Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και ο σχολιασμός της πρώην Δημάρχου

 Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και ο σχολιασμός της πρώην Δημάρχου

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη ήταν συνέχεια αυτής την περασμένη Δευτέρα. Ήταν ταυτόχρονα και κάτι ξεχωριστό ως διαδικασία. Συζητήθηκε ενημερωτικά το θέμα της διαφωνίας στα Πετρέλαια.

Εγκρίθηκε κείμενο για τους πρόσφυγες και το Ασημακοπούλου. Και οι δύο συζητήσεις την Πέμπτη το απόγευμα (και το βράδυ) σχολιάστηκαν από την πρώην Δήμαρχο κ. Δήμητρα Τσανάκα. Η κ. Τσανάκα δήλωσε ότι για τα Πετρέλαια την Παρασκευή (επόμενη μέρα της συνεδρίασης) επρόκειτο να εγκριθεί δια περιφοράς ψήφισμα.

Για τη συζήτηση στη συνεδρίαση έκανε λόγο για αντιπαράθεση των δύο μερών. Εργαζόμενων και εταιρίας. «Μια κόντρα που σε ορισμένες στιγμές δεν καταλαβαίναμε αφού είχε σχέση με λεπτομέρειες που δεν μας αφορούν» τόνισε.

Το ψήφισμα στο οποίο κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο θα δοθεί γρήγορα στη δημοσιότητα.

Για τους πρόσφυγες και το Ασημακοπούλου

Η πρώην Δήμαρχος ανέλαβε να εξηγήσει πως έχει το θέμα σήμερα ως προς τους πρόσφυγες και το υπό αξιοποίηση από το Δήμο πρώην στρατόπεδο. Είπε λοιπόν για την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο: «Λέμε στον κ. Μηταράκη – σαν Δημοτικό Συμβούλιο- ότι εμείς θέλουμε όντως να αδειάσει το πρώην στρατόπεδο.

Δεν του λέμε ότι δεν θέλουμε τους πρόσφυγες. Προσέξτε το αυτό. Έχει σημασία. Από εκεί και πέρα στη συζήτηση, στη συνεδρίαση, επέμενε η παράταξη του κ. Βέρρου να γράψουμε στην απόφαση (ψήφισμα κτλ) για την ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών με την κοινωνία.

Αν μοιραστούν σε σπίτια σε γειτονιές κτλ. Μα αυτό και γίνεται ήδη και θα γίνει. Κι επειδή είναι πολλοί οι πρόσφυγες, πρώτος ο κ. Β. Παππάς είπε και το κρατήσαμε, ότι θα πάρουμε το ποσοστό των ανθρώπων που μας αναλογεί.

Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους είναι θέμα του κράτους το που θα τους πάει. Διότι αυτό που προσέφερε η Καβάλα από το 2016 και μετά, εκτός από το ότι βοήθησε σε μια ανθρωπιστική κρίση, έδωσε χρόνο στο κράτος.

Γιατί αν όλο αυτό ήρθε ξαφνικά και γρήγορα τότε,  και το κράτος (όπως και η Ε.Ε.) είναι ας πούμε δυσκίνητη να αποφασίσουν σήμερα για αύριο, ο Δήμος Καβάλας βοήθησε να σωθεί η παρτίδα για να μπορέσουν από εκεί και μετά με την ησυχία τους να βρουν μια λύση σωστή.

Το κείμενο στο οποίο συμφωνήσαμε σαν δημοτικό συμβούλιο πρέπει να πάει σε δύο υπουργεία. Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας γιατί με το κείμενο ζητούμε να έρθει το στρατόπεδο στο Δήμο.

Από εκεί και πέρα που θα πάνε οι πρόσφυγες είναι απόφαση που θα πρέπει να πάρουν όργανα παραπάνω από μας. Σε συζήτηση, σε συνεργασία. Π.χ. η Περιφέρεια. Έχει να προτείνει κάτι; Οι βουλευτές. Έχουν να προτείνουν κάτι;

Εμείς την πρόταση μας και το χρέος μας είναι ως εδώ».

Σχετικά με τον Ξιφία, τις προτάσεις Πασχαλίδη- Δράκου κτλ η κ. Τσανάκα είπε: «Δεν γνωρίζω για τις προτάσεις τους. Εγώ μίλησα με τον κ. Δράκο. Αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά δεν είπε που προτείνει να πάνε οι πρόσφυγες.

Κι έχει σημασία να το κρατήσεις, να μην το πεις αυτό το που προτείνεις να πάνε. Γιατί πρώτα πρέπει να το ελέγξεις. Να δεις αν γίνεται. Ούτε σε μένα μου είπε που. Δεν τον άφησα να μου το πει. Εκείνη την εποχή εξετάζαμε χώρους στεγασμένους. Αυτήν την στιγμή ψάχνουμε για χώρο.

Στον οποίο να μπορείς να πας να εγκαταστήσεις αυτά τα λυόμενα. Αυτά τα κοντέϊνερ. Τώρα είναι πιο εύκολο».

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Το απόγευμα της Παρασκευής αναρτήθηκε η απόφαση για τους πρόσφυγες και το Ασημακοπούλου που έλαβε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, εκφράζοντας την απαίτηση της πλειοψηφίας των δημοτών μας, όπως άλλωστε αυτή έχει αποτυπωθεί και μέσω διαδοχικών αποφάσεων του σώματος, διαχρονικά και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, Α) ζητά την άμεση απομάκρυνση της δομής φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών από το πρώην στρατόπεδο Ασημακόπουλου και την μεταφορά τους σε άλλες δομές, ή την μετεγκατάστασή τους σε χώρο που να διασφαλίζει απόλυτα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Β) τονίζει για μία ακόμη φορά την σημασία που έχει για την ανάπτυξη της Καβάλας, η αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων της περιοχής Περιγιαλίου και απευθύνει πρόσκληση προς το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης να συνεργαστεί με τον δήμο προς την κατεύθυνση αυτή, με την άμεση επιστροφή εξολοκλήρου των ανενεργών πλέον στρατοπέδων (Κοτσάλου και Ασημακοπούλου) στο δήμο Καβάλας και Γ) καλεί τους τέσσερις βουλευτές Καβάλας, τον περιφερειάρχη ΑΜΘ και τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας από κοινού με τον δήμαρχο Καβάλας, να μεταφέρουν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και των δημοτών μας, στα αρμόδια όργανα της κεντρικής διοίκησης και να συνδράμουν με κάθε δυνατό και εφικτό τρόπο, ώστε να αναζητηθεί κατάλληλη έκταση για την μετεγκατάσταση της δομής, χωρίς αυτό να αποτελεί όμως, απαραίτητη προϋπόθεση για την απομάκρυνση της».

Διαβάστε επίσης