Ομιλία της Τάνιας Ελευθεριάδου στην Ολομέλεια της Βουλής

 Ομιλία της Τάνιας Ελευθεριάδου στην Ολομέλεια της Βουλής

Τ. Ελευθεριάδου: Η κυβέρνηση νομοθετεί νέες μαύρες λίστες τύπου «Τειρεσία»


Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου, για το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών, το οποίο αφορά την Εταιρική Διακυβέρνηση των Α.Ε. και λοιπές διατάξεις Οικονομικού και Αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Αναφερόμενη στον κ. Σταϊκούρα, τόνισε ότι η περιγραφή της κατάστασης στην επιχειρηματικότητα απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα, και ως εκ τούτου, η αιτιολόγηση της εσπευσμένης κατάθεσης του νομοσχεδίου περί δήθεν διατήρησης της υπάρχουσας ανάπτυξης έρχεται σε αντίθεση με την συνθήκη που διαβιούν η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Περιγράφοντας την συνθήκη, ανέφερε ότι:

  • τα νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια τους,
  • το 1/5 του μισθού που χάνεται στη μαύρη τρύπα της ακρίβειας,
  • 7 στους 10 κόβουν βασικά είδη από την καθημερινότητά τους γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν,
  • το 19% της αγοραστικής δύναμης των αμειβόμενων με τον κατώτατο μισθό χάθηκε τον Ιούλιο,
  • το 29,2% των εργαζομένων με μερική απασχόληση έχει χάσει τη μισή του αγοραστική δύναμη,
  • περισσότερες από 1 στις 3 δήλωσαν ότι έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα,
  • σχεδόν 4 στις 10 εκφράζουν φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς τους,
  • η κρίση βάζει φρένο στις επενδύσεις και στα σχέδια τους.

Τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα γενναίες αποφάσεις για την ενίσχυση τους, διαφορετικά ο φετινός χειμώνας θα είναι ίσως ο τελευταίος χειμώνας λειτουργίας για ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων.

Σημείωσε ότι το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, πέραν από το αέναο κυνήγι των υπερχρεωμένων νοικοκυριών:

  • απομειώνεται ο δημόσιος έλεγχος σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, ακόμα και σ’ αυτή την περίοδο κρίσης, που το οικονομικό υπόδειγμα μετατοπίζεται στις κρατικοποιήσεις,
  • θεσπίζεται η αδιαφάνεια προσλήψεων και η ανέλιξη μέσα από ένα πλέγμα μη αντικειμενικών κανόνων, εκτός ΑΣΕΠ, με σκοπό να βολευτούν οι φίλοι και τα golden boys της ΝΔ,
  • θεσπίζεται η αδιαφάνεια σε διαδικασίες ελέγχου και προμηθειών, θέματα τα οποία αναδείχθηκαν στην περίοδο της πανδημίας.
  • δημιουργείται η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης που θα κάνει τους οφειλέτες έρμαια μιας αυτοματοποιημένης μηχανής, και η οποία θα λειτουργεί χωρίς ασφαλιστικές δικλίδες και θα μπορεί εν μια νυχτί να δημιουργήσει εκατομμύρια επιπλέον υπερχρεωμένων πολιτών, που δεν θα μπορούν να περάσουν ούτε έξω από τις τράπεζες.

Επί της ουσίας, ακόμα και το χρέος στη ΔΕΗ, θα καταγράφεται. Με απλά λόγια, όποιος καθυστερεί να πληρώσει την ΔΕΗ, θα μένει για τρία χρόνια στα αρχεία της Αρχής, ως κακοπληρωτής. Συμπλήρωσε ότι η συνθήκη ακρίβειας που ζει η ελληνική κοινωνίας έχει ονοματεπώνυμο και το ονοματεπώνυμο αυτής είναι Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που:

  • αποφάσισε να μην κάνει καμία παρέμβαση στην αγορά ενέργειας παρά μόνο να επιδοτήσει την αισχροκέρδεια από τις τσέπες των πολιτών και τα τρομακτικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους,
  • δεν δίστασε να πουλήσει αυξήσεις στις συντάξεις με τη ρύθμιση του 2017 του ΣΥΡΙΖΑ, να πουλήσει αυξήσεις και ελπίδα στους συνταξιούχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έλεγε στη ΔΕΘ του 2021 για αυξήσεις έως 2 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος, και φέτος οι εργαζόμενοι χρειάζονται δύο κατώτατους μισθούς για να πληρώσουν το ρεύμα,
  • υποσχόταν φορολογική ελάφρυνση, και έχει φεσώσει με 2,5 δις περισσότερο ΦΠΑ τους πολίτες στο επτάμηνο, αφήνοντας ανεξέλεγκτη την ακρίβεια,
  • έταζε δικαιοσύνη στους πολίτες και κυρίως στους συνταξιούχους, και είναι αυτός που έκοψε τη δέκατη τρίτη σύνταξη και κυριολεκτικά έκλεψε τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Κλείνοντας, τόνισε ότι όσο η χώρα διασύρεται εξαιτίας των παρακρατικών μεθοδεύσεων της Κυβέρνησης, όσο το εισόδημα των πολιτών εξανεμίζεται προς ικανοποίηση των ολιγοπωλίων, τόσο η πολιτική αλλαγή καθίσταται επιτακτικότερη.

Και όσα νομοσχέδια σαν το σημερινό και να έρθουν, προσπαθώντας να πέσει στάχτη στα μάτια των πολιτών, δεν θα πετύχει η κυβέρνηση αυτό που προσδοκά. Οι πολίτες θα δώσουν την απάντηση που πρέπει στις εκλογές.

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τάνια Ελευθεριάδου

Διαβάστε επίσης