Έναν μεγάλο κίνδυνο να ξαναγίνουμε πανελληνίως αλλά και διεθνώς ρεζίλι, όπως με την περίπτωση του μνημείου των Καβαλιωτών Εβραίων, διατρέχει η Καβάλα ως πόλη, στην περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο ορισμένων συμπολιτών μας να αποκαθηλωθεί το όνομα του Βασίλη Βασιλικού και η σχετική πινακίδα που το φέρει, από την Δημοτική μας Βιβλιοθήκη.
Όλα, ως γνωστόν ξεκίνησαν, από την δήλωση συμπαράστασης του Καβαλιώτη συγγραφέα στο αίτημα του τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη και ισοβίτη κρατουμένου Δημήτρη Κουφοντίνα, να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως η σχετική νομοθεσία προβλέπει.
Η πρόεδρος του συμβουλίου κοινότητος Καβάλας κ. Φωτεινή Κόγια έβαλε το θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του σώματος που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή ενώ κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι επιμένουν να το φέρουν και στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει σχετικά στην πρώτη του συνεδρίαση, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα.
Στο μεταξύ, η Πρωινή επικοινώνησε χθες με την διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας την κ. Κατερίνα Κουμανίδου, η οποία μας είπε τα εξής σχετικά με το θέμα: «Ο Βασίλης Βασιλικός δεν έμεινε στην αρχική του δωρεά των 15.000 τόμων.
Από το 2013 και μετά που η βιβλιοθήκη πήρε το όνομά του, μας στέλνει συνεχώς βιβλία, πολύ συχνά και αθόρυβα. Σχεδόν κάθε δύο μήνες παραλαμβάνουμε βιβλία από τον κ. Βασιλικό και μάλιστα ολοκαίνουρια και της πιο πρόσφατης εκδοτικής παραγωγής.
Πολλά από αυτά τα βιβλία έχουν και μεγάλη ιστορική αξία αφού φέρουν τις αφιερώσεις πολύ γνωστών ελλήνων συγγραφέων. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν στο πρακτορείο μεταφορών οκτώ κιβώτια βιβλίων τα οποία δεν προλάβαμε ακόμη να τα παραλάβουμε.
Σημειώστε ότι εδώ και πάνω από δύο χρόνια η Βιβλιοθήκη μας δεν χρειάστηκε να αγοράσει βιβλία γιατί καλυπτόμαστε από αυτά που μας στέλνει ο Βασίλης Βασιλικός και από κάποιες άλλες μικρές δωρεές συμπολιτών μας.
Σίγουρα τα βιβλία που παραλάβαμε όλα αυτά τα χρόνια από τον κ. Βασιλικό είναι πολύ περισσότερα από την αρχική του δωρεά. Είναι ντροπή να υπάρχουν συμπολίτες μας να θέλουν να καθαιρεθεί το όνομα του κ. Βασιλικού από τη βιβλιοθήκη μας.
Γιατί πέρα από τα βιβλία που μας δωρίζει είναι ένας Καβαλιώτης συγγραφέας διάσημος στον κόσμο, ο πλέον πολυμεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας μετά τον Καζαντζάκη ενώ βιβλία του έχουν μεταφραστεί και στην γλώσσα Μπράϊγ των ανθρώπων με προβλήματα όρασης.
Ελπίζω να μην έχει φτάσει στ’ αυτιά του η πρόθεση των συμπολιτών μας για καθαίρεση του ονόματός του από την Δημοτική Βιβλιοθήκη γιατί θα πικραθεί πολύ ο άνθρωπος».
(Φωτογραφία από την εκδήλωση προς τιμήν του Βασίλη Βασιλικού στην Καβάλα, στη Δ. Βιβλιοθήκη, τον Απρίλιο του 2018).