Οι πολίτες πρέπει να μάθουν την 1η ΤΟΜΥ Καβάλας

 Οι πολίτες πρέπει να μάθουν την 1η ΤΟΜΥ Καβάλας

Η πρώτη ΤΟΜΥ Καβάλας εγκαινιάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό υγείας Παύλο Πολάκη στις 14 Φεβρουαρίου. Χθες επισκεφθήκαμε την πρώτη ΤΟΜΥ που στεγάζεται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Αγίου Λουκά, βρεθήκαμε όμως μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη. Η δομή ήταν εντελώς άδεια από κόσμο. Εκ το πρακτέου προκύπτει ότι ο κόσμος ακόμη δεν έχει ενημερωθεί για τη λειτουργία της ΤΟΜΥ, κάτι που πρέπει να συμβεί ώστε το κοινό να εξυπηρετηθεί από το προσωπικό της.

Υπάρχουν βέβαια διάφορα ζητήματα και προβλήματα και το κυριότερο φαίνεται πως είναι οι προϋποθέσεις που τίθενται από τη λειτουργία των ΤΟΜΥ για την εξυπηρέτηση του κοινού. Οι πολίτες πρωτίστως θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να εγγραφούν ως μέλη της ΤΟΜΥ και στη συνέχεια θα επωφεληθούν των ιατρικών υπηρεσιών από τους γιατρούς, οι οποίοι βρίσκονται εκεί καθημερινά. Οι αιτήσεις αφορούν στις τακτικές εξετάσεις και όχι στα έκτακτα περιστατικά.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την αίτηση για άτομα από 14 ετών και άνω, είναι φωτοτυπία εγγράφου ταυτοποίησης, αστυνομική ταυτότητα, φωτοτυπία εγγράφου απόδειξης διεύθυνσης κατοικίας. Για παιδιά έως 14 ετών απαιτείται φωτοτυπία εγγράφου ταυτοποίησης, φωτοτυπία εγγράφου δικαστικής απόφασης ορισμού δικαστικού συμπαραστάτη, φωτοτυπία εγγράφου απόδειξης διεύθυνσης κατοικίας και αριθμός ΑΜΚΑ.

Καθημερινά βρίσκονται στην πρώτη ΤΟΜΥ Καβάλας οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό να και ακόμη υπάρχουν λίγα κενά. Δεν έχει παραληφθεί το σύνολο του εξοπλισμού αλλά τα περισσότερα μηχανήματα. Το προσωπικό είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει τους πάντες αλλά γενικά η κίνηση είναι περιορισμένη. Πιθανώς να φταίει πέραν όλων των άλλων και η χειμερινή περίοδος που διανύουμε, η οποία εμποδίζει τις μετακινήσεις των ανθρώπων. Έξω από το κτήριο φιλοξενίας της ΤΟΜΥ εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι κάτι έχει αλλάξει. Τα περισσότερα οχήματα σταθμεύουν εντελώς αντικανονικά αφού δεν υπάρχει ο ανάλογος χώρος, παρά μόνο οι παρακείμενοι συνοικιακοί δρόμοι. Πολλές φορές το προσωπικό της γραμματείας στην πρώτη ΤΟΜΥ εξυπηρετεί όσους βρίσκονται στο κτήριο που ουσιαστικά βρίσκονται εκεί ώστε να εξυπηρετηθούν από το προσωπικό του Κέντρου Ψυχικής Υγείας. Οι δύο ιατρικές δομές συνυπάρχουν αρμονικά, εκείνο όμως που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως η τοπική κοινωνία και ειδικότερα οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών ακόμη δεν έχουν εκμεταλλευθεί το νέο φορέα δημόσιας υγείας.

 

Διαβάστε επίσης