Όλα ήταν διαφορετικά φέτος στη γιορτή του Αγίου Γρηγορίου (φωτογραφίες)

 Όλα ήταν διαφορετικά φέτος στη γιορτή του Αγίου Γρηγορίου (φωτογραφίες)

Στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας (χθες), ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γρηγορίου, ολοκληρώθηκαν στην ομώνυμη εκκλησία της Νέας Καρβάλης οι διήμερες πανηγυρικές θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Η πανηγυρική θεία λειτουργία τέλειωσε με τον Μητροπολίτη Στέφανο να στέκεται στην είσοδο του ιερού ναού, μπροστά στην κεντρική πόρτα. Απευθύνονταν κυρίως στους πιστούς που ήταν στον προαύλειο χώρο.

Δήλωσε την ικανοποίηση του για την τήρηση των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού, αυτά που όπως είπε κάποιοι ισχυρίζονταν ότι δεν θα τηρηθούν. Τα μέτρα τα σκεφθήκαμε μόνοι μας, είπε ο Μητροπολίτης για το σύνολο των ενεργειών και διαδικασιών που ενίσχυσαν όσα θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς.

Οι πιστοί εντός του ιερού ναού ήταν ελάχιστοι. Μετρημένοι συνέχεια αφού στην είσοδο της εκκλησίας βρίσκονταν και αστυνομικοί.

Κι αυτοί επέβλεπαν την τήρηση των μέτρων. Στην πανηγυρική θεία λειτουργία και εντός της εκκλησίας ήταν χθες το πρωί οι βουλευτές Λαζαρίδης- Πασχαλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης κι ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Νέας Καρβάλης.

Στον προαύλειο χώρο οι αντιδήμαρχοι Κυριάκος Σταυρίδης κι Απόστολος Μουμτσάκης. Όσο για τον κόσμο, υπήρξε προσέλευση που δεν είχε καμία σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όλοι φορούσαν μάσκα. Στέκονταν όρθιοι σε απόσταση ο ένας από τον άλλον ενώ και η μικρή σχετική ουρά στα κεριά περιελάμβανε τις γνωστές αποστάσεις.

«Μακάρι του χρόνου να μην υπάρχουν τα ίδια γεγονότα» ευχήθηκε ο Μητροπολίτης. Στη διάρκεια του θείου του κηρύγματος παραπονέθηκε που δεν ακούγεται όσο συχνά πρέπει από τα μέσα ενημέρωσης ο εθνικός ύμνος.

Ο Μητροπολίτης Στέφανος ανέπτυξε και το θέμα της δημοσιότητας που λαμβάνουν πρόσωπα χωρίς να έχουν κανένα ουσιαστικό έργο. Κι έφερε ως παράδειγμα τους γιατρούς που ενώ προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, πολλές φορές δεν έχουν τη δημοσιότητα που τους αξίζει.

Η περιφορά του ιερού σκηνώματος του Αγίου έγινε μέσα σε λίγα λεπτά. Λιγότερα από 5. Ο Μητροπολίτης ζήτησε από τους πιστούς και επισήμους να μην τον ακολουθήσουν.

Ιερείς πήραν στην πλάτη τους το ιερό σκήνωμα και έκαναν γρήγορα μια περιφορά γύρω από την εκκλησία. Επέστρεψαν στο εσωτερικό της για το τέλος της θείας λειτουργίας. Και χθες αλλά κυρίως την Κυριακή αρκετοί πολίτες περπάτησαν από την Καβάλα μέχρι την εκκλησία της Νέας Καρβάλης.

Για την εξυπηρέτηση της όποιας κίνησης και των σταθμεύσεων έξω από την εκκλησία υπήρχε χθες και προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας.

Χθες το πρωί μίλησε στην Πρωινή για τον ιδιαίτερο, τον διαφορετικό φετινό εορτασμό ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού της Νέας Καρβάλης κ. Καπλάνης Ιωσηφίδης. Μεταξύ άλλων είπε: «Η φετινή γιορτή είναι όπως την φαντάζεται ο κάθε ένας. Πολύ λίγος κόσμος.

Κι αυτοί που προσέρχονται, σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα, προσέρχονται με τάξη και τήρηση των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Τίποτα δεν θυμίζει ότι είναι οι μέρες της γιορτής. Πολύ λίγοι τήρησαν το έθιμο κι ήρθαν στη Νέα Καρβάλη με τα πόδια.

Και από την Καβάλα και από την Χρυσούπολη. Κι εμείς ως Στέγη Πολιτισμού είχαμε κλειστό το μουσείο μας και την παραμονή δεν κάναμε την καθιερωμένη εκδήλωση σε αυτό».

Διαβάστε επίσης