«Οι έλληνες της Μικράς Ασίας σταυρώθηκαν όπως ο Χριστός»

 «Οι έλληνες της Μικράς Ασίας σταυρώθηκαν όπως ο Χριστός»

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν στην πόλη μας εκδηλώσεις για την ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.

Οι εκδηλώσεις έγιναν με την τήρηση των μέτρων για την πρόληψη του κορωνοϊού.

Η πρώτη έτσι η είδηση είναι ότι αυτή τη φορά οι εκδηλώσεις έγιναν και δεν αναβλήθηκαν, δεν ματαιώθηκαν όπως συνέβη σε πολλές προηγούμενες περιπτώσεις. Λίγοι πολίτες, αρκετοί εκπρόσωποι τοπικών φορέων και υπηρεσιών βρέθηκαν αρχικά χθες το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Παύλου όπου τελέστηκε μνημόσυνο μετά τη θεία λειτουργία.

Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο έφορος του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού -μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας- κ. Μανώλης Ζαχαρόπουλος.

Ήταν φανερά συγκινημένος. Αναφέρθηκε στα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής που τα περιέγραψε σαν έναν επίλογο μεθοδευμένου σχεδίου των νεότουρκων. Θύματα του οποίου εκτός από τους Έλληνες -είπε χαρακτηριστικά- ήταν οι Αρμένιοι και οι Ασύριοι. «Δεν ξεχνούμε, απαιτούμε αναγνώριση και αποδοχή ευθυνών. Μία δικαίωση ζητάμε» είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Ζαχαρόπουλος. Μνημόνευσε την άφιξη των προσφύγων στην Καβάλα που όπως είπε και στην Καβάλα κέρδισαν τη ζωή με το μόχθο τους και έτσι προσαρμόστηκαν στη νέα πατρίδα. Μίλησε για την λειτουργία του Μουσείου Ελληνικού Προσφυγικού Πολιτισμού (μεντρεσές στις Καμάρες) το οποίο όπως είπε έχει την υποστήριξη διαχρονικά του Δήμου Καβάλας.

«Είναι μία Κιβωτός μνήμης» τόνισε. Για την ίδια θλιβερή επέτειο ο Μητροπολίτης Στέφανος ζήτησε να πληροφορηθούν τις λεπτομέρειες των γεγονότων εκείνης της εποχής τα παιδιά και παρατήρησε μιλώντας στην εκκλησία: «Κι εδώ σήμερα τα παιδιά ήταν λίγα». Οι άνθρωποι αυτοί σταυρώθηκαν όπως ο Χριστός, είπε για τα θύματα της μικρασιατικής καταστροφής ζητώντας να μεταλαμπαδεύσουμε τις μνήμες τα παιδιά μας γιατί μόνο όπως είπε με αυτόν τον τρόπο θα τις κρατήσουμε ζωντανές. Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Στέφανος απέρριψε τα περί συνωστισμού στην παραλία της  Σμύρνης σημειώνοντας ότι συνωστισμός υπάρχει μόνο στα μυαλά αυτών που αναφέρονται σε μία τέτοια κατάσταση. Μία ακόμη φορά επέκρινε τις καταστάσεις διχόνοιας μεταξύ των ελλήνων αφού όπως παρατήρησε δημιουργούν προβλήματα.

Παρόντες στις εκδηλώσεις (και στις κατάθεση στεφάνων στο Δ. Κήπο) ήταν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Πασχαλίδης και Τάνια Ελευθεριάδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης, ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Αρχέλαος Γρανάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Εμμανουηλίδης. Ήταν επίσης εκπρόσωποι και άλλων συλλόγων της πόλης της Καβάλας. Η αντιπροσωπεία του συλλόγου των Μικρασιατών είχε επικεφαλής την πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου κ. Σοφία Τσίγγου.

Διαβάστε επίσης