• 25 Απριλίου 2024,

Ολοκληρώθηκε η έκθεση φωτογραφίας για τους Ρώσους στη Λήμνο

 Ολοκληρώθηκε η έκθεση φωτογραφίας για τους Ρώσους στη Λήμνο

Ολοκληρώθηκε εχθές το μεσημέρι έκθεση φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο της δημοτικής καπναποθήκης. Η έκθεση, που οργανώθηκε με τη συνεργασία του δήμου Καβάλας, της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και της περιφέρειας νησιών βορείου Αιγαίου, αφορούσε στην παρουσία των Ρώσων στη Λήμνο. Αποτελούνταν από 21 πάνελς με ενημερωτικό υλικό και ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από το αρχείο του Ερυθρού Σταυρού, ενώ στο χώρο προβάλλονταν βίντεο σχετικό με το θέμα ρωσικής παραγωγής.

Η ίδια έκθεση είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Λήμνο το φθινόπωρο και στην Καβάλα φιλοξενήθηκε μέσω του δραστήριου συλλόγου Λημνέων, τα μέλη του οποίου κάλυψαν με εθελοντική προσφορά τη λειτουργία της. Τα εγκαίνια της εκθέσεως είχαν πραγματοποιηθεί την περασμένη Τετάρτη. Η έκθεση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον αρκετών επισκεπτών στη διάρκεια της Πέμπτης και της Παρασκευής, ενώ δε λειτούργησε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η ιστορία των Ρώσων στη Λήμνο αρχίζει από το αποτέλεσμα της Οκτωβριανής Επανάστασης. Στρατιώτες που είχαν χάσει τον πόλεμο από τους μπολσεβίκους αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Λήμνος. Εκεί παρέμειναν για λίγα χρόνια, δημιουργώντας τους δικούς τους καταυλισμούς και διατηρώντας στενές σχέσεις με τους ντόπιους.

Διαβάστε επίσης