Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη εξηγεί γιατί αργούν οι προσλήψεις 100 συνοριοφυλάκων στο Ν. Καβάλας

 Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη εξηγεί γιατί αργούν οι προσλήψεις 100 συνοριοφυλάκων στο Ν. Καβάλας

Ο βουλευτής της ΝΔ Νομού Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης κατέθεσε ερώτηση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την πρόληψη συνοριακών φυλάκων. Αναφέρεται σε παλαιότερη εξαγγελία του Υπουργού, σύμφωνα με την οποία θα προσληφθούν και 100 νέοι συνοριοφύλακες στην Καβάλα.

Στο τμήμα της Νέας Καρβάλης. Αν και ο κ. Δημοσχάκης ασχολείται με το θέμα υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα του Έβρου, όπου οι συγκεκριμένες προσλήψεις δεν τον αφορούν, από την απάντηση της ερώτησης ( την υπογράφει ο Υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου) μαθαίνουμε νεότερα για τις προσλήψεις στην Καβάλα.

Οι οποίες κατά γενική ομολογία άργησαν:

«Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι, με σκοπό την προστασία των συνόρων της Χώρας μας και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας υλοποιούνται  δράσεις χρηματοδοτούμενες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, στις οποίες-μεταξύ άλλων-περιλαμβάνεται και η «Ενίσχυση της εθνικής ικανότητας ελέγχου και επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων με πρόσληψη προσωπικού», μέσω της οποίας έχει ήδη πραγματοποιηθεί η πρόσληψη Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου για τις Διευθύνσεις Αστυνομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται ότι, προκειμένου να εξασφαλιστεί επιπλέον χρηματοδότηση για την πρόσληψη οκτακοσίων (800) Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποβλήθηκαν (στις 26-11 και 16-12-2020) σχετικά Αιτήματα Τροποποίησης Χρηματοδότησης στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων Πόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατόπιν επικαιροποίησης των αναγκών σε προσωπικό στις αρμόδιες –για την επίτευξη του ελέγχου και της επιτήρησης των συνόρων της χώρας μας-Υπηρεσίες, στο πλαίσιο των εργασιών προετοιμασίας για τη λειτουργία του επερχόμενου Συστήματος Εισόδου-Εξόδου [Κανονισμός (ΕΕ) 2017/2226 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ης Νοεμβρίου 2017] που θα τεθεί σε εφαρμογή από το Μάιο του έτους 2022 και προκειμένου να επιτυγχάνεται η υλοποίηση των νέων διαδικασιών, κατά την διενέργεια των διαβατηριακών ελέγχων στις Υπηρεσίες Ελέγχου Διαβατηρίων της χώρας, υποβλήθηκε νέο Αίτημα Τροποποίησης Χρηματοδότησης για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, η έγκριση του οποίου είναι υπό εξέταση από την Υπεύθυνη Αρχή.

Διευκρινίζεται δε ότι με το νέο Αίτημα τροποποιείται η κατανομή των Υπηρεσιών για τις οποίες προορίζονται οι οκτακόσιοι (800) Συνοριακοί Φύλακες Ορισμένου Χρόνου, προκειμένου οι τριακόσιοι (300) εξ αυτών να προσληφθούν για τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Σερρών, Καβάλας και Ροδόπης (από 100 σε έκαστη Δ.Α.) και οι πεντακόσιοι (500) στους αερολιμένες της Χώρας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη των προαναφερόμενων οκτακοσίων (800) Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου, σημειώνεται ότι για αυτή απαιτείται η πραγματοποίηση σειράς ενεργειών (έγκριση χρηματοδότησης προσλήψεων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, έκδοση π. δ/τος για αύξηση οργανικών θέσεων της εν λόγω κατηγορίας προσωπικού, υποβολή αιτήματος στην Επιτροπή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 Π.Υ.Σ. για την έγκριση των προσλήψεων και έκδοση απόφασης για την κατανομή των θέσεων που θα εγκριθούν από την ίδια),που δεν επιτρέπει να προσδιοριστεί, βραχυπρόθεσμα,ο ακριβής χρόνος έκδοσής της».

Διαβάστε επίσης