• 26 Απριλίου 2024,

Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

 Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

Με αφορμή την Παγκόσμια  Ημέρα ΣΚΠ ο ΠΣΦ-ΝΠΔΔ, μέσω του Επιστημονικού Τμήματος Νευρολογικής Φυσικοθεραπείας, ενημερώνει το κοινό.

Σύμφωνα με την τρίτη αναθεωρημένη έκδοση του παγκόσμιου χάρτη για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας 2,8 εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο πάσχουν από ΣΚΠ, εκ των οποίων το 1 εκατομμύριο στην Ευρώπη (αφορά την διάγνωση και την κλινική διαχείριση της νόσου). Στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών υπολογίζεται σε 20.000.

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι αυτοάνοση νευροεκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Επηρεάζει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, παρουσιάζει ποικιλία τόσο προς τα συμπτώματα όσο και προς τον τρόπο που εκδηλώνονται αυτά επηρεάζοντας την λειτουργικότητα και τη ποιότητα της ζωής του ασθενούς.

Για τον λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η εξατομίκευση του προγράμματος θεραπευτικής άσκησης που θα εφαρμοστεί. Η φυσικοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην θεραπευτική αντιμετώπιση των ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Ο φυσικοθεραπευτής αξιολογεί τα συμπτώματα και τη βαρύτητα της νόσου που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα και την ανεξαρτησία του ατόμου και με όπλο τη θεραπευτική άσκηση καταρτίζει εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα άσκησης.

Οι διατάσεις, η ενεργητική άσκηση, οι ασκήσεις με αντίσταση, η αερόβια άσκηση, η επανεκπαίδευση βάδισης και ισορροπίας, η υδροθεραπεία, ο ηλεκτρικός ερεθισμός αποτελούν μερικά από τα μέσα της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης. Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας είναι σημαντικός ώστε το άτομο να βελτιώσει και να διατηρήσει την λειτουργικότητα του και να έχει ποιότητα στη καθημερινότητά του.

Η φυσικοθεραπεία είναι αναπόσπαστο μέρος της ομάδας διεπιστημονικής προσέγγισης. Σύμφωνα με το Επιστημονικό Τμήμα Νευρολογικής Φυσικοθεραπείας του «Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ) Ν.Π.Δ.Δ, τα εξατομικευμένα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης είναι σημαντικά στην αποκατάσταση των ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Η θεραπευτική εξατομικευμένη άσκηση υπό την καθοδήγηση του φυσικοθεραπευτή κρίνεται απαραίτητη για την βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς. Η έντονη και ανεξέλικτη άσκηση από μη επαγγελματίες υγείας μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα και να αυξήσει τη συμπτωματολογία.

Το πρόγραμμα άσκησης μπορεί να εφαρμόζεται τόσο υπό επίβλεψη όσο και χωρίς επίβλεψη, πάντα όμως με βάση τις οδηγίες που έχει λάβει ο ασθενής κατόπιν της φυσικοθεραπευτικής αξιολόγησης από τον φυσικοθεραπευτή.

Οι φυσικοθεραπευτές σύμφωνα με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία τους σχεδιάζουν, οργανώνουν και υλοποιούν προγράμματα θεραπευτικής άσκησης, ως οι ειδικοί στην κίνηση και την άσκηση, με εμπεριστατωμένη γνώση των προδιαθεσικών παραγόντων, της παθολογίας, της κλινικής εικόνας και των πιθανών επιπτώσεων σε όλα τα ανθρώπινα συστήματα. Αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως οι ιδανικοί επαγγελματίες για την επιλογή, την προώθηση, την καθοδήγηση, τη συνταγογράφηση και τη διαχείριση της άσκησης.

Είναι σημαντικό οι ασθενείς να απευθύνονται σε πτυχιούχους φυσικοθεραπευτές μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ) – Ν.Π.Δ.Δ, για την ασφαλή και υπεύθυνη αντιμετώπισή τους.

Οι πολίτες μπορούν να αναζητούν τους νόμιμους, πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές, μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, στην επίσημη ιστοσελίδα του Π.Σ.Φ, https://www.psf.org.gr.

Διαβάστε επίσης