Για αρκετή ώρα την περασμένη Παρασκευή το Τριμελές Καβάλας ασχολήθηκε με μια ακόμη υπόθεση εικονικών τιμολογίων.
Μια υπόθεση που κατέληξε σε αθωωτική απόφαση. Εύκολη και αυτονόητη, θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος. Πρόκειται για τις περιπτώσεις υπερβάλλοντα ζήλου από πλευράς υπηρεσιών και ελεγκτικών μηχανισμών.
Ευτυχώς στα δικαστήρια ο πολίτης τελικά βρίσκει το δίκιο του. Μέχρι να συμβεί αυτό περνά αρκετός χρόνος. Χρόνια πολλά. Ταλαιπωρία, αγωνία και φυσικά άγχος. Στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να ισχυριστεί κάποιος «τέλος καλό, όλα καλά». Είναι ερώτημα αν μπορεί να υιοθετήσει το συμπέρασμα ο ίδιος ο κατηγορούμενος. Μετά τα όσα πέρασε.
Επρόκειτο για τιμολόγια του 2011, τα οποία θεωρήθηκαν εικονικά από τον έλεγχο της τοπικής οικονομικής υπηρεσίας. Η ιστορία έχει ως εξής. Ο αγρότης κατηγορούμενος έκανε σύμβαση με την Πολεμική Αεροπορία νοικιάζοντας αγροτική έκταση πλησίον του αεροδρομίου της Χρυσούπολης. Εκεί καλλιεργούσε (συνεχίζει να καλλιεργεί) και τριφύλλι.
Το πουλούσε σε επιχείρηση της Ξάνθης. Επειδή το τιμολόγιο της πώλησης δεν ήταν στα στοιχεία αυτού που υπέγραψε τη σύμβαση ενοικίασης με την Π. Αεροπορία, η υπηρεσία το θεώρησε εικονικό. Οδηγήθηκαν στο δικαστήριο τόσο ο εκδότης του τιμολογίου όσο και η επιχείρηση στην Ξάνθη που το έλαβε.
Κι ενώ αυτή της Ξάνθης έπεισε γρήγορα την αρμόδια υπηρεσία της γειτονικής πόλης, στην Καβάλα δεν έγινε το ίδιο. Η υπόθεση έφθασε στο ακροατήριο. Γιατί όμως υπήρχε αυτή η διαφορά; Γιατί τα στοιχεία αυτού που πούλησε το τριφύλλι ήταν διαφορετικά από αυτόν που νοίκιαζε τα χωράφια;
Κατατέθηκε –από μάρτυρα υπεράσπισης, το δέχθηκε το δικαστήριο- ότι όταν έγινε η μίσθωση, η Π. Αεροπορία ζήτησε σε αυτήν να αναφέρεται μόνο ένα όνομα μισθωτή και όχι όλα μαζί. Της ίδιας οικογένειας. Αυτό το ζήτησε για διευκόλυνση της διαδικασίας, σύνταξης των συμβάσεων κτλ.
Κι ενώ τα χωράφια τα νοίκιαζε μια οικογένεια αγροτών (δύο αδέλφια και οι γυναίκες τους), στα χαρτιά μισθωτής εμφανίζονταν ένας εξ αυτών. Όχι αυτός που έκοψε τα τιμολόγια πώλησης. Κάπως έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια και η ταλαιπωρία. Που ευτυχώς έφθασε αθωωτική δικαστική απόφαση.
Μετά την εξέλιξη που ήδη αναφέραμε και στις επόμενες συμβάσεις μίσθωσης, αναφέρονταν αναλυτικά όλα τα ονόματα των αγροτών. «Οι συναλλαγές έγιναν κανονικά. Τα τιμολόγια δεν είναι εικονικά» κατέθεσε ο μάρτυρας υπεράσπισης.
Η δε σύμβαση διορθώθηκε από το 2012 και πλέον αναφέρει όλους τους εμπλεκόμενους αγρότες. Η δε καλλιέργεια του τριφυλλιού αφορά μια έκταση (κοντά στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης) 3.000 στρεμμάτων.
Στην αγόρευση του ο Εισαγγελέας της έδρας κ. Αδάμπας είπε ότι όλα ήταν υπαρκτά και συμπλήρωσε: «Μια επικοινωνία με τη Δ.Ο.Υ. Ξάνθης θα έλυνε το πρόβλημα». Την υπεράσπιση του κατηγορούμενου που αθωώθηκε ανέλαβε ο δικηγόρος Καβάλας κ. Κώστας Αντωνιάδης.