• 20 Απριλίου 2024,

Οι συνταξιούχοι της Καβάλας θα είναι παρόντες στο συλλαλητήριο των Σερρών

 Οι συνταξιούχοι της Καβάλας θα είναι παρόντες στο συλλαλητήριο των Σερρών

Φωτογραφία αρχείου

Στην πόλη της Δράμας βρέθηκαν χθες το πρωί οι διοικήσεις των σωματείων συνταξιούχων του Ν. Καβάλας.

Του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, της ΒΦΛ, του ΝΑΤ, των δημοσίων υπαλλήλων. Μία ακόμη σύσκεψη σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας και μία ακόμη απόφαση πραγματοποίησης συνταξιουχικού συλλαλητηρίου. Αυτό θα γίνει – εκτός απροόπτου- την Παρασκευή 9 Δεκέμβρη στην πόλη των Σερρών.

Είναι μια από τις συνηθισμένες, μαχητικές αλλά ουσιαστικές κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων των συνταξιούχων. Προηγούμενη ίδια σύσκεψη έγινε στην Καβάλα και προηγούμενο συλλαλητήριο για όλη την ΑΜΘ έγινε στην Κομοτηνή.

Σχετικά μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του σωματείου των συνταξιούχων της ΒΦΛ κ. Παναγιωτίδης:

«Μετά τη σύσκεψη στη Δράμα (χθες), θα κάνουμε μια ακόμη διαμαρτυρία. Στις 9 Δεκέμβρη στις Σέρρες. Δυστυχώς δεν έχουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα επί των αιτημάτων μας. Αυτά που τα γνωστοποιήσαμε ακόμη και στον Πρωθυπουργό, σε συνάντηση που είχαν μαζί του εκπρόσωποι μας.

Κι αφού δεν υπάρχει ανταπόκριση, συνεχίζουμε την προσπάθεια μας. Τα βασικά αιτήματα μας είναι 1)Να αποδοθούν τα αναδρομικά σε όλους. Είναι κάτι που το υποσχέθηκαν μιλώντας στα κανάλια οι Υπουργοί. Μας έλεγαν τότε να μην προσφύγουμε στη δικαιοσύνη.

Να μην τρέχουμε στα δικηγορικά γραφεία και να μην πληρώνουμε τους δικηγόρους. Έλεγαν ότι θα σεβαστούν όποια απόφαση υπάρξει από τα δικαστήρια. Σήμερα όλοι αυτοί κυκλοφορούν με σκυμμένα κεφάλια, όλοι αυτοί που τότε τα έλεγαν όσα σας προανάφερα.

Σύμφωνα με το ΣτΕ θα πάρουν τα αναδρομικά όσοι έκαναν προσφυγές. Κι αυτό πάλι με μεγάλη τους ταλαιπωρία. 2) Υπάρχουν οι προσωπικές διαφορές, όπως λέγονται από το νόμο Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με αυτό περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι δυστυχώς δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ αύξηση στη σύνταξη τους. Σ

ε μια εποχή που ο πληθωρισμός τρέχει στην Ελλάδα με 10-11%. Καταλαβαίνετε ότι αυτήν την στιγμή έχουμε ουσιαστικά μείωση στα εισοδήματα μας. 3) Μας χρωστούν από τα δικά μας λεφτά. Αυτά που παρακρατούνται κάθε μήνα από τις συντάξεις μας 20 λεπτά.

Έχουν να μας τα δώσουνε από το 2018. Εδώ και πέντε χρόνια κρατούν αυτά τα 20λεπτά και τα σωματεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Δεν είναι χρήματα του κράτους. Είναι δικά μας χρήματα. Αυτή τη διαδικασία- σας ρωτώ- πώς πρέπει να την ονομάσουμε; Είναι ντροπή τους».

Ο κ. Παναγιωτίδης αναφέρθηκε επίσης σε περιπτώσεις συνταξιούχων που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Την πρώτη τους κατοικία. Όπως είπε είναι δάνεια που έλαβαν οι συνταξιούχοι εδώ στην Καβάλα ακόμη και ποσά των 10.000 ευρώ.

Δεν τα εξυπηρετούν λόγω της κρίσης κι έτσι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. «Υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις συναδέλφων μας συνταξιούχων στην Καβάλα. Τις γνωρίζουμε καλά» τόνισε.

Πρότεινε μάλιστα υπέρ αυτών των ανθρώπων να γίνει προσπάθεια ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Το σωματείο μας μπορεί να κάνει την αρχή και να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει όμως να υπάρξει κι άλλη ίδια στήριξη», κατέληξε.

(φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε επίσης