• 18 Απριλίου 2024,

Οι μειώσεις της τιμής του νερού στο δημοτικό συμβούλιο

 Οι μειώσεις της τιμής του νερού στο δημοτικό συμβούλιο

Στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ μίλησε χθες ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Τσοχαταρίδης, ο οποίος μετέχει και σήμερα στη διοίκηση της δημοτικής επιχειρήσεως. Κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για τις μειώσεις στην τιμή του νερού, μέσω της νέας τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΚ.

Όλα αυτά είχαν ανακοινωθεί το Νοέμβριο στο πλαίσιο συνεντεύξεως τύπου και είχαν εγκριθεί ομόφωνα έπειτα από λίγες εβδομάδες στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ. Το ίδιο θέμα θα συζητηθεί και θα εγκριθεί τη Δευτέρα και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας.

Ο κ. Τσοχαταρίδης δήλωσε πως δέχεται ότι με τη νέα τιμολογιακή πολιτική η ΔΕΥΑΚ μειώνει την τιμή του νερού. Είμαι θετικός, αν κι έχω τις επιφυλάξεις μου, τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι θα έπρεπε να ενταχθούν κι άλλοι πολίτες στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΚ με αλλαγή των ορίων.

Ο Χρήστος Τσοχαταρίδης σημείωσε ότι πρώτα θα έπρεπε να συζητηθεί το θέμα και να ληφθεί σχετική απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο κι έπειτα να παραχωρηθεί η συνέντευξη τύπου. Επίσης, ο κ. Τσοχαταρίδης παρατήρησε: «Αφορμή για τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ είναι η υποχρέωσή της να εφαρμόσει συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία. Τελικά εφαρμόζεται σχετική μελέτη. Εύχομαι η μείωση της τιμής του νερού να έχει  βάθος τουλάχιστον πενταετίας. Υπάρχει η δυνατότητα μείωσης της τιμής του νερού, όπως προκύπτει από τη μελέτη κι έτσι η επιχείρηση την εφαρμόζει. Όντως μειώνεται η τιμή του νερού. Πρόκειται για μία σημαντική μείωση στις δύο πρώτες κατηγορίες, αλλά και αύξηση της τιμής του νερού σε καταναλώσεις άνω των 120 κυβικών».

Από τις δηλώσεις του κ. Τσοχαταρίδη προέκυψαν δύο σημεία που ίσως να μην είναι γνωστά. Πρώτον, κάθε χρόνο και συγκεκριμένα το φθινόπωρο, η ΔΕΥΑΚ θα αποφασίζει για την τιμολογιακή πολιτική του επόμενου έτους. Δεύτερον, επί τω χρεώσεων της ΔΕΥΑΚ θα προστεθούν δύο τέλη, τέλος πόρου και τέλος περιβάλλοντος, τα οποία θα ορίσει ο διοικητής της αποκεντρωμένης διοικήσεως, η απόφαση του οποίου αναμένεται από μέρα σε μέρα. Τα τέλη αυτά θα εισπράττονται με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ και θα αποδίδονται στο κράτος, όπως φαίνεται όμως θα είναι λίγα λεπτά του ευρώ ανά κυβικό μέτρο νερού.

Διαβάστε επίσης