• 29 Απριλίου 2024,

Οριστικά 80-20 στο παλιό Νοσοκομείο – Μεγαλοϊδιοκτήτης ο Δήμος Καβάλας

 Οριστικά 80-20 στο παλιό Νοσοκομείο – Μεγαλοϊδιοκτήτης ο Δήμος Καβάλας

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη, ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης ανακοίνωσε το περιεχόμενο εγγράφου με ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου 2020. Μία απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Με την απόφαση αυτή γίνεται δεκτή η εισήγηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων όπου ομόφωνα δηλώνεται ότι το δημόσιο δεν αξιώνει δικαιώματα επί του ακινήτου του παλιού νοσοκομείου Καβάλας.

Ο κ. Μουριάδης εξήγησε τη μεγάλη σημασία αυτής της απόφασης που επαναφέρει την υπόθεση του παλιού νοσοκομείου και της ιδιοκτησίας του εκεί όπου ήταν αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Σε αυτά που γνωρίζαμε ότι ισχύουν επί σειρά πολλών ετών.

Οριστικά με λίγα λόγια το παλιό νοσοκομείο ανήκει σε ποσοστό 80% στο Δήμο Καβάλας και για το υπόλοιπο 20% στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Παρά το ότι οριστικοποιείται κάτι που για δεκαετίες ήταν αδιαμφισβήτητο, υπάρχει επιτυχία από την πλευρά του Δήμου Καβάλας καθώς το 2016 η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας ξεκίνησε μία διαδικασία για να διεκδικήσει το σύνολο της έκτασης υπέρ του δημοσίου.

Μάλιστα στο πλαίσιο εκείνης της προσπάθειας -ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου- επιχειρήθηκε ακόμη και η αλλαγή της εγγραφής του ακινήτου στο κτηματολόγιο.

Πλέον η ακίνητη περιουσία που έχει σχέση με το παλιό νοσοκομείο έχει ξεκάθαρα δύο συγκεκριμένους συνιδιοκτήτες, το Δήμο Καβάλας σε ποσοστό 80% και την 4η Υγειονομική Περιφέρεια σε ποσοστό 20%. Είναι πια ισχυρή η προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δύο, όπως υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2012. Δεν χρειάζεται αυτή να εγκριθεί με υπουργική απόφαση όπως τότε θεωρούνταν απαραίτητο.

Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμαρχος θύμισε ότι ξεκίνησε έναν αγώνα με τον Μακάριο Λαζαρίδη για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που ανέκυψαν από 2016 και μετά. Επιδιώκοντας συναίνεση και συνεργασία από το Υπουργείο Οικονομικών.

«Υπάρχει αποτέλεσμα, αυτό που στοχεύαμε» είπε ο κ. Μουριάδης ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι και ο ίδιος δεν περίμενε την προαναφερθείσα εξέλιξη. Πλέον –είπε- αρχίζει μία προσπάθεια για την αξιοποίηση του ακινήτου, η οποία θα γίνει μαζί με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια. Θα επικαιροποιηθεί η σχετική μελέτη αξιοποίησης του 2009, δεν θα αποκλειστεί καμία πρόταση δηλαδή το ακίνητο δεν προορίζεται μόνο για μετατροπή του σε ξενοδοχείο.

Και βέβαια αυτός που θα μισθώσει τελικά τα δύο κτίρια, θα προκύψει μέσα από διαγωνισμό. Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Μουριάδης ευχαρίστησε τον Στάθη Εριφυλλίδη, τον Κωστή Σιμιτσή και τη Δήμητρα Τσανάκα. Δύο εκπροσώπους της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου στην Καβάλα: την συνταξιοδοτηθείσα σήμερα κ. Μιχαλάκογλου και την κ. Μάνου ενώ ευχαρίστησε ειδικότερα το νομικό σύμβουλο του Δήμου Αποστόλου Αγελαράκη.

Ο κ. Αγελαράκης που μίλησε στη συνέντευξη τύπου χαρακτήρισε την εξέλιξη σαν μία μεγάλη νίκη που κατανέμεται, συνέχισε, σε όλη την κοινωνία. Τελειώνει –είπε- μία διεκδίκηση 11 ετών που έδειχνε ότι δεν θα τελειώσει ποτέ!

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Δήμαρχος είπε ότι η διαχείριση του ακινήτου θα γίνει μαζί με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια, με την οποία θα πρέπει ο Δήμος να συνεννοηθεί. Αλλά όπως τόνισε επί της ιδιοκτησίας πλέον δεν αλλάζει τίποτα.

Μέχρι να έρθει η ώρα της αξιοποίησης το ακίνητο θα προφυλαχτεί, θα καθαριστεί προκειμένου να μην μπορούν να μπουν μέσα σε αυτό διαφορά στοιχεία που στόχο έχουν την περαιτέρω λεηλασία του.

Διαβάστε επίσης