Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε το πρωί της Τετάρτης η πρόεδρος του διοικητικού Συμβουλίου της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυρίων Καβάλας.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στην περιπέτεια που πέρασε το Πουλιδειο γηροκομειο τις προηγούμενες εβδομάδες. Θέμα για το οποίο η Φιλόπτωχος εξέδωσε πρόσφατα και δελτίο τύπου. Όλα είναι υπό έλεγχο, είπε η κ. Σμαρώ Νικολαΐδου. Η οποία ακόμη και σήμερα δεν μπορεί πλήρως να αντιληφθεί τι έγινε στο περιστατικό θετικό στον κορωνοϊό, ενός ανθρώπου που ούτε έβγαινε από το γηροκομείο, ούτε στο θάλαμο του δέχονταν επισκέψεις.
Η συνέντευξη
Ερ: Πως ακριβώς έγινε αυτή η ιστορία; Από το Μάρτιο όπως αναφέρει η ανακοίνωση ήσασταν από την αρχή πολύ προσεκτικοί στην ασφάλεια των ηλικιωμένων στο «Πουλίδειο» γηροκομείο.
Απ: Μπήκαμε σε μια περιπέτεια μ` έναν τρόφιμο μας κατάκοιτο που δεν είχε καμία επαφή ούτε με συγγενείς, ούτε έβγαινε έξω. Είχε ουρολοίμωξη ο άνθρωπος και είχε πυρετό και σε ένα τεστ που έπρεπε να κάνουμε προληπτικά σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Υγείας όπου κάθε μήνα πέντε από τους τροφίμους περνάνε από μοριακό τεστ, είχε προτεραιότητα ενώ σημειώνω ότι ήταν και στη απομόνωση. Δυο τρόφιμοι που είχανε πυρετό ήταν στην απομόνωση. Πήγαν πέντε άτομα από τα οποία ο ένας βρέθηκε θετικός.
Ερ: Προς γενική έκπληξη ο άνθρωπος αυτός ο απομονωμένος, ο κατάκοιτος βρέθηκε θετικός.
Απ: Είναι ένα επιστημονικό φαινόμενο. Χρίζει εξήγηση επιστημονική. Δεν μπορούμε εμείς να πούμε τίποτα. Μας παρουσιάστηκε, πήραμε όλα τα μέτρα, κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Έφτασε και στην Αλεξανδρούπολη αλλά όπως λέμε στο δελτίο τύπου ο άνθρωπος είχε αμέσως μετά τέσσερα τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα. Πήραμε το θετικό του τροφίμου την Πέμπτη 6 Αυγούστου. Ο ΕΟΔΥ στη συνέχεια ήρθε την Κυριακή και έκανε το τεστ κορωνοϊού σε 140 άτομα. Όλα ήταν αρνητικά. Μπήκαμε σε μια περιπέτεια εμείς που είμαστε τόσο προσεκτικοί όπως βέβαια και οι υπόλοιποι σε τέτοιου είδους μονάδες. Το αντιμετωπίσαμε όσο το δυνατό καλύτερα, με τις υποδείξεις, τα πρωτόκολλα κτλ. Ο άνθρωπος επέστρεψε από την Αλεξανδρούπολη σε 5 μέρες και ήταν απύρετος. Τώρα είναι καλά.
Ερ: Η λειτουργία του ιδρύματος άλλαξε από το Μάρτιο;
Απ: Πριν να τηρηθούν τα μέτρα εμείς απαγορεύσαμε τις επισκέψεις. Με το που ακούσαμε αυτό το «μπαμ» στην Ιταλία, θορυβηθήκαμε και απαγορεύσαμε τις επισκέψεις. Μετά ήρθαν οι οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και συνεχίσαμε βάση αυτών. Συνεχίζουμε με την αρωγή και τη συμπαράσταση του γιατρού μας του κ. Μεγγίδη αλλά και του νομιάτρου ο οποίος είναι κοντά μας. Μας ήρθε πάλι οδηγία από τη διεύθυνση υγιεινής, όλα τα γηροκομεία του νομού να κάνουμε τα τεστ έτσι όπως μας το λέει αυτή.
Ερ: Αυτό αφορά το προσωπικό το οποίο παίρνει άδεια και γυρίζει.
Απ: Όχι μόνο το προσωπικό που παίρνει άδεια. Κάθε εβδομάδα τακτικά, ανά ομάδες καi παίρνουν δείγματα για Covid προληπτικά από το προσωπικό και τους τροφίμους. Είναι μια κακή ανάμνηση και να μην δίνουμε μεγάλη έκταση και πανικοβάλλεται ο κόσμος.
Ερ: Πως αντιμετωπίστηκε σε τοπικό επίπεδο; Βγαίνει η είδηση ότι ένας τρόφιμος του «Πουλίδειου» είναι θετικός, η τοπική κοινωνία πως σας βλέπει;
Απ: Βγάλαμε το δελτίο τύπου για να λυθούν οι όποιες αμφιβολίες και οι όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν. Είναι δύσκολη η όλη περίοδος. Οι άνθρωποι που είναι μέσα , δεν βγαίνουν, βγαίνουν μόνο στο περιβάλλοντα χώρο. Δεν κατεβαίνουν κάτω να πιουν το καφεδάκι τους, να δούνε τους συγγενείς τους. Οι τρόφιμοι δεν δέχονται τα παιδιά τους, δεν δέχονται τους συγγενείς τους. Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση ψυχολογικά δύσκολη. Δεν θέλουμε να πάρει μεγάλη έκταση το όλο θέμα. Είναι υπό έλεγχο, με τη συμπαράσταση των ειδικών και προχωράμε.
Ερ: Δεν υπάρχει και φως στο τούνελ, δεν μπορεί κάποιος να πει ότι αυτό το πράγμα θα τελειώσει αύριο, μεθαύριο.
Απ: Ακριβώς. Δεν βλέπεται τι γίνεται. Ακούσαμε χθες το πώς νόσησε Κορεάτη αφού ιάθηκε από τον κορονοϊό. Δεν ξέρουμε τι χειμώνας έρχεται. Δεν ξέρουμε που θα πάει αυτή η κατάσταση, όπως όλοι μας στα σπίτια μας, στα υπόλοιπα ιδρύματα και επιχειρήσεις.