• 30 Απριλίου 2024,

Οι απολυμένοι των Πετρελαίων, ο σύλλογος και η γιορτή Κωνσταντίνου και Ελένης

 Οι απολυμένοι των Πετρελαίων, ο σύλλογος και η γιορτή Κωνσταντίνου και Ελένης

Πρόκειται για μια γιορτή. Την αυριανή γιορτή του Κωνσταντίνου και της Ελένης. Πρόκειται για μία συνεργασία.

Της Εκκλησίας με τους πολίτες, με τους πιστούς. Υπό αυτές τις συνθήκες η συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου -στα βόρεια και ανατολικά της Καβάλας- προετοιμάζεται για τις θρησκευτικές και όχι μόνο οι εκδηλώσεις.

Πραγματοποιούνται σε χώρο λίγο πριν την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, σε μία όμορφη μικρή αλλά πολύ συμπαθητική περιοχή. Που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο ο συνοικιακό σύλλογος «Ο δρόμος του νερού».

Για πρώτη φορά φέτος ο σύλλογος όχι μόνο επανέρχεται στις εκδηλώσεις του -μετά την περίοδο της πανδημίας- αλλά επιλέγει τις καθιερωμένες του δράσεις να τις μεταφέρεις την παραμονή της γιορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Αντί του καλοκαιρινού γλεντιού που παραδοσιακά και πριν την πανδημία διοργάνωνε.

Χθες το πρωί υπήρχε κινητικότητα περί του ιερού ναού και στην περιοχή πριν από αυτόν. Δούλεψαν για την απαραίτητη καθαριότητα, εργαζόμενοι του Δήμου Καβάλας, εθελοντές κάτοικοι της περιοχής υπό τον σύλλογο και πολλοί εργαζόμενοι (σήμερα απολυμένοι) των Πετρελαίων.

Το σωματείο όπως την προηγούμενη εβδομάδα βοήθησε την Παιδόπολη, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση βοήθησε το Δήμο Καβάλας και τους κατοίκους της συνοικίας. Προκειμένου η περιοχή τους λόγω της εορτής να γίνει πιο όμορφη.

Καθαρίστηκαν και κόπηκαν πάρα πολλά χόρτα και κοντά στην εκκλησία αλλά και στην δεξαμενή νερού που υπάρχει στην ίδια περιοχή. Καθαρίστηκαν και άλλες εκτάσεις επί της οδού 13 Σεπτεμβρίου, του δρόμου δηλαδή που θα χρησιμοποιήσουν οι πολίτες τόσο σήμερα όσο και αύριο για να βρεθούν στην εκκλησία που γιορτάζει.

Το πρόγραμμα είναι το συνηθισμένο όσον αφορά τον Ιερό Ναό. Σήμερα πανηγυρικός εσπερινός και αύριο πανηγυρική θεία λειτουργία. Ο σύλλογος μετά το τέλος του εσπερινού διοργανώνει εκδήλωση όπου θα εμφανιστούν χορευτικά συγκροτήματα (μεταξύ των οποίων και τα συγκροτήματα του ίδιου του συλλόγου) ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο γλέντι με ζωντανή ορχήστρα και  λαϊκή μουσική.

Η συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου αναβαθμίζεται χρόνο με το χρόνο εξαιτίας του ότι από αυτήν ξεκίνα το μονοπάτι για τον γνωστό πια «Δρόμο του νερού». Είναι η αφετηρία πολλών συμπολιτών στον περίπατο τους, στην ατομική τους άθληση κτλ.

Και ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια αυτή η διαδρομή δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή, τελευταία προβλήθηκε. Έτυχε της απαραίτητης περιποίησης και με την εργασία που έκαναν τα μέλη του συνοικιακού συλλόγου.

Οι παρατηρήσεις και προτάσεις τους για έναν ακόμη πιο γνωστό «Δρόμο του νερού», οι ιδέες τους ώστε η περιοχή να γίνει περισσότερο γνωστή και να την προτιμούν οι καβαλιώτες είναι στο χέρι του Δήμου Καβάλας να υλοποιηθούν. Να γίνουν μικρές παρεμβάσεις προκειμένου ο κόσμος που επισκέπτεται τη συνοικία κατ’ επέκταση περπατά στα βουνά έξω και μετά την Καβάλα, να είναι περισσότερος.


Στην ιστοσελίδα του ΕΟΣ Καβάλας υπάρχουν κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για το «Δρόμο του νερού»:

Πρόκειται για το σημαντικότερο μονοπάτι της Καβάλας, όχι μόνο λόγω της αισθητικής του αξίας, αλλά κυρίως για τα ιδιαίτερα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που διαθέτει. Η διαδρομή χωρίζεται σε δύο τμήματα.

Το πρώτο μισό, με μήκος 5 χιλιόμετρα, φτάνει από την Καβάλα μέχρι την «Μάνα του Νερού» στην τοποθεσία «Τρία Καραγάτσια». Το δεύτερο μισό, με μήκος 5,5 χιλιόμετρα, φτάνει μέχρι το χωριό της Παλιάς Καβάλας. Το πρώτο τμήμα ακολουθεί το δρόμο που ακολουθούσε και το νερό, για να υδροδοτήσει την πόλη στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Το μονοπάτι περνάει από 5 πέτρινα γεφύρια και ελίσσεται πάνω στο παλιό σκεπασμένο αυλάκι, όπου το νερό κυλούσε για να καταλήξει στο εντυπωσιακό υδραγωγείο, «τις Καμάρες», στην Καβάλα.

Διαβάστε επίσης