινήσεις .

Η υποχρέωση του Λογιστή Φοροτεχνικού είναι, η ενημέρωση του πελάτη του γι’ αυτήν την νέα υποχρέωση του ως εργοδότης, καθώς και για θέματα ελέγχου και προστίμων που συνεπάγεται η συγκεκριμένη απόφαση.

Επισημαίνουμε στους συναδέλφους να μην εμπλακούν στην δήλωση των αποτελεσμάτων των self tests.

Εξαιτίας των ειδικών συνθηκών, στην περίπτωση που Συνάδελφος δηλώσει από το δικό του IP (κομπιούτερ) τα αποτελέσματα των εξετάσεων, για τα οποία ουδεμία γνώση έχει, και παρουσιαστεί τυχόν εμπλοκή, κινδυνεύει με την επιβολή χιλιάδων ευρώ προστίμων. Επιπρόσθετα πιθανόν να τεθούν και ζητήματα προσωπικής ευθύνης και αξιοπιστίας καθώς θίγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η Πρόεδρος

Γεωργία Εμινίδου

Η Γ.Γραμματέας

Αναστασία Ραπτίδου

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης