• 26 Απριλίου 2024,

Ομιλία του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Βουλή

 Ομιλία του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Βουλή

Παναγιωτόπουλος στη Βουλή επί της επερώτησης για την ΕΡΤ:

«Πεποίθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας που πληρώνει για την ΕΡΤ είναι ότι το προϊόν για το οποίο πληρώνει δεν αξίζει ούτε τον κόπο ούτε τα λεφτά»

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ν. Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και επί της Επίκαιρης Επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη διοίκηση και τη λειτουργία τη ΕΡΤ, επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Ποτέ στο παρελθόν αυτό το τελικό τηλεοπτικό προϊόν της ΕΡΤ δεν ήταν τόσο απαξιωμένο στη συνείδηση του τελικού κριτή, δηλαδή του μέσου τηλεθεατή.
Με μονοψήφια νούμερα, κατά κανόνα, εκτός από τις περιπτώσεις αγώνων του Μουντιάλ, και βέβαια όχι του αγώνα του Παναμά με την Τυνησία!

Αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας στην ΕΡΤ, απλά δεν έχουν ξαναγίνει.
Ούτε κυβερνητική προπαγάνδα σε αυτήν την έκταση και με αυτό το θράσος έχει ξαναγίνει.
Ούτε τέτοια κακοδιοίκηση έχει ξαναγίνει.

Πεποίθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας που πληρώνει για την ΕΡΤ είναι ότι το προϊόν για το οποίο πληρώνει δεν αξίζει ούτε τον κόπο ούτε τα λεφτά.

Αισθάνεται την απαξίωση της κρατικής τηλεόρασης στα χέρια σας και τη μετατροπή της σε κυνικό μηχανισμό προπαγάνδας υπέρ των κυβερνώντων και εναντίον των πολιτικών αντιπάλων.

Αυτό ακριβώς είναι το πραγματικό «μαύρο» στη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.
Αυτό το «μαύρο» απαιτεί ο κόσμος που πληρώνει να αλλάξει και εμείς από αυτό το Βήμα του λέμε ότι αυτό θα αλλάξει, πλην όμως όχι βέβαια με αυτήν την Κυβέρνηση».

Αναλυτικά το κείμενο της τοποθέτησης του κ. Παναγιωτόπουλου έχει ως ακολούθως:

«Κύριε Υπουργέ, δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα να αντλήσω επιχειρήματα για να υποστηρίξω αυτήν την επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είχα παρά να ανατρέξω σε δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις στελεχών της κρατικής τηλεόρασης -και πρώην πλέον οι περισσότεροι από αυτούς- που τοποθετήθηκαν από αυτήν την Κυβέρνηση, αλλά και σε κάποια πράγματα που έχει πει ο κ. Φίλης, αν μη τι άλλο, εδώ τοποθετούμενος με ειλικρίνεια.

Εισαγωγικά, όμως, θα ήθελα σας πω ότι τον τελευταίο καιρό, παγιώνεται στη χώρα μια αίσθηση κατάρρευσης. Όλα τα κυβερνητικά αφηγήματα τελούν πλέον υπό κατάρρευση, η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια τελεί υπό κατάρρευση, η απογείωση της οικονομίας με τις επενδύσεις που «δεν θα προλαβαίνουμε να υποδεχόμαστε», κατά τον Υπουργό Οικονομικών, τελεί υπό κατάρρευση, η παιδεία τελεί υπό κατάρρευση όσο το γραφείο του Υπουργού τελεί υπό κατάληψη, αλλά και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κατάληψης, η αίσθηση της ασφάλειας τελεί υπό κατάρρευση, οι θεσμοί τελούν υπό κατάρρευση, η κυβερνητική συνοχή εσχάτως τελεί υπό κατάρρευση.

