• 26 Απριλίου 2024,

Ο συμπολίτης γιατρός Μιχάλης Σωτηρόπουλος γράφει για τον κοροναϊό

 Ο συμπολίτης γιατρός Μιχάλης Σωτηρόπουλος γράφει για τον κοροναϊό

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι στα πρόθυρα να κηρύξει ΠΑΝΔΗΜΙΑ λόγω του νέου κοροναϊού, όλοι εμείς οφείλουμε να δείξουμε ψυχραιμία και κυρίως να μην βοηθάμε στη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Υπάρχουν καλά και κακά νέα σήμερα!

Στα καλά μπορούμε να συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι σε σχέση με τα πρώτα κρούσματα του Covid 19 που μολύνθηκαν αρχικά στην αγορά τροφίμων της Wuhan και η θνησιμότητα που παρουσίασαν ήταν ιδιαιτέρως υψηλή (προσέγγιζε το 15%), φαίνεται ότι τα κρούσματα σε άλλες περιοχές της Κίνας, που δεν είχαν άμεση σχέση με τα άγρια ζώα της αγοράς τα συμπτώματα είναι πιο ήπια και η θνησιμότητα δεν φαίνεται να ξεπερνάει το 2-4%. Αυτό σημαίνει ότι στα περισσότερα περιστατικά η ίωση έχει απλά συμπτώματα ενώ σε ένα 20% υπάρχουν πιο βαριές επιπλοκές.

Επίσης φαίνεται να υπάρχει μια κάμψη στο ρυθμό εξάπλωσης της επιδημίας στην Κίνα. Τα καλά νέα τελειώνουν στο ότι δοκιμάζονται γνωστά αντιϊκά φάρμακα στον Covid 19 και οι δοκιμές για το εμβόλιο ξεκινάν τον Απρίλιο! Μέχρι τότε όμως θα βλέπουμε την επέλαση του ιού από Ήπειρο σε Ήπειρο!

Νέες εστίες εμφανίστηκαν σε Ιράν, Νότια Κορέα αλλά προφανώς αυτό που μας ταρακούνησε ήταν τα 21 κρούσματα στην γειτονική Ιταλία. Κάποιες κωμοπόλεις στον Ιταλικό Βορρά ταλαιπωρούνται από απαγορεύσεις κυκλοφορίας αλλά αυτό είναι ένα μικρό τίμημα που πρέπει να πληρώσουν κάποιοι πολίτες προκειμένου να μειωθεί η ταχύτητα διάδοσης της επιδημίας.

Το ενδιαφέρον είναι να δούμε την συμπεριφορά του Covid 19 σε ένα προηγμένο Ευρωπαϊκό σύστημα υγείας αλλά και την συμπεριφορά των πληθυσμών που δεν έχουν συνηθίσει την απόλυτη πειθαρχία στην κεντρική κυβέρνηση όπως συνέβει με την καραντίνα που επιβλήθηκε σε μεγαλουπόλεις της Κίνας.

Ο απλός πολίτης δυο-τρία πράγματα του έχουν μείνει να κάνει για να προστατευθεί. Να υπακούει στην υπεύθυνη ενημέρωση των αρμοδίων αρχών, να εφαρμόζει σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής (κυρίως το πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή συνάξεων σε κλειστούς χώρους), να περιοριζόμαστε στο σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι, κυρίως όμως να φροντίζει την κατάσταση της υγείας του!

Ο Covid 19 έχει παρατηρηθεί πως έχει πιο βαριά πορεία σε ασθενείς με προϋπάρχοντα νοσήματα. Έτσι λοιπόν οφείλουμε να φροντίζουμε την υγεία μας, να ρυθμίσουμε νοσήματα όπως το διαβήτη και την υπέρταση και να κρατήσουμε σε καλή κατάσταση το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό μας σύστημα με διακοπή του καπνίσματος και διατηρώντας καλή φυσική κατάσταση! Το ανθρώπινο είδος έχει αντιμετωπίσει πολλές πανδημίες μέχρι τώρα. Το ίδιο θα κάνουμε, αν χρειαστεί και τώρα, εκτός εάν το ζεστό Ελληνικό καλοκαίρι προλάβει να μας απαλλάξει από τον κίνδυνο…

 

Διαβάστε επίσης