Ορχήστρα Κυκλάδων – Χορωδία ΣυνΩΔΗπόροι

 Ορχήστρα Κυκλάδων – Χορωδία ΣυνΩΔΗπόροι

Στον μυστικό κήπο του Νίκου Κυπουργού.

 

Φέτος το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι αφιερωμένο στην Οδύσσεια του Ομήρου. Στην τέχνη της επιβίωσης. Στον ήρωα της καρτερίας. Τον Οδυσσέα. Το Φεστιβάλ φέτος θα απλωθεί πέρα από το αρχαίο θέατρο, στον παράλιο χώρο της Καβάλας, στους κόρφους της, στις αμμουδιές της, στα λιμανάκια και στις γωνιές της τις απάνεμες. Στον παλιό ταρσανά, στον λιμενοβραχίονα, στον Φάρο και σε άλλα απρόσμενα μέρη. Το πρόγραμμα φέτος θα ανοίξει με τις Νεφέλες του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, ενώ ακολουθεί συναυλία της Ορχήστρας Κυκλάδων και της χορωδίας της Καβάλας «ΣυνΩΔΗπόροι», σε έργα του Νίκου Κυπουργού.

Η χορωδία ΣυνΩΔΗπόροι, ο καταξιωμένος συνθέτης Νίκος Κυπουργός, και η Ορχήστρα των Κυκλάδων παρουσιάζουν μια μοναδική συναυλία στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 21.30. Οι ευφάνταστες μελωδίες του Νίκου Κυπουργού, ερμηνευμένες από την 15μελή Ορχήστρα του, θα πλεχθούν αρμονικά με τις φωνές των 50 ΣυνΩΔΗπόρων, ταξιδεύοντας τους τυχερούς ακροατές πίσω στο χρόνο, μέσα από ένα υπέροχο μουσικό μονοπάτι, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού! Στο πιάνο ο μαέστρος της χορωδίας Γιάννης Κανάκης.

Τιμές εισιτηρίων: 10 € γενική είσοδος, 5 € φοιτητικό – ανέργων – ΑΜΕΑ, 8 € ομαδικά εισιτήρια >25 ατόμων.

Προπώληση:

Καβάλα: Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, ενώ την ημέρα της συναυλίας θα γίνεται προπώληση στο ταμείο του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων από τις 19:30 το απόγευμα.

Κρηνίδες: Café «Προσκήνιο», Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, τηλ. 2510516090

Δράμα: «Americanino» Γ. Παπανδρέου 30, Τηλ. 2521058206

Ξάνθη: Βιβλιοπωλείο «ΔΥΟ», Βενιζέλου 29, τηλ: 25410-27777

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η χορωδία των ΣυνΩΔΗπόρων στην αρχική της μορφή δημιουργήθηκε από τον εκπαιδευτικό Κώστα Κατιώνη και μια ομάδα μουσικόφιλων χορωδών -από μια προηγούμενη συνεργασία τους- που αποτέλεσαν τον πυρήνα για την δημιουργία της νέας χορωδίας οι οποίοι, το 2008 συγκεντρώθηκαν για να συγκροτήσουν τη νέα χορωδία πιο διευρυμένη, ανοιχτή, σε όλους τους Καβαλιώτες. Βρήκαν στέγη στο Σύνδεσμο φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας και σε πολύ σύντομο χρόνο η χορωδία αριθμούσε 50 μέλη, παίρνοντας το όνομα «ΣυνΩΔΗπόροι» εκ του προφανούς λογοπαιγνίου με τη λέξη «ωδή».

Από το Σεπτέμβρη του 2013 μέχρι σήμερα τη χορωδία έχει αναλάβει ο μουσικός Γιάννης Κανάκης, ο οποίος με τη βοήθεια του πιάνου «κουρδίζει» τους χορωδούς κάθε απόγευμα Δευτέρας. Από τη χρονιά αυτή η χορωδία αλλάζει ύφος, αποκτώντας τεχνική και συνοχή, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου, ο οποίος διασκευάζει με απαράμιλλη τεχνική & δημιουργικότητα κομμάτια για τέσσερις και πλέον φωνές!

Από το 2015 κι έπειτα, ο χαρακτήρας της χορωδίας έγινε περισσότερο εξωστρεφής, γεγονός που έκανε τους ΣυνΩΔΗπόρους γνωστούς κι έξω από τα όρια της περιφέρειας.

