• 5 Μαΐου 2024,

«Οι εργαζόμενοι απαντούν αρνητικά σε κάθε κίνηση της εταιρίας»

 «Οι εργαζόμενοι απαντούν αρνητικά σε κάθε κίνηση της εταιρίας»

Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στα Πετρέλαια κ. Μανώλης Κελαϊδάκης μίλησε στην Πρωινή.

Σχολίασε τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας. Κι απάντησε ξεκάθαρα. Υπάρχει ενότητα – είπε- στο σωματείο. «Οι εργαζόμενοι απαντούν αρνητικά σε κάθε κίνηση της εταιρίας» συμπλήρωσε.

Η συνέντευξη Κελαϊδάκη

Ερ: Υπάρχει ένα δυσάρεστο  γεγονός στα Πετρέλαια. Ένας άνθρωπος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή. Ένας από αυτούς πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκαν. Είναι από αυτούς που αποχωρήσανε με την εθελούσια;

Απ: Είναι αλήθεια αυτό και θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια τόσο τα δικά μου όσο και των μελών του σωματείου προς την οικογένεια του συναδέλφου που έφυγε με ένα άδοξο τρόπο από τη ζωή.

Ερ: Τώρα το σωματείο έμαθε ότι θα απολυθούν δυο εργαζόμενοι αλλά και ότι θα κληθούν άλλοι δυο σε απολογία. Θα αντιδράσουν μόνοι τους οι εργαζόμενοι, με την κάλυψη του σωματείου; Θα δεχθούν την απόλυση και την απολογία;

Απ: Ξέρετε ότι μόνος του στα Πετρέλαια δεν έχει μείνει ποτέ κανένας σε όλη την ιστορία διαχρονικά. Η κίνηση αυτή  της εταιρείας είχε δυο σκοπούς. Ο πρώτος σκοπός ήταν να κρύψει τις εγκληματικές συνέπειες των επιλογών της. Τη μέρα δηλαδή που η εταιρεία χωρίς προειδοποίηση έκοψε το αέριο κινήθηκε την επόμενη με αυτές τις διαδικασίες, καταθέτοντας μηνύσεις. Εντελώς μη νόμιμες διαδικασίες, στέλνοντας ένα μήνυμα που είναι ο δεύτερος λόγος προς τους συναδέλφους ότι δεν παίζει η εταιρεία, ότι απειλεί να διώξει. Όλα αυτά την ίδια μέρα, οι συνάδελφοι που πήραν την επιστολή της κ. Σάρδη που τους αποκαλούσε «φίλε, συνάδελφε»  πήραν και το χαρτί της απόλυσης τους, καταγγελία της σύμβασης τους. Οι διαδικασίες και το πρόσωπο που ήθελε να δείξει η Ενεργειακή όλα αυτά τα χρόνια ήταν τάχα με συνεννόηση, με συνένωση, ένας όμιλος ευρωπαϊκός, ότι δηλαδή συνεννοείται και βγάζει άκρη. Αυτή τη στιγμή προσπαθεί να δείξει ένα σκληρό πρόσωπο, θέλοντας να σπάσει την ομοιογένεια του σωματείου. Φυσικά και θα κινηθούμε νομικά. Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες με ένα εξώδικο που στάλθηκε στην εταιρεία και τις δίνει ένα χρονικό περιθώριο να αποσύρει αυτές τις αποφάσεις. Σαφώς μετά θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας και προσβάλλοντας αυτές τις αποφάσεις της εταιρείας. Των δυο πρώτων που απολύθηκαν είναι πέρα από τα όρια της λογικής, καθώς ο ένας από τους δυο δεν ήταν καν εκείνη την ημέρα εδώ. Μπορεί να φαινόταν ότι δούλευε αλλά ήταν σε άδεια. Δεν είχε έρθει ούτε καν στις εγκαταστάσεις εκείνη την ημέρα.

Ερ: Οι άλλοι δυο που είναι συνδικαλιστές, εκεί τι γίνεται;

Απ: Εκεί προσπαθεί με τον ίδιο τρόπο να στείλει το ίδιο μήνυμα η εταιρεία. Να φοβίσει τον κόσμο: «κύριοι δεν αστειευόμαστε, θα σας απολύσουμε όλους». Προς το παρόν εκεί δεν είναι απόλυση. Κινείται μια διαδικασία απολογίας, κατατέθηκαν την Παρασκευή οι δυο απολογίες των συναδέλφων προς την εταιρεία και εμείς περιμέναμε να λογικευτεί η εταιρεία και να πάρει πίσω αυτή τη διαδικασία αλλά ήδη έχει βγάλει πόρισμα η εταιρεία  απ` ότι φαίνεται από το χαρτί της απολογίας, ήδη έχει απονέμει τις ευθύνες και περιμένουμε την απόφαση της.

Ερ: Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε  ότι θα έρθει για έλεγχο ο κρατικός φορέας και από την πλευρά σας σχολιάστηκε θετικά και μάλιστα εσείς λέτε να έρθει γρήγορα.

Απ: Εμείς θεωρούμε ότι η ανταπόκριση αυτή είναι στο κάλεσμα το δικό μας. Από την πρώτη στιγμή ενημερώσαμε τις αρχές και περιμένουμε να έρθει τάχιστα ώστε να δει μαζί μας όλα αυτά που καταγγέλλουμε και να πει  την άποψη της, μιας και αυτή είναι η μόνη αρμόδια υπηρεσία  για την κατάσταση που επικρατεί και τις ασφαλείς συνθήκες του εργοστασίου.

Ερ: Λέγονται πολλά για την ενότητα του σωματείου. Κατά πόσο είστε ενωμένοι όπως στην αρχή της διαδικασίας.

Απ: Ο στόχος της εταιρείας και αυτές οι κινήσεις των απολύσεων δεν είναι κανένας άλλος από το να προσβάλλει την ενότητα και την συνοχή που έχουμε εμείς. Εμείς δείξαμε την αποφασιστικότητα μας από την πρώτη στιγμή με ομόφωνες αποφάσεις όλων των μελών. Μέχρι και σήμερα όλος ο κόσμος σε κάθε κίνηση της εταιρείας απαντάει με ένα μεγάλο όχι. Μπορεί η εταιρεία να έχει μέσα στο στόχο της να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, να παραπλανήσει τους φορείς όμως οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά τη σημαίνει Ενεργειακή, γνωρίζουν ποιες είναι οι αποφάσεις της, ποια είναι η στάση της όλα αυτά τα χρόνια και κάθε λάθος που κάνει η εταιρεία τόσο πιο πολύ ο κόσμος γιγαντώνει τη θέληση του να υπερασπιστεί τις αξίες που υπερασπιζόμαστε. Να πει ένα μεγάλο όχι στη γαλέρα που θέλει να προωθήσει και να επιβάλει η διοίκηση της εταιρείας. Συστρατεύεται πλέον ξεκάθαρα υπέρ του σωματείου των εργαζομένων.

Διαβάστε επίσης