Πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην Καβάλα η τακτική γενική συνέλευση του σωματείου των κρεοπωλών Ν. Καβάλας.
Η προσέλευση ήταν ικανοποιητική. Η συζήτηση αφορούσε δύο βασικά θέματα. Τις αυξήσεις γενικώς και την κίνηση πριν από το Πάσχα. Πρόθεση των μικρομεσαίων κρεοπωλών του Ν. Καβάλας είναι να πουλήσουν το κατσικάκι στις περσινές τιμές. Δεν είναι εύκολο.
Ο βασικός λόγος αφορά τους παραγωγούς κτηνοτρόφους. Το κόστος παραγωγής και ειδικά οι ζωοτροφές αυξήθηκαν αρκετά. Ο πρόεδρος του σωματείου Κώστας Κεχαγιάς που μίλησε στην εφημερίδα μας επεσήμανε την έλλειψη κρεοπωλών και στα μικρά- μικρομεσαία καταστήματα και στα σούπερ μάρκετ. Προέτρεψε νέους ανθρώπους να εκπαιδευτούν αφού στη συνέχεια θα βρουν εύκολά εργασία.
Η συνέντευξη
Ερ: Την Τετάρτη 6 Απριλίου στην Ομοσπονδία έγινε η Γενική Συνέλευση των Κρεοπωλών του Νομού Καβάλας.
Απ: Ήταν μια συνέλευση προγραμματισμένη του σωματείου μας. Κάθε χρόνο κάνουμε δυο συνελεύσεις. Πήγαμε πολύ καλά, είχαμε συμμετοχή ιδιαίτερα ικανοποιητική. Είμαι ευχαριστημένος, κάθε χρόνο κάνουμε και ένα βήμα ως προς την οργάνωση και τη συμμετοχή στις διαδικασίες των μελών μας. Συζητήσαμε τα φλέγοντα θέματα που είναι η οικονομία γενικώς, η ακρίβεια που φυσικά επηρέασε και το κρέας, τη σημερινή κατάσταση της χώρας αλλά και κάποια άλλα θέματα για το Πάσχα και όχι μόνο.
Ερ: Να πούμε ότι οι Κρεοπώλες έχουν δώσει το λόγο τους να βοηθήσουν το «Μπαλαούρο» που κάηκε και έπαθε μια μεγάλη ζημιά. Πως θα βοηθήσετε το συγκεκριμένο κατάστημα εστίασης;
Απ: Αυτό θα είναι κομμάτι μεταξύ εμάς και του Κώστα Βοριά (ιδιοκτήτη της επιχείρησης). Όταν θα γίνει θα το μάθουν και τα ΜΜΕ. Να τελειώσει ο συνάδελφος με όλα αυτά που έχει να φτιάξει και μετά θα γίνουν ορισμένα πράγματα. Εμείς στεκόμαστε δίπλα του. Πιστεύω όλα να πάνε πολύ καλά.
Ερ: Πόσο θα πληρώσουμε το αρνάκι και το κατσικάκι το Πάσχα; Δεν είναι μακριά, είναι κοντά το Πάσχα.
Απ: Το παλεύουμε για να μείνει στα περσινά επίπεδα. Η τιμή πέρσι στο κατσικάκι ήταν 12-12,5 ευρώ το κιλό. Έχουν ξεφύγει πάρα πολύ οι τιμές. Κι οι παραγωγοί με έξοδα που έχουν δικαιολογημένα ζητούν περισσότερα χρήματα. Έχουν όλα ανέβει σε διπλάσιες τιμές και οι άνθρωποι θέλουν να πληρωθούν και έχουν απόλυτο δίκαιο. Με τη σειρά μας δεν μπορούμε να το βάλουμε το κατσικάκι στα 14 και 15 ευρώ. Γιατί θα μας… δείρουνε. Να το πω έτσι ωμά.
Ερ: Αυτές οι τιμές είναι για το αρνί ή το κατσίκι;
Απ: Για το κατσίκι, μιλάμε. Παρεμπιπτόντως το αρνί θα είναι λίγο πιο φτηνό. Εμείς θέλουμε να πουλήσουμε όσο πουλήσαμε πέρσι, και το αρνί και το κατσίκι. Αν το αγοράσουμε 7,5 με 8 ευρώ το κιλ΄όπως πέρσι έχει καλώς. Θα πουλήσουμε και εμείς στα 12 ευρώ. Μέχρι να έρθει στο μαγαζί μας έχει άλλα 2 ευρώ έξοδα. Πληρώνουμε και τους γιατρούς για να φύγουν τα ζώα ελεγμένα από τα σφαγεία. Από εκεί και πέρα ο καθένας συνάδελφος μπορεί να βάλει το ποσοστό κέρδος ανάλογα με το μαγαζί που έχει, πόσους υπαλλήλους έχει, το νοίκι που έχει. Πάντως η τιμή θα είναι πάνω κάτω η ίδια στα μαγαζιά. Αν οι παραγωγοί πουλήσουνε 9 ή 10 ευρώ που ακούγεται, τότε τα δεδομένα αλλάζουν.