Έτσι, οι ΣυνΩΔΗπόροι τον Ιούνιο του 2015 είχαν την τιμή να παρευρεθούν στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης, καθώς και μερικούς μήνες αργότερα στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, κατόπιν προσκλήσεων αντίστοιχων φορέων. Κορυφαία δε στιγμή, αποτελεί ως τώρα, η μεγάλη συναυλία της χορωδίας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, συμπράττοντας με το συνθέτη Νότη Μαυρουδή, τη Νένα Βενετσάνου και το Γιώργο Τοσικιάν, σε ένα αφιέρωμα για τα 50 χρόνια τραγουδιών του συνθέτη.

To Φθινόπωρο του 2017 οι ΣυνΩΔΗπόροι συμπράττουν με τον καταξιωμένο ερμηνευτή Βασίλη Λέκκα, πραγματοποιώντας μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων στην Ανατ. Μακεδονία & Θράκη, οι οποίες συνεχίζονται ως το Δεκέμβριο του 2018.

Τον Απρίλη του 2018 οι ΣυνΩΔΗπόροι αποφασίζουν την αποχώρησή τους από το Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας και την αυτονόμησή τους μέσω της ίδρυσης του Σωματείου «Χορωδία ΣυνΩΔΗπόροι Καβάλας».

Το 2019 αναμένεται συναρπαστικό για την πορεία της χορωδίας, αφού η επικείμενη συνεργασία με το συνθέτη Νίκο Κυπουργό αποτελεί τιμή και ταυτόχρονα στοίχημα. Οι συνθέσεις του Νίκου Κυπουργού, επεξεργασμένες για χορωδία από το Γιάννη Κανάκη, θα ακουστούν στο Φεστιβάλ Φιλίππων τον Ιούλιο του 2019 στην εναρκτήρια συναυλία.

Τις τελευταίες εξέχουσες εμφανίσεις και τη γενικότερη εικόνα, οι ΣυνΩΔΗπόροι τις οφείλουν κατά ένα μεγάλο μέρος στον εξαίρετο μουσικό, ευφάνταστο πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο τους Γιάννη Κανάκη.

ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΚΑΙ ΧΟΡΩΔΟΙ

Ο Γιάννης Κανάκης γεννήθηκε στην Καβάλα και σε ηλικία έξι ετών πήρε τα πρώτα του μαθήματα πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο. Μαθήτευσε στο ΔΩΚ, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και ιδιωτικά με το Δημήτρη Σγούρο. Έχει εμφανιστεί σε σόλο ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου, καθώς και ως συνοδός σε ρεσιτάλ τραγουδιού και κιθάρας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Συνθέσεις του έχουν επενδύσει μουσικοθεατρικές παραστάσεις, ενώ έχει γράψει μουσική και για το 4ο Συμπόσιο Μεσογειακής Ποίησης. Διδάσκει πιάνο στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας όπου παράλληλα έχει αναλάβει καθήκοντα κορεπετίτορα. Είναι κάτοχος Bachelor of Arts in Marketing (University of Ulster). Από το Φθινόπωρο του 2013 έχει αναλάβει μουσικά τη χορωδία “ΣυνΩΔΗπόροι” Καβάλας, εισάγοντας στο σχήμα τέταρτη φωνή.

 

ΣΟΠΡΑΝΟ (υψίφωνες): Βασιλοπούλου Κατερίνα, Κατσαούνη Κάθριν-Καλλιρόη, Κανάκη Έλλη, Καραβίτη Μπέσσυ, Κασάπη Φωτεινή, Κενανίδου Μαρία, Koλιάρμου Κατερίνα, Μαρτίνη Μαρία, Μπράτσου Βασιλική, Παπαδοπούλου Λεμονιά, Παπαδοπούλου Σοφία, Σαφράνογλου Αλίκη, Σουσαμλή Πόπη, Tσιμπεράκη Δέσποινα

 

ΑΛΤΟ: Γαβριηλίδου Θένια, Γεωργάκη Σταυρούλα, Γρηγοριάδου Σοφία, Δερμεντζίδου Μαρία, Εμμανολούδη Χρύσα, Ζαλούμη Ρόλα, Καζαντζίδου Ανατολή, Καραντώνα Άννα, Κεσόγλου Μαριάννα, Κυριάκογλου Ευαγγελία, Mακρυγιάννη Κατερίνα, Μουδάτσου Φυλλιώ, Mπάτη Κατερίνα, Παππά Χρύσα, Παπουλίδου Αναστασία, Πασχαλίδου Καλλιόπη, Πολυχρονίδου Μαριάννα, Ρασιδάκη Χρύσα, Tσαλαμάνη Αθανασία, Τσικριτσή Νικολέτα, Τσιμπεράκη Ελένη

 

