Ολοκληρώθηκαν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις στη Νέα Καρβάλη (φωτογραφίες)

 Ολοκληρώθηκαν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις στη Νέα Καρβάλη (φωτογραφίες)

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης (χθες) οι διήμερες κυρίως θρησκευτικές εκδηλώσεις στη Νέα Καρβάλη, με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.

Φέτος το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ήταν όπως παλιά καθώς έπαψαν να ισχύουν και να εφαρμόζονται τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας. Ο καιρός σε γενικές γραμμές ήταν σύμμαχος- αν και οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές- κι έτσι πιστοί από όλη τη Βόρεια Ελλάδα προσήλθαν και προσκύνησαν τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα της εορτής.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της Νέας Καρβάλης η προσέλευση ήταν μεγαλύτερη την παραμονή. Πριν και μετά τον μέγα πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό. Για τα μέτρα πού εφαρμόστηκαν έξω από τον Ιερό Ναό και τις δύο ημέρες, ήταν κυκλοφοριακής φύσεως, υπήρξε συνεργασία του Τμήματος Τροχαίας Καβάλας με τη Δημοτική Αστυνομία.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε επίσης άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και η Φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας. Ο κόσμος προσέρχονταν και με τα πόδια, στο κλασικό τάμα που επανέλαβαν αρκετοί καβαλιώτες στην πλειοψηφία τους. Περπάτησαν από την πόλη της Καβάλας μέχρι τη Νέα Καρβάλη. Αυτό έγινε συνήθως κατά ομάδες ανθρώπων τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα της γιορτής.

Από πλευράς των πιστών αρκετοί προσήλθαν στον ιερό ναό φορώντας προστατευτική μάσκα. Κάποιοι την είχαν στο πρόσωπο τους ακόμη κι όταν βρίσκονταν σε εξωτερικούς χώρους! Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι επανήλθαν οι εκδρομείς από την Βόρεια Ελλάδα που έφτασαν στη Νέα Καρβάλη όλες τις προηγούμενες ημέρες με τουριστικά λεωφορεία.

Παρέμειναν περισσότερο στην περιοχή στο πλαίσιο ημερήσιας εκδρομής τους. Η εμποροπανήγυρις απέναντι από την εκκλησία λειτούργησε και αυτή όπως παλιά αν και οι πάγκοι των μικροπωλητών θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι.

Μετά το τέλος της πανηγυρικής αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και μετά την ολοκλήρωση της λιτάνευσης του ιερού σκηνώματος και της ιεράς εικόνας του Αγίου Γρηγορίου πραγματοποιήθηκε αγιασμός και εγκαίνια στο νέο εκθετήριο ιερών εικόνων- εκκλησιαστικών ειδών- βιβλίων και ενθυμίων του ιερού προσκυνήματος που βρίσκεται σε χώρο πολύ κοντά στην εκκλησία.

Έξω από τον Ιερό Ναό σε ένα σημείο που και στο παρελθόν έπραξαν το ίδιο, ήταν συγκεντρωμένοι χθες το πρωί απολυμένοι των Πετρελαίων Καβάλας που συνεχίζουν να διεκδικούν την επαναπρόσληψη τους, την επιστροφή στην εργασία τους.

Διαβάστε επίσης