Τα τεκταινόμενα, όμως, στη δημόσια τηλεόραση, είναι μια ξεχωριστή μάλλον, όπως εκτιμώ, ιστορία κατάρρευσης. Μπορεί ανέκαθεν η κρατική τηλεόραση να βαλλόταν από τους πολιτικούς αντιπάλους της Κυβέρνησης, ότι προέβαλε σε υπερβολικό βαθμό το κυβερνητικό έργο της εκάστοτε κυβέρνησης ή ότι στελεχώνονταν από φίλους και ευνοούμενους της εκάστοτε κυβέρνησης ή ότι υπήρχαν παθογένειες και προβλήματα. Κανείς δεν το αρνήθηκε αυτό και σε κάποιο βαθμό υπήρχε και μια δόση αλήθειας σε αυτό ανέκαθεν.

Αυτά όμως, που συμβαίνουν στις ημέρες μας με την ΕΡΤ απλά δεν έχουν ξαναγίνει, ούτε κυβερνητική προπαγάνδα σε αυτήν την έκταση και με αυτό το θράσος έχει ξαναγίνει, ούτε τέτοια κακοδιοίκηση έχει ξαναγίνει. Και μπορώ να πω με ασφάλεια ότι ποτέ στο παρελθόν αυτό το τελικό τηλεοπτικό προϊόν δεν ήταν τόσο απαξιωμένο στη συνείδηση του τελικού κριτή, δηλαδή του μέσου τηλεθεατή, με μονοψήφια νούμερα κατά κανόνα, εκτός από τις περιπτώσεις αγώνων του Μουντιάλ και βέβαια όχι του αγώνα Παναμά-Τυνησίας, αλλά των αγώνων των δημοφιλών ομάδων.

Σήμερα όμως εγώ δεν ήλθα να κάνω αξιολόγηση του προγράμματος. Άλλωστε δεν είμαι ειδικός. Θα μου πείτε: Είναι ειδικός ο Πρόεδρος της ΕΡΤ που εισηγείται πολυδάπανη σειρά, ενώ κατά δική του δήλωση δεν έχει καν τηλεόραση στο σπίτι του και επομένως, δεν βλέπει τηλεόραση; Μάλλον όχι. Είναι Πρόεδρος όμως. Και ασφαλώς υπάρχουν και χειρότερα, διότι πλέον οι καταγγελίες για το καθεστώς λειτουργίας της ΕΡΤ -και μάλιστα οι καταγγελίες εκ των έσω-, οι καταγγελίες με παραιτήσεις διευθυντικών στελεχών, με σοβαρότατες υπόνοιες για αδιαφάνεια, ευνοιοκρατία και αναξιοκρατία και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και ανοικτού πολέμου εσωτερικού.

Στο κέντρο αυτών είναι μια καθεστωτική νοοτροπία με τα ηγετικά στελέχη της δημόσιας τηλεόρασης, κομματικούς φίλους της Κυβέρνησης, δημοσιογράφους που λύνουν και δένουν χωρίς να προέρχονται από τα σπλάχνα της κρατικής τηλεόρασης και την αναπόφευκτη και πλέον αποχαλινωμένη συνδικαλιστική ηγεσία της κρατικής τηλεόρασης, ταυτισμένη βέβαια, έχοντας κολλήσει ένσημα -βέβαια, σχήμα οξύμωρο για συνδικαλιστική ηγεσία, αλλά έχοντας κολλήσει πολλά ένσημα- στο παλαιό και το σάπιο που εσείς, κύριε Υπουργέ, εξορκίζετε αλλά ασφαλώς και έχετε προσεταιριστεί, όσον αφορά τη δυνατότητα ελέγχου της κρατικής τηλεόρασης.

