Οι 6 εκδηλώσεις συλλόγων που στηρίζει οικονομικά η ΠΕ Καβάλας – Τις καταψήφισε η αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου

 Οι 6 εκδηλώσεις συλλόγων που στηρίζει οικονομικά η ΠΕ Καβάλας – Τις καταψήφισε η αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια της Περιφέρειας ΑΜΘ το πρακτικό της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής για τις εκδηλώσεις στο Ν. Καβάλας που θα στηρίξει οικονομικά η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Είχε προηγηθεί σχετική πρόσκληση στους συλλόγους για να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ανεξάρτητα από αυτές που κατατέθηκαν, αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθούν 6 εκδηλώσεις. Συνολικό ποσό 9.500 ευρώ.

Αναλυτικά:

  1. Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας- Σκακιστικό Open 01/08–08/08/2021. Σκακιστικό Τουρνουά με συμμετοχή σημαντικών παικτών και παγκόσμια προβολή μέσω του διαδικτύου. Ποσό 4.000 ευρώ.
  2. Θασιακή Ένωση Καβάλας –Εκτύπωση 2ου Τόμου Πρακτικών Η’ Συμποσίου Θασιακών Μελετών του Περιοδικού «Θασιακά» (21ο Τόμος)  – Β’ εξάμηνο 2021. – Εκτύπωση πρακτικών Συνεδρίου αφιερωμένα σε άγνωστες πτυχές τις Ιστορίας της Θάσου. Ποσό 1.795 ευρώ.
  3. Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» – Θεματική Έκθεση Κειμηλίων 1-20 Οκτωβρίου 2021. Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση κειμηλίων «Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού», Ιστορικές αναφορές, προβολή ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες καθώς και δρώμενα τα οποία αναφέρονται στα κειμήλια τα οποία εκθέτονται. Ποσό 1.000 ευρώ.
  4. Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταμώνα – Γιορτή Ορεινής Κτηνοτροφίας –03/10/2021. Εκδήλωση η οποία έχει γίνει θεσμός πλέον για τον Νομό Καβάλας καθώς διεξάγεται για 21 συνεχόμενα έτη με παραδοσιακή μουσική πλαισιωμένη από χορευτικά συγκροτήματα αλλά και ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο στήνεται δημιουργικό εργαστήριο για τα παιδιά με θέματα που έχουν σχέση με την φύση και την ζωή. Δεν παραλείπεται βέβαια το παραδοσιακό βράσιμο της γίδας για να γίνει η ξακουστή γιδόσουπα. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να τιμηθεί ο άνθρωπος που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα την κτηνοτροφία καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην αγροτική ανάπτυξη και την διατήρηση του αγροτικού ιστού του τόπου. Ποσό 598 ευρώ.
  5. Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ν. Καβάλας – Ελεύθεροι Πολιορκημένοι 29/10–31/10/2021. Μουσική χορωδιακή παράσταση του έργου του Διονύσιου Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Θα γίνει αναφορά και θα τιμηθεί η ηρωική επανάσταση του 1821 λόγω της επετείου των 200 ετών. Ποσό 1.350 ευρώ.
  6. Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» – Μνήμες Ανατολής 20-11-2021. Το χορευτικό και χορωδιακό τμήμα του συλλόγου θα πλαισιώσει την εκδήλωση καθώς θα υπάρξουν και δρώμενα με τα ήθη και τα έθιμα της Μικράς Ασίας. Παράλληλα, με σχετική ηχητική επένδυση που θα υπάρχει θα προβάλλεται σε projector ανάλογο αρχειακό υλικό. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η διατήρηση Πολιτισμού των Μικρασιατών Προσφύγων, η προβολή της ιστορίας και των εθίμων της Μικράς Ασίας και η διατήρηση της μνήμης μέσα από τα δρώμενα της εκδήλωσης. Ποσό 800 ευρώ.

Εντύπωση προκαλεί το ότι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής δεν ήταν ομόφωνη. Παρουσία δήλωσαν περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Τοψίδη.

Αντίθετα με τις εκδηλώσεις ψήφισε περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Κατσιμίγα:

«Παρών δήλωσαν τα μέλη της οικονομικής επιτροπής τα μέλη της οικονομικής επιτροπής Ταπατζάς Εμμανουήλ, Εξακουστός Κωνσταντίνος και Καζάκου-Βρούζου Τριανταφυλλιά. Μειοψήφησε το μέλος της οικονομικής επιτροπής Χατζηπέμου Χρήστος ψηφίζοντας κατά.

Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «ΚΑΤΑ: Δεν πρόκειται για μία δράση αλλά για έξι δράσεις που δεν έχουν κανένα μεταξύ τους συνεκτικό στοιχείο. Δεν υπάρχει ούτε ξεχωριστός προϋπολογισμός για κάθε δράση, ούτε τι περιλαμβάνει καθεμία από αυτές, ούτε προκύπτει η σκοπιμότητα στήριξης της κάθε δράσης.

Μάλλον πρόκειται για δαπάνη δημοσίων σχέσεων του χωρικού αντιπεριφερειάρχη κι όχι για ουσιαστική στήριξη της υπερτοπικής πολιτιστικής δραστηριότητας στην ΠΕ Καβάλας».

Διαβάστε επίσης