Οι Καβαλιώτες ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στο εξωτερικό (Photostory)

 Οι Καβαλιώτες ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στο εξωτερικό (Photostory)

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πολλοί. Μία επτάδα αγωνίστηκε στο εξωτερικό.

Οι τέσσερεις  φόρεσαν τη φανέλα του ΑΟΚ σε διαφορετικά διαστήματα.

Το σίγουρο είναι ότι όλοι είχαν αξιοπρόσεκτη παρουσία στις ομάδες που αγωνίστηκαν. Την αρχή την έκανε ο Σάββας Χατζηιωάννου  που ξεπέρασε και τα σύνορα της Ευρώπης για να παίξει τότε σ` έναν Ελληνοαμερικάνικο σύλλογο στη Νέα Υόρκη.

Αναλυτικά.


1) Σάββας Χατζηιωάννου: Ο πρώτος που μάλιστα έκανε ένα πολύ μεγάλο ταξίδι.

 

 

Από τον ΑΟΚ στα μέσα της δεκαετίας του `60 έφυγε για την Αμερική για να παίξει στη Νέα Υόρκη.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1970 για τον ΠΑΟΚ.

2) Στέλιος Κατρακυλάκης: Από τον Ορφέα στον ΑΟΚ για να παίξει τη δεκαετία του `70 στην Α` Εθνική.

Στη συνέχεια μετακόμισε στην Αυστρία για να παίξει στην Α` Εθνική σε δυο συλλόγους. Αρχικά στην  WSG Tirol το 1982  και στη συνέχεια στη  Wiener Sport-Club το 1984.

 

Επέστρεψε στην Ελλάδα αρχικά για τον Απόλλωνα Καλαμαριάς το 1985 όπου είχε προπονητή τον Βασίλη Δανιήλ.

3) Θοδωρής Ζαγοράκης: Το 1992 μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ από τον ΑΟΚ.

Στο εξωτερικό έπαιξε για πρώτη φορά στη Λέστερ από το 1998 έως το 2000. Επέστρεψε στην Ελλάδα για την ΑΕΚ και την περίοδο 2004-2005 ήταν η δεύτερη του έξοδος. Αυτή τη φορά στη Μπολόνια, λίγο μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Εθνικής μας όπου ήταν αρχηγός στην Πορτογαλία.

4) Γιώργος Γεωργιάδης: Από τις Κρηνίδες το πρώτο άλμα στη Δόξα Δράμας.

Από τον Παναθηναϊκό πήρε μεταγραφή στη Νιουκάστλ το 1998. Έπαιξε ένα χρόνο και επέστρεψε στην Ελλάδα για τον ΠΑΟΚ.

5) Ζήσης Βρύζας: Από τον Απόλλωνα Χρυσοχωρίου το πρώτο άλμα για την Ξάνθη.

Μετά τον ΠΑΟΚ αρχικά έπαιξε στην Ιταλία με την Περούτζια. Από την Περούτζια μεταγράφηκε στη Φιορεντίνα. Ο κύκλος του στα Ευρωπαϊκά γήπεδα συνεχίστηκε στην Ισπανία με τα χρώματα της Θέλτα. Από τη Θέλτα επέστρεψε στην Ιταλία για την Τορίνο.

Το 2006 επέστρεψε στην Ελλάδα φορώντας αρχικά τη φανέλα της Ξάνθης και μετά του ΠΑΟΚ.

6) Χάρης Παππάς: Η ιστορία του είναι γνωστή αφού από τον Ορφέα μέσα σε λίγους μήνες έχει πασίγνωστος.

Αρχικά πήγε στον Πανσερραϊκό μετά στην Καλαμαριά για να κάνει το μεγάλο άλμα στον Ολυμπιακό. Από τον Πειραιά μεταγράφηκε στην ΑΕΚ και ακολούθησε στην Ελλάδα η Ξάνθη.  Το 2009 ταξίδεψε στη Γερμανία για τη  Μόναχο 1860 (23 συμμετοχές- 3 γκολ) . Στον ΑΟΚ έπαιξε πιο πρόσφατα στη Γ` Εθνική.

Επέστρεψε στην Ελλάδα για τον Παναιτωλικό και η δεύτερη του εμπειρία στο Γερμανικό πρωτάθλημα ήταν την περίοδο 2013-2014 όπου έπαιξε στην Ιρτιγκεν.

7) Σάββας Γκέντσογλου: Δεν φόρεσε τη φανέλα του ΑΟΚ ενώ τώρα παίζει στον ΑΠΟΕΛ.

Καριέρα κυρίως στο Ιταλικό πρωτάθλημα με Σαμπντόρια, Λιβόρνο, Σπέτσια, Μπάρι ενώ έπαιξε στην Κροατία με τη φανέλα της Χάιντουκ Σπλιτ.  Από την Ακαδημία του Αστέρα Καβάλας το 2006 είχε πάρει μεταγραφή για την ΑΕΚ.


Οι παίκτες που αγωνίστηκαν στο Κυπριακό πρωτάθλημα

Ο Σάββας Πουρσαϊτίδης που ξεκίνησε στον Μ. Α Ορφανίου έκανε σπουδαία καριέρα στην Κύπρο μετά βέβαια την παρουσία του σε Δόξα Δράμας, Ολυμπιακό, Βέροια, Ξάνθη.

Αρχικά είχε αγωνιστεί στον Πεζοπορικό, μετά στην Ανόρθωση και συνέχισε στο ΑΠΟΕΛ από το 2008 και μετά με συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο τερματοφύλακας Μάκης Γιαννίκογλου έπαιξε στην Ομόνοια Λευκωσίας από το 2011 έως το 2013.

Στον ΑΟΚ ήρθε την περίοδο 2013-2014 στη Β` Εθνική.

Στην Κύπρο είχε αγωνιστεί δανεικός από τον ΑΟΚ ο Σωκράτης Κωνσταντινίδης ενώ πιο πρόσφατα ο Αλέξης Μπρατσιάνι και για λίγο ο Αργύρης Μπαρέτας. Ακόμη ο αμυντικός Δημήτρης  Τόσκας που πέρσι αγωνίστηκε στον ΑΟΚ (Γ` Εθνική).  Στην Κύπρο έπαιξε το 2012 ενώ στο εξωτερικό στη Ζελέζνιτσαρ και φέτος σε ομάδα της Ρουμανίας.

Από τους τωρινούς παίκτες του ΑΟΚ έχει παίξει στην Κύπρο ο Άγγελος Παπαστεριανός. Αρχικά στον Ολυμπιακό Λευκωσίας την περίοδο 2016-2017 και μετά την περίοδο 2018-2019 στον Αρη Λεμεσού.

Ακόμη ο Βασίλης Παπαδόπουλος σε δυο συλλόγους. Αρχικά στην Ένωση Παραλιμνίου και στη συνέχεια στην Καρμιώτισσα.

Παίκτες που αγωνίστηκαν στον ΑΟΚ και έκαναν καριέρα στην Κύπρο είναι ο Νίκος Κατσαβάκης (Διγενής, Ανόρθωση, Απόλλων Λεμεσού), ο Γιώργος Παπανδρέου (Διγενής Ακρίτας Μόρφου, ΑΠΟΕΛ), ο Γιώργος  Πεγκλής (Πάφος, Αρης Λεμεσού, Ενωση Παραλιμνίου, Ολυμπιακός Λευκωσίας), Παντελής Κουμπής (Δόξα Κατωκοπιάς).

*Κυριάκος Στρατηλάτης (Εθνικός Άχνας- Χωρίς να έχει αγωνιστεί στον ΑΟΚ).

Διαβάστε επίσης