• 28 Απριλίου 2024,

Φωτοβολταϊκά πάρκα στα σχέδια της ΔΕΥΑ Νέστου

 Φωτοβολταϊκά πάρκα στα σχέδια της ΔΕΥΑ Νέστου

Εδώ και μήνες η ΔΕΥΑ του Δήμου Νέστου επεξεργάζεται σχέδιο κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων τα οποία θα εκμεταλλευτεί για να μειώσει τα λειτουργικά κόστη της. Με αυτά θα αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα, τις αυξημένες χρεώσεις από πλευράς ΔΕΗ.

Κινούμενη η διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης σε αυτό το πλαίσιο, πήρε μία νέα ομόφωνη απόφαση προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό έγινε σε συνεδρίαση δια περιφοράς που έκανε το διοικητικό της συμβούλιο στις 8 Ιουλίου. Το θέμα συζητήθηκε ως έκτακτο στην συνεδρίαση.

Βασικός στόχος της ΔΕΥΑ Νέστου είναι να κατασκευάσει μέχρι έξι φωτοβολταϊκά πάρκα δυναμικότητας 5 έως 6 MWp.  Στη συνέχεια θα υποβάλλει σχετική πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».  Από που θα ζητήσει χρηματοδότηση.

Το σχέδιο προβλέπει ενεργειακή αυτονομία της επιχείρησης σε ποσοστό 70% και φυσικά αντίστοιχη και μεγάλη μείωση του ενεργειακού λειτουργικού κόστους. Τα φωτοβολταϊκά μπορούν να κατασκευαστούν σε αγροτεμάχια αλλά και στα αντλιοστάσια και λοιπές εγκαταστάσεις της δημοτικής επιχείρησης.

Έχουν ήδη επιλεγεί τρία κατάλληλα αγροτεμάχια στην περιοχή της Κεραμωτής ενώ με την απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο ζητά από το Δήμο Νέστου να παραχωρήσει σε αυτήν κατά χρήση δύο αγροτεμάχια στην περιοχη επίσης της Κεραμωτής.

Από τα σχετικά έγγραφα και την εισήγηση του θέματος προκύπτει ότι η δημοτική επιχείρηση έχει συζητήσει ήδη το σχέδιο της με το ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας. Ακολουθεί τις οδηγίες του προκειμένου αυτό που θα γίνει να έχει τις περισσότερες πιθανότητες -αν όχι πλήρη εξασφάλιση- επιτυχίας.

Στην εισήγηση του προς τα μέλη της διοίκησης ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑ Νέστου κ. Κάλφας έθεσε υπόψη τα παρακάτω:

«Σκοπός της επιχείρησης είναι η κατασκευή έως έξι φωτοβολταϊκών πάρκων τα οποία πρόκειται να υποβληθούν ως πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και ειδικότερα στην πρόσκληση με αριθμό ΑΤ03.

Μέσω αυτών η ΔΕΥΑ Νέστου θα αποκομίσει επιπλέον οφέλη για το σύνολο των δημοτών, λόγω του γεγονότος ότι η κατασκευή θα εξασφαλίσει σε ένα ποσοστό της τάξης του 70% ενεργειακή αυτονομία μέσω συμψηφισμού στοιχείο που θα δώσει στη ΔΕΥΑ επιπλέον έσοδα μέσω μείωσης του ενεργειακού λειτουργικού κόστους της σηματοδοτώντας αναπτυξιακές δράσεις και οφέλη για το σύνολο των δημοτών και της τοπικής κοινωνίας όπου και δραστηριοποιείται η επιχείρηση.

Η νομοθεσία της χώρας παρέχει τη δυνατότητα για τον συμψηφισμό της παραγόμενης Ηλεκτρικής Ενέργειας από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με την καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια προκειμένου να επιτύχει μείωση του λειτουργικού κόστους  των εν λόγω εγκαταστάσεων. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ενεργειακή παρέμβαση δεν παράγει έσοδα και για αυτόν τον λόγο δεν αποτελεί φορολογική δραστηριότητα.

Τα αντλιοστάσια και οι εγκαταστάσεις της ύδρευσης και της αποχέτευσης γενικότερα δεν έχουν θεσμοθετημένο ειδικό φθηνό τιμολόγιο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ όπως αντίστοιχα υπάρχει για τα αντλιοστάσια άρδευσης.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στα αντλιοστάσια και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ Νέστου θα δημιουργήσουν σημαντική μείωση της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς η παραγόμενη από τα φωτοβολταϊκά θα καταναλώνεται από τις εγκαταστάσεις.

Οι χρόνοι αποσβέσεις είναι προφανώς συνυφασμένοι άμεσα με τη διαστασιολόγηση της εγκατάστασης καθώς μία μεγαλύτερη εγκατάσταση θα «δανείζει» ή και θα χαρίζει ενέργεια στο ΔΕΔΔΗΕ ενώ μία μικρότερη εγκατάσταση δεν θα έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα».

(φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε επίσης