Η παραίτηση του πρώην Προέδρου του κ. Διονυσίου Τσακνή το 2017 με αιχμές κακοδιοίκησης φαντάζει πλέον μακρινή ανάμνηση. Έχουμε πολύ πιο πρόσφατα περιστατικά. Τον Μάιο του 2018: παραίτηση Γενικού Διευθυντή τεχνολογίας, κ. Μιχαλίτση. Έχει πει μεταξύ άλλων «η διοίκηση έχει υποβαθμίσει το πρόγραμμα της ΕΡΤ, έχει ξεδοντιάσει την ΕΡΤ», «εξάμβλωμα το νέο οργανόγραμμα, γυρίζει την ΕΡΤ στον προηγούμενο αιώνα». Σεπτέμβριος του 2018: Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Θαλασσινός κάνει λόγο για «εξοστρακισμούς ικανών στελεχών», «η ΕΡΤ παραδίδεται στην απαξίωση και την περιθωριοποίηση, με αποκλειστική ευθύνη των διοικούντων», «μια ΕΡΤ όπου οι συνδικαλιστές και η ομήγυρη δεν εργάζεται αλλά διοικεί, οι γενικοί διευθυντές δεν έχουν απαραίτητο πτυχίο» και προφανώς αναφέρεται στον ηλεκτρολόγο βαν που διαδέχτηκε τον Γενικό Διευθυντή Τεχνολογίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο δημοσιογράφος Αλαφογιώργος με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης καλεί τις εισαγγελικές αρχές να ελέγξουν το δημόσιο χρήμα που διαχειρίζεται η ΕΡΤ. Φυσικά, υπέστη πειθαρχική δίωξη. Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο κάποιος εισαγγελέας στη χώρα συγκινήθηκε για να κινήσει τη σχετική προκαταρκτική εξέταση. Τον Οκτώβριο του 2018 ο κ. Νίκος Φίλης -ασφαλώς όχι στέλεχος της ΕΡΤ, αλλά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σημαίνον- είπε ότι «η ΕΡΤ έχει παραδιοίκηση», «κυβερνάται από το παλαιό συντεχνιακό καθεστώς, καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων», ότι «το προϊόν δεν προσφέρει απροκατάληπτη ενημέρωση και η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι αποκλειστική». Προφανώς, αναφέρεται σε εσάς, κύριε Παππά.

Τον Οκτώβριο του 2018 ο εντεταλμένος σύμβουλος προγράμματος Κρίμπαλης -το πιο πρόσφατο περιστατικό ηχηρών δημόσιων δηλώσεων- έκανε λόγο για σύστημα εξουσίας που θυμίζει εμπόλεμη φατρία, με επιθετική παραδιοίκηση, αλαζονική, μικρόψυχη και αστοιχείωτη διοίκηση όπου επικεφαλής είναι δύο ογδοντάχρονοι μαθητευόμενοι μάγοι.

Όλα αυτά παραπέμπουν σε μια νοσηρή εικόνα διάλυσης, με δυσλειτουργίες, δημόσιες έριδες και εσωτερικό παρασκηνιακό πόλεμο σε εξέλιξη, που κάθε άλλο παρά θυμίζουν το ευγενικό όραμα του BBC, δηλαδή της κρατικής τηλεόρασης-πρότυπο για εύρυθμη λειτουργία και αντικειμενική ενημέρωση που κάποτε εσείς, κύριοι της Κυβέρνησης, είχατε για την ΕΡΤ.

Και ξέρετε κάτι -και κλείνω με αυτό, κυρία Πρόεδρε- αυτή η άποψη, αυτή η εντύπωση για τη δημόσια τηλεόραση δεν είναι απλά και μόνο η προκατειλημμένη στάση της –εντός εισαγωγικών- «κακής» Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά η πεποίθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας που πληρώνει για την ΕΡΤ και αισθάνεται ότι το προϊόν για το οποίο πληρώνει δεν αξίζει ούτε τον κόπο ούτε τα λεφτά. Αυτό αισθάνεται, δηλαδή την απαξίωση της κρατικής τηλεόρασης στα χέρια σας και τη μετατροπή της σε κυνικό μηχανισμό προπαγάνδας υπέρ των κυβερνώντων και εναντίον των πολιτικών αντιπάλων.

Αυτό ακριβώς είναι το πραγματικό «μαύρο» στη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης. Αυτό το «μαύρο» απαιτεί ο κόσμος που πληρώνει να αλλάξει και εμείς από αυτό το Βήμα του λέμε ότι αυτό θα αλλάξει, πλην όμως όχι βέβαια με αυτήν την Κυβέρνηση».

( ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ )

Διαβάστε επίσης