• 21 Μαΐου 2024,

Όλοι αθώοι στη δίκη με 20 κατηγορούμενους από το Δήμο Παγγαίου

 Όλοι αθώοι στη δίκη με 20 κατηγορούμενους από το Δήμο Παγγαίου

 

Αργά χθες το μεσημέρι αθωώθηκαν στο Τριμελές Καβάλας οι 20 κατηγορούμενοι αιρετοί, πρώην αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Παγγαίου σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν τρεις κατηγορίες. Αθωώθηκαν λόγω έλλειψης δόλου κι επειδή η διαχείριση των ανταλλακτικών των αυτοκινήτων του Δήμου μπορεί να εμφάνιζε κάποια λάθη αλλά τίποτα πέραν αυτού. Μεταξύ των κατηγορούμενων που αθωώθηκαν ήταν ο νυν Δήμαρχος Παγγαίου, ο πρώην Δήμαρχος Παγγαίου, πρώην αντιδήμαρχοι κτλ.

Βασικό σημείο της κατηγορίας τα ελαστικά που προμηθεύονταν για τα αυτοκίνητα του ο Δήμος όπως επίσης κι ένα γκρέϊντερ που στα έγγραφα αναφέρονταν Γκρέϊντερ Βόλβο αλλά όπως αποδείχθηκε ήταν Γκρέϊντερ Κατερπίλαρ. Στην δίκη αναφέρθηκε ότι η πρώτη απογραφή όλων των δημοτικών οχημάτων του ίδιου Δήμου έγινε το 2014 αν και ο Δήμος Παγγαίου υφίσταται από τον Γενάρη του 2011.

Το επίδικο διάστημα αφορούσε την περίοδο 2011 -2013, εξ αυτού του λόγου ο Φίλιππος Αναστασιάδης είπε στην απολογία του ότι επί των ημερών του τα λάθη εκείνης της περιόδου διορθώθηκαν. Ο Βασίλης Ξουλόγης υποστήριξε ότι εκ παραδρομής οι δημοτικοί υπάλληλοι άλλαζαν πινακίδες τόσο των δημοτικών οχημάτων όσο και των μηχανημάτων. Όσο για το γκρέϊντερ, υποστήριξε ότι το λάθος έγινε από τον πρώην Δήμο Ορφανού. Από τον οποίο παρέλαβε το μηχάνημα το 2011 ο νέος και μεγάλος Δήμος Παγγαίου.

Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι κατά την προμήθεια ανταλλακτικών δεν τηρούνταν κατά γράμμα ότι προβλέπει ο νόμος (ειδικά ως προς τις επιτροπές παραλαβής), στο τέλος ωστόσο ότι αγοράζονταν χρησιμοποιούνταν σε δημοτικά οχήματα.

2 δίκες, 1 αναβολή και μπόλικη αστυνομία

Όσοι βρέθηκαν χθες το πρωί στο δικαστήριο, τρόμαξαν. Οι αστυνομικές δυνάμεις  ήταν ισχυρότατες. Λειτούργησαν τα μηχανήματα στην κεντρική είσοδο του κτηρίου. Υποβάλλονταν πολλοί σε σωματικό έλεγχο, ακόμα και σε έλεγχο χειραποστευών.

Ποιος ο λόγος αυτής της μεγάλης κινητοποίησης; Γιατί ήταν νωρίς χθες στο δικαστήριο και ο αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Γκράνας και ο αστυνομικός υποδιευθυντής Κώστας Σιμούδης; Η εξήγηση δόθηκε πολύ γρήγορα. Επρόκειτο να δικαστεί στο τριμελές Καβάλας ένα επεισόδιο μεταξύ εθνικιστών κι αντιεξουσιαστών, που έγινε στο κέντρο της πόλης, τον Ιανουάριο του 2015. Οι αστυνομικές αρχές φοβήθηκαν τα χειρότερα, κυρίως από τους υποστηρικτές και των κατηγορούμενων και των μηνυτών κι έτσι επειδή πρόσφατα έγιναν επεισόδια σε αίθουσα δικαστηρίου στην Αθήνα, έλαβαν προληπτικά μέτρα. Μία ακόμη φορά αυτά αποδείχθηκαν αχρείαστα. Δεν υπήρξαν υποστηρικτές της μιας ή της άλλης πλευράς. Οι μηνυτές, όσοι ήταν παρόντες στο δικαστήριο και οι κατηγορούμενοι, ήταν απολύτως ήρεμοι.

Η υπόθεση δικάστηκε γρήγορα – γρήγορα, υπό την έννοια ότι δόθηκε άμεσα αναβολή  για τις 16 Ιουνίου. Κατόπιν τούτου και σταδιακά οι αστυνομικές δυνάμεις αποσύρονταν, τόσο η ομάδα ΟΠΚΕ όσο και η ομάδα ΔΙΑΣ.

Το ενδιαφέρον στην αίθουσα του τριμελούς συνεχίστηκε ωστόσο έως αργά το μεσημέρι. Αφού δόθηκαν κι άλλες αναβολές κι εξετάστηκαν κι άλλες υποθέσεις από τις υπόλοιπες του πινακίου, το δικαστήριο επικεντρώθηκε σε υπόθεση του Δήμου Παγγαίου, με 20 κατηγορούμενους.

Μεταξύ των κατηγορούμενων ήταν ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Ξουλόγης και ο νυν Δήμαρχος Φίλιππος Αναστασιάδης. Συνολικά οι 20 κατηγορούμενοι, εκτός από τους 2 προαναφερθέντες, ήταν δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι της εποχής Ξουλόγη και πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες. Κατηγορούνταν για το χρονικό διάστημα Νοέμβριος του 2011 – Ιούλιος του 2013, για παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση, ψευδής βεβαίωση κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση, απάτη κατά συναυτουργία, άπαξ και εξακολούθηση.

Η υπόθεση είχε σχέση με ανταλλακτικά δημοτικών οχημάτων, σε μία εποχή που ο Δήμος Παγγαίου ήταν καινούριος, προερχόμενος από τον Καλλικράτη και κατά γενική ομολογία και παραδοχή, δεν είχε γίνει καμιά απογραφή των μηχανημάτων του ενιαίου Δήμου Παγγαίου, με αποτέλεσμα να γίνονται παρεξηγήσεις, λάθη, όπως για παράδειγμα, ένα μηχάνημα έργων – γκρέιντερ, που αλλού εμφανίζονταν ως γκρέιντερ, μάρκας Βόλβο, κι αλλού ως γκρέιντερ, μάρκας κατερπίλαρ.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης που ήταν περισσότεροι από δέκα, διατύπωσαν διάφορα αυτού του είδους επιχειρήματα, στην έναρξη της διαδικασίας, η οποία πάντως συνεχίστηκε μέχρι αργά το μεσημέρι. Η υπόθεση αν και πρωτοείσαχθει δεν αναβλήθηκε, όπως πολλοί περίμεναν, αφού οι περισσότεροι από τους 20 κατηγορούμενους ήταν παρόντες. Κάποιοι χωρίς δικηγόρο.

Διαβάστε επίσης