• 20 Απριλίου 2024,

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια: Κρούσματα και εμβολιασμοί στο Ν. Καβάλας

 Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια: Κρούσματα και εμβολιασμοί στο Ν. Καβάλας

Έχοντας μια εμπειρία μεγαλύτερη του έτους, ξέρουμε καλά πια ότι οι αριθμοί περί του κορωνοϊού λένε πάντα την αλήθεια.

Στο Νομό Καβάλας οι πρόσφατοι αριθμοί κρουσμάτων και εμβολιασμών δείχνουν ότι θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτερα.

Τα κρούσματα δεν μειώθηκαν όσο θα θέλαμε, οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι. Στο Νοσοκομείο της Καβάλας οι ασθενείς δεν είναι πολλοί αλλά είναι αρκετοί. Με λίγα λόγια η προσπάθεια των Καβαλιωτών πρέπει να συνεχιστεί μιας και με μικρά νούμερα ασθενών και κρουσμάτων θα έχουμε πραγματικές και μεγάλες προσδοκίες στην πολυαναμενόμενη τουριστική κίνηση.

Ας δούμε τους αριθμούς.

Τα κρούσματα στο Ν. Καβάλας το πρώτο 15νθήμερο του Μάη είναι 312 (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ). Είναι λιγότερα από το αντίστοιχο διάστημα του «δύσκολου» Απρίλη αλλά παραμένουν αρκετά. Τα 312 κρούσματα από 1η έως 15η Μάη δείχνουν ότι ξεπεράστηκαν ήδη αυτά των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2021. «Κινδυνεύουμε» να ξεπεράσουμε τον Μάη και τα κρούσματα του Μάρτη.

Ο Νομός Καβάλας έχει κάθε μέρα κρούσματα, συνήθως διψήφιο αριθμό. Τελευταία φορά που δεν ανακοινώθηκαν κρούσματα στο Ν. Καβάλας ήταν στις 7 Φεβρουαρίου! Η Θάσος έχει επίσης κάθε μέρα κρούσματα. Η τελευταία φορά που το νησί δεν είχε κρούσματα ήταν στις 11 Απριλίου. Τον ίδιο μήνα οι ασθενείς του Νοσοκομείου έφθασαν και τους 87! Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν μειωθεί στους 55. Φυσικά τα τεστ που γίνονται στο Ν. Καβάλας είναι περισσότερα, όπως περισσότεροι είναι οι μη συμπτωματικοί που λαμβάνουν οδηγίες και μένουν σε καραντίνα σπίτι τους για 14 ημέρες.

Ας δούμε τώρα την πορεία των εμβολιασμών. Προχθές Σάββατο στο Ν. Καβάλας είχαν γίνει 52.598 εμβόλια. Μια διαδικασία που άρχισε δειλά δειλά τον Γενάρη, αυτό το διάστημα τα καθημερινά εμβόλια είναι περισσότερα από 1.200. Από τα 52.598 εμβόλια τα 44.944 έγιναν στο χερσαίο τμήμα του Νομού και τα 7.654 στη Θάσο. Πάντως στη Θάσο μεταβαίνουν για να εμβολιαστούν και κάτοικοι του χερσαίου τμήματος.

Και τις δύο δόσεις έκαναν ως προχθές Σάββατο 19.976 άνθρωποι. Στις 5 Μάη σημειώθηκε ρεκόρ ημερήσιων εμβολιασμών στο Ν. Καβάλας με 1.536. Το Σάββατο 15 Μάη οι εμβολιασμοί ήταν 1.280. Από τις 11 Μάη και μετά υπάρχει μια μικρή μείωση στη διαδικασία που συνεχίστηκε μέχρι και το Σάββατο. Ρόλο φαίνεται να παίζει η προτίμηση ή η αποφυγή του εμβολίου Astrazeneca. Π.χ. το Νοσοκομείο έφθασε να κάνει 200 τέτοια εμβόλια την ημέρα αλλά πρόσφατα (μάλλον μετά από νέο περιστατικό θρόμβωσης σε άλλη περιοχή της χώρας) υπήρξαν αρκετά ραντεβού που δεν έγιναν.

Στα ίδια επίπεδα οι ασθενείς του Νοσοκομείου

Δεν άλλαξαν τα δεδομένα ως προς τους ασθενείς κορωνοϊό που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο. Χθες το πρωί ήταν 55, παρουσίασαν μικρή αύξηση. Η οποία μπορεί και να οφείλεται στο ότι Σάββατο και Κυριακή δεν γίνονται εξιτήρια. 7 ήταν οι νοσηλευόμενοι στη ΜΕΘ Covid. Την Παρασκευή αποφασίστηκε μία ακόμη αναστολή δια ζώσης μαθημάτων, αυτήν την φορά σε τμήμα του ΓΕΛ Λιμένα Θάσου. Ίδια απόφαση υπήρξε την ίδια μέρα και για τμήματα του 2ου Δημοτικού Κρηνίδων.


Ο Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με τις κινητές ομάδες του Ε.Ο.Δ.Υ. στην περιοχή μας, θα πραγματοποιήσει ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για covid-19, στην Καβάλα. Δευτέρα 17 & Τρίτη 18 Μαΐου 09:30 – 14:30 .Πλατεία Ελευθερίας και Παραλία Καβάλας (Εθνικής Αντίστασεως).

Διαβάστε επίσης