MΠΑΣΟΙ (Βαθύφωνοι): Ασλανίδης Παύλος, Βενέτης Χρήστος, Γρηγοριάδης Σάββας, Θεοχαρίδης Πασχάλης, Καμπούρης Γιάννης, Κανδυλάκης Κωνσταντίνος, Μαυρομμάτης Γιώργος, Μπαβέλης Παναγιώτης, Mπάτης Παναγιώτης, Μπόλης Κωνσταντίνος, Μπουφινάς Κώστας, Ξυλαπετσίδης Παναγιώτης, Σαμαράς Αρίσταρχος, Στεφανής Αλέξανδρος

 

ΤΕΝΟΡΟΙ (Οξύφωνοι): Kουκουζίκας Ναπολέων, Νασιάδης Νικόλαος, Xαρίσης Κώστας

ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ

-ΜΑΡΤΙΟΣ 2009: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καβάλας.

-ΜΑΡΤΙΟΣ 201: Αφιέρωμα στον Ηλία Ανδριόπουλο, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καβάλας.

-ΜΑΡΤΙΟΣ 2013: 4ο Φεστιβάλ Χορωδιών του Ζωγραφείου Λυκείου Kωνσταντινούπολης

-ΜΑΪΟΣ 2013: Αφιέρωμα στο Σταύρο Κουγιουμτζή, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καβάλας.

-ΙΟΥΝΙΟΣ 2014: Συναυλία των ΣυνΩΔΗπόρων στο κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ στην Καβάλα.

-ΙΟΥΛΙΟΣ 2014: 17ο Φεστιβάλ Πιερίας κοιλάδας στη Μουσθένη Καβάλας.

-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014: Εκδήλωση στο Αμφιθέατρο Νομαρχίας προς τιμή του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Προκοπίου

-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014: Συμμετοχή των ΣυνΩΔΗπόρων στην ετήσια Χριστουγεννιάτικη συναυλία του ΔΩΚ που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας Καβάλας.

-ΜΑΪΟΣ 2015: Συναυλία των ΣυνΩΔΗπόρων στο κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ, με συμμετοχή της ορχήστρας δωματίου του Δ.Ω.Κ.

-ΙΟΥΝΙΟΣ 2015: 3ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης Σύρου.

-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015: Συμμετοχή των ΣυνΩΔΗπόρων στο Φεστιβάλ “Via Egnatia”, στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.

-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016: Σύμπραξη ΣυνΩΔΗπόρων – Νότη Μαυρουδή, Νένας Βενετσάνου & Γιώργου Τοσικιάν στο κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ στην Καβάλα.

-ΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016: Αφιέρωμα στο Νότη Μαυρουδή “50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ” στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016: Αφιέρωμα στο Νότη Μαυρουδή “50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ” στο Μέγαρο Μουσικής Βέροιας.

-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016: Συναυλίας στην ΚΑΒΑΛΑ με τη συμμετοχή της Γαλλικής χορωδίας “les Choeurs du Mercantour”.

-ΜΑΡΤΙΟΣ 2017: Συμμετοχή των ΣυνΩΔΗπόρων στην εκδήλωση του Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, Κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ

Καβάλα.

-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017: Εκδήλωση εορτασμού της ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας.

-ΙΟΥΛΙΟΣ 2017: Διήμερο συναυλιών στις Τουρκικές πόλεις Atakum και Alacam κατόπιν πρόσκλησης του Samsun Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Derneği (ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΜΨΟΥΝΤΑΣ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ).

-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017: Συναυλία στο Φρούριο Καβάλας με το Βασίλη Λέκκα.

-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017: Συναυλία στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη με το Βασίλη Λέκκα.

-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017: Συναυλία στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου Δράμας με το Βασίλη Λέκκα.

-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017: Συναυλία στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης με το Βασίλη Λέκκα.

-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017: Εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων 2017 στη Χρυσούπολη με το Βασίλη Λέκκα.

-ΙΟΥΛΙΟΣ 2018: Καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποδοχωρίου “η πρόοδος” στους πρόποδες του Παγγαίου, με το Βασίλη Λέκκα.

-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018: Χορωδιακή συνάντηση των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναγίας “Καστροφεγγίσματα 2018” στο Φρούριο Καβάλας.

-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018: Συναυλία με το Βασίλη Λέκκα στην Ελευθερούπολη Καβάλας, στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Παγγαίου.

-ΙΟΥΛΙΟΣ 2019: Συναυλία με το Νίκο Κυπουργό και την Ορχήστρα Κυκλάδων στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στα πλαίσια του 62ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Διαβάστε επίσης