• 13 Μαΐου 2024,

Ομιλία για την 25η Μαρτίου

 Ομιλία για την 25η Μαρτίου

Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, η καθιερωμένη εκδήλωση της Περιφερειακής ενότητας Καβάλας, ενόψει της εθνικής εορτής και επετείου, 25ης Μαρτίου. Συγκεντρώθηκαν περίπου 70 υπάλληλοι, των υπηρεσιών της Π.Ε. Καβάλας. Η ομιλία της κας Φιλιππίας Κοχλιαρίδου, Προέδρου του συλλόγου των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας, έγινε παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Θ. Μαρκόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη τουρισμού Κώστα Αντωνιάδη, του προέδρου της Εργοανάπτυξης Α.Ε. περιφερειακού συμβούλου, Αλέξανδρου Ιωσηφίδη.

Μεταξύ των άλλων η κα Κοχλιαρίδου, είπε τα εξής: «Σήμερα, 196 χρόνια μετά, σ΄ αυτούς τους νεκρούς εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και με όλες τις εκδηλώσεις τιμής προσπαθούμε να αναμοχλεύσουμε την κληρονομιά μας, να συνειδητοποιήσουμε το ιερό μας χρέος. Σήμερα που επαναπαυτήκαμε στη λευτεριά μας και στα αγαθά μας, τα ματωμένα χώματα ας ξυπνήσουν μέσα μας την αίσθηση ενός αλλιώτικου χρέους.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε αυτούς που θυσιάστηκαν και μας παρέδωσαν την ελευθερία με την ιερή υποχρέωση να τη διαφυλάξουμε και με τη σειρά μας να την παραδώσουμε από γενιά σε γενιά σαν ιερή παρακαταθήκη. Το χρέος μας – μια λέξη ειπωμένη συχνά αλλά κάθε φορά με ξεχωριστή χροιά – δεν είναι παρά να διδαχθούμε από τις αρετές των προγόνων μας και ως ελεύθεροι ηθικά πολίτες να κλείσουμε στις καρδιές μας μια για πάντα τους στίχους από τις ωδές του Ανδρέα Κάλβου: «όσο το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας ας έχωσιν. ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΝ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία κι η χώρα που την γέννησε και την ανέστησε οφείλει να την διαφυλάξει αιώνια. Η ψυχή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη πλανιέται ολοζώντανα ανάμεσά μας ψιθυρίζοντας και μην ξεχνάς γιε μου πως εμείς ξοφλήσαμε πια. Ως εδώ ήταν. Τώρα η πολύπαθη Ρωμιοσύνη στηρίζει την ύπαρξη της λεβεντιά σας.

Τιμή και δόξα στην αδούλωτη Ελληνική ψυχή!

Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς του 1821!

Τιμή κι ευγνωμοσύνη και σε όλους εσάς τους αφανείς ήρωες, που δεν κατέγραψε η ιστορία, σε σας που τα δώσατε όλα, χωρίς να πάρετε τίποτε…

Ευχαριστώ

Διαβάστε επίσης