Ερ: Υπάρχουν και οι μεσάζοντες ή τα κρεοπωλεία της Καβάλας αγοράζουν από τους παραγωγούς απευθείας;
Απ: Οι πιο πολλοί αγοράζουν απευθείας από τους παραγωγούς. Υπάρχουν όμως και αρκετοί συνάδελφοι οι οποίοι αγοράζουν από το μεσάζοντα. Αν αγοράσει κάποιος συνάδελφος γενικά από την Μακεδονία και όχι από την περιοχή, θα υπάρχει σίγουρα μια απόκλιση 30-40 λεπτά από ένα κρεοπωλείο στο άλλο. Δεν είναι εύκολα όλα αυτά. Προτείνω και στον καταναλωτή να είναι προσεκτικός και να κινηθεί πιο γρήγορα αν γίνεται. Καταλαβαίνεται την κατάσταση. Θα δουλέψουνε μόνο με παραγγελίες, αυτό πάνω κάτω αντιληφθήκαμε όσοι συνάδελφοι ήμασταν στη συνέλευση. Δε θα πάρει κανένας παραπανίσια όπως άλλες φορές. Τότε που λέγαμε δεν πειράζει θα τα δώσουμε για παράδειγμα την άλλη εβδομάδα που έρχεται. Μόνο με παραγγελίες θα δουλέψουνε οι περισσότεροι.
Ερ: Να βάλουμε στην εξίσωση τα σούπερ μάρκετ. Τι ακούτε, πόσο θα πουλάνε;
Απ: Τα Σουπερ Μάρκετ κλασσικά… Όσο το αγοράζουνε, τόσο θα το πουλάνε. Βέβαια σταμάτησε αυτό το 6,5 ευρώ που πουλούσανε πριν 3 χρόνια. Μπορεί να αγγίξει και το 10 ευρώ σε αυτούς. Κάπου εκεί κοντά.
Ερ: Τι γίνεται με το χοιρινό το κρέας;
Απ: Το χοιρινό το κρέας πιστεύω θα ανεβεί και άλλο γιατί το καλοκαίρι έχει φοβερή ζήτηση. Επειδή όλοι κάνουν μπάρμπεκιου και τα σνακ μπαρ δουλεύουνε περισσότερο με τον τουρισμό (αν έρθει), θα εκτοξευτεί και άλλο το χοιρινό κρέας. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Όλα τα κρέατα αυξήθηκαν. Και το χοιρινό και το κοτόπουλο και το μοσχάρι. Κάποια αυξήθηκαν από το τέλος του 2021.
Ερ: Τι λογαριασμούς ρεύματος πληρώνουν τα κρεοπωλεία;
Απ: Ακριβώς τα διπλάσια. Πληρώναμε μέσο όρο 400 με 500 ευρώ το μήνα και τώρα πήγαμε στο χιλιάρικο. Είναι στενάχωρα τα πράγματα. Προσπαθούμε να κρατάμε τις τιμές, να μην τρομάξουμε τον κόσμο. Τις απορροφάμε κι εμείς. Μερικοί συνάδελφοι πληρώνουν και 2.000 ευρώ το μήνα. Πώς να μην ανέβουν οι τιμές; Είμαστε σε δύσκολη θέση.
Ερ: Ανανεώνονται οι κρεοπώλες; Μπαίνουν νέοι άνθρωποι στη δουλειά σας; Υπάρχουν διάδοχοι παραδοσιακών Κρεοπωλών;
Απ: Υπάρχουν μερικά σημάδια αισιοδοξίας. Δυο καινούριοι συνάδελφοι ανοίξανε μαγαζιά στην Καβάλα μέσα στη χρονιά. Αλλού συνταξιοδοτήθηκε ο πατέρας και ανέλαβε ο γιός. Αυτό έγινε σε μια περίπτωση. Κρατιόμαστε πιστεύω. Ο κλάδος μας έχει τη λιγότερη ανεργία Ζητάν συνέχεια κρεοπώλες τα Σουπερ Μάρκετ. Ζητάνε άτομα και από γειτονικούς νομούς όπως η Δράμα, η Ξάνθη, η Κομοτηνή. Ιδίως τα Σούπερ Μάρκετ. Έχουμε τους πωλητές και τους βοηθούς Κρεοπώλη. Εγώ προτείνω τη σχολή που είναι στη Δράμα και διαρκεί δυο μήνες μόνο. Να πάνε τα παιδιά, όποια δεν έχουν δουλειά. Είναι ωραία και δύσκολη δουλειά αλλά ποτέ δεν θα μείνουν άνεργοι. Απ` ότι πληροφορήθηκα σε ένα χρόνο η ειδικότητα θα μπει στα ΙΕΚ και θα είναι δυο χρόνια. Τώρα αν θέλει κάποιος να γίνει κρεοπώλης, σε δυο μήνες θα πάρει το δίπλωμα του από τη σχολή της Δράμας.