• 20 Απριλίου 2024,

Οι γαστρονομικές ιστορίες της Καβάλας “ταξιδεύουν” στην Αθήνα και προβάλλονται απο τα μεγαλύτερα site της πρωτεύουσας

 Οι γαστρονομικές ιστορίες της Καβάλας “ταξιδεύουν” στην Αθήνα και προβάλλονται απο τα μεγαλύτερα site της πρωτεύουσας

Θαλασσινά και ορεινά πιάτα, που αντανακλούν το φυσικό τοπίο της Καβάλας, συνταγές που επινοήθηκαν στην αρχαιότητα και εμπλουτίστηκαν στο πέρασμα των χρόνων από τους διάφορους λαούς που εγκαταστάθηκαν, παρουσιάζονται στο πενθήμερο Φεστιβάλ Γαστρονομίας που ξεκινά στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα 19 Μαρτίου.

Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας της τοπικής κουζίνας του νομού Καβάλας εντάσσεται στην πρωτοβουλία “Kavala Tales of Taste” του Δήμου Καβάλας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας και της εικόνας της γαστρονομίας της περιοχής, τη δημιουργία μιας ισχυρής γαστρονομικής ταυτότητας και της σύνδεσής της με τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

“Γίνεται μία προσπάθεια τα τελευταία χρόνια από τη “Δημωφέλεια” και τον Δήμο Καβάλας για την τουριστική και γαστρονομική ανάπτυξη του τόπου με εκθέσεις, παρουσιάσεις και σεμινάρια”, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο FM 104,9” ο Καβαλιώτης στην καταγωγή, βραβευμένος με Michelin σεφ, ερευνητής, συγγραφέας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας (ΙΕΓ), Νίκος Φωτιάδης, ο οποίος συμμετέχει στην πρωτοβουλία.

Τα τοπικά πιάτα της Καβάλας που θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ διαμορφώθηκαν στα σεμινάρια γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκαν στην Καβάλα, με τον σεφ Νίκο Φωτιάδη και περιλαμβάνονται σε εγχειρίδιο με συνταγές. “Θέλουμε να εκπαιδευθούν και οι κάτοικοι της Καβάλας και οι εστιάτορες. Έχουν ξεχάσει ποια είναι τα καβαλιώτικα φαγητά, ποια είναι προϊόντα της περιοχής. Οι εστιάτορες ακολουθούν μια μόδα, ανάλογα με το τι τους ζητούν και δεν οικοδομούν μία ταυτότητα στα εστιατόριά τους”, εξήγησε, προσθέτοντας ότι η τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων είναι μία ευκαιρία και οι υπηρεσίες να αναβαθμιστούν και να δημιουργηθούν διάφορες οικοτεχνίες, ώστε η πόλη να ενισχυθεί οικονομικά, τουριστικά, πολιτιστικά και γαστρονομικά.

“Η Καβάλα βρέχεται από τρεις πλευρές από θάλασσα, παραλίγο θα ήταν νησί. Πίσω έχει βουνό, μπροστά περιβάλλεται από θάλασσα. Δεν είναι πολλές οι περιοχές που έχουν τόσο ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Είναι η “Πόλη του Ψαριού” η κουζίνα της όμως περιλαμβάνει και κρέατα και ορεινές συνταγές”, υπογράμμισε ο κ. Φωτιάδης.

Οι επιρροές από διάφορους λαούς και πολιτισμούς βασικό στοιχείο της καβαλιώτικής κουζίνας

“Έχουμε ένα κράμα φυλών και αυτό είναι που δίνει τον γαστρονομικό πλούτο στην Καβάλα. Στην πόλη κατοικούσαν Εβραίοι, Αρμένιοι, Θράκες, Κωνσταντινουπολίτες, Σμυρνιοί, Πόντιοι, όλοι οι πληθυσμοί που έχουν εγκατασταθεί στην Καβάλα, έχουν δημιουργήσει συνταγές δανείζοντας ο ένας στον άλλο τις γαστρονομικές συνήθειες. Και έτσι έχει διαμορφωθεί μία καβαλιώτικη κουζίνα, η οποία βασίζεται στο κλίμα και στις εδαφολογικές συνθήκες και εμπλουτίζεται από τη γνώση όλων των διαφορετικών φυλών. Η Καβάλα είναι ένα σταυροδρόμι, από το οποίο έχουν περάσει πολλοί λαοί και έχουν αφήσει το στίγμα τους που συνοδεύει και τις συμπεριφορές και το φαγητό”, σημείωσε.

Το καλωσόρισμα στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας θα γίνεται με μια τιμητική αναφορά στους χιλιάδες καπνεργάτες που εργάστηκαν στα φημισμένα καπνομάγαζα της Καβάλας, με το “προσφάι” (το κολατσιό που έπαιρναν μαζί τους στη δουλειά, ελιές, κρεμμύδι, ντομάτα και ψωμί).

Το μενού θα περιλαμβάνει σούπα της αστικής Καβάλας, βασισμένη σε συνταγή που προέρχεται από την αρχαιότητα, με διατροφικά στοιχεία από το Βυζάντιο, έχει ψάρια, μαλάκια και όστρακα, δεν έχει λεμόνι (δεν υπήρχε λεμόνι), αλλά ξύδι και ταχίνι Παγγαίου (η Ανατολική Μακεδονία δεν τρεφόταν με ελαιόλαδο, αλλά ηλιέλαιο και σησαμέλαιο). Επίσης, θα προσφέρονται μυδοσαρμάδες μικρασιάτικοι με κουκουνάρι και σταφίδες, σαρδελοπίλαφο ποντιακό, σαλάτα με γαρίδες (με σάλτσα από ζουμί γαρίδας και ούζο), αρνί με σπανάκι στην κατσαρόλα με κόκκινο αυγολέμονο, ένα σεφαρίδιτικο πιάτο και κρέμα από στραγγιστό γιαούρτι Παγγαίου, με θυμαρίσιο μέλι και καρυδάκι Θάσου.

Η κεντρική παρουσίαση των γαστρονομικών ιστοριών της Καβάλας “Kavala Tales of Taste” θα γίνει τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, στις 20:00 στην Αθήνα, στο εστιατόριο Balkony Restaurant, στο Κουκάκι.

Πηγή : Nooz.gr

Διαβάστε επίσης