Οι παραλίες της Καβάλας «τραυματίστηκαν» από τον πρόσφατο νοτιά

 Οι παραλίες της Καβάλας «τραυματίστηκαν» από τον πρόσφατο νοτιά

Οι παραλίες εντός της πόλης, Καλαμίτσα- Ραψάνη- Περιγιάλι- «τραυματίστηκαν» κι αυτήν την φορά.

Ο νέος και πρόσφατος νοτιάς μπορεί να μην προκάλεσε ζημιές ή καταστροφές, άφησε ωστόσο τα ίχνη του στις προαναφερθείσες και όχι μόνο περιοχές. Μια προειδοποίηση για όσα πιθανόν έρχονται κι έχουν σχέση και με τα έντονα καιρικά φαινόμενα και με τη διάβρωση των ακτών μέσω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Η πόλη της Καβάλας με κατάλληλα έργα κατάφερε να προστατεύσει το κεντρικό της λιμάνι

. Έξω από το οποίο υπάρχουν λιμενικά έργα που περιορίζουν την ισχύ των κυμάτων. Πλέον και η θαλασσοταραχή εντός του κεντρικού λιμανιού είναι περιορισμένη, γεγονός καθόλου τυχαίο. Τι θα γίνει άραγε με τις άλλες και μικρότερες αλλά σημαντικές παραλίες;

Τη Δευτέρα η θάλασσα στην Καλαμίτσα έφθανε ως το δρόμο! Αλλού πολύ κι αλλού λιγότερο. Κτίρια και άλλες εγκαταστάσεις της ακτής ταλαιπωρήθηκαν. Η άμμος έφθασε και μέσα στα αποδυτήρια. Οι κατά τα άλλα γνωστές αυτές διαδικασίες επαναλαμβάνονται όλο και πιο συχνά.

Με ακόμη περισσότερους κινδύνους. Οι ειδικοί ζήτησαν και ζητούν έργο προστασίας της παραλίας της Καλαμίτσας αλλά η περιοχή μοιάζει … απαγορευμένη. Εμπλέκεται και η ΕΤΑΔ, η οποία συνεχίζει να την αγνοεί. Για κάθε σχετική εκκρεμότητα. Καλοκαίρια και Χειμώνες.

Στη Ραψάνη ο κόσμος που βάδιζε, στο πλαίσιο της ατομικής άθλησης, σταματούσε. Φωτογράφιζε το θέαμα. Οι φωτογραφίσεις συνεχίστηκαν και χθες. Στη δυτική πλευρά. Εκεί κάθε νοτιάς συνεχίζει να ξηλώνει το γνωστό δημοτικό έργο.

Το γεωύφασμα φθάνει μέχρι το δρόμο. Άλλοι ισχυρίζονται ότι το λιμενικό έργο παρά τα προαναφερθέντα προβλήματα προστατεύει την ακτή. Την προστατεύει, λένε με σιγουριά, από τα χειρότερα. Μπορεί και να έχουν δίκιο. Τέλος στη μεγάλου μήκους παραλία του Περιγιαλίου αυτά που «χτυπιούνται» περισσότερο είναι τα έργα των ανθρώπων.

Οι κατασκευές τους εκεί που … σκάει το κύμα. Χθες η εικόνα δεν ήταν καλή. Κάποια πράγματα άντεξαν. Κάποια άλλα διαλύονται. Γίνονται κομμάτια. Αργά μα σταθερά έρχεται η ώρα της ακόμη μεγαλύτερης ζημιάς. Και για το Περιγιάλι έχει προταθεί λιμενικό έργο. Που ως πρόταση δεν είχε καμία απολύτως συνέχεια.

Η πόλη της Καβάλας απολαμβάνει τα καλά του παραθαλάσσιου σημείου της. Συνυπάρχει με τη θάλασσα, την εκμεταλλεύεται το Καλοκαίρι. Τι θα γίνει όμως με τις κακοκαιρίες τον Χειμώνα; Τι θα γίνει με τους νοτιάδες; Οι σημαντικές αποφάσεις πρέπει να παρθούν γρήγορα.

Τα έργα να δρομολογηθούν. Διαφορετικά κάποιοι επόμενοι νοτιάδες θα δημιουργήσουν προβλήματα, τα οποία στη συνέχεια θα τρέχουμε να διορθώσουμε.

Διαβάστε